Aantal loonsancties kan aanzienlijk omlaag

16 Feb, 2022

Op maar liefst 11% van de spoor 2 rapportages komt een loonsanctie. Reden voor Jobport om een masterclass Poortwachter proof rapporteren te geven. Het doel: dit percentage flink verminderen. Iets wat met input over hoe je rapporteert goed te realiseren is volgens Ton Koole, Marjol Nikkels en Conchita Koster. Zij geven 28 maart de masterclass.

Werkwijzer is ok

Het hoge aantal loonsancties van 11% uit 2015-2017 (meest recente cijfers) ligt niet aan de Werkwijzer en niet aan de kennis van de re-integratiebegeleider volgens sanctiespecialist en casemanager RCCM Conchita Koster. “Alles waaraan een spoor 2 traject moet voldoen, staat in de Werkwijzer”, zegt Conchita. Marjol Nikkels (Bestuurslid RSC & Directeur CS opleidingen) en Ton Koole (Directeur Verzuim en Re-integratie Jobport) sluiten zich hierbij aan. De Werkwijzer is ok. Wat gaat er dan mis?

Valkuilen rapportages

“We zien vaak dat de provider niet goed genoeg opschrijft wat hij doet of de onderbouwing achterwege laat” zegt Koster. Een andere valkuil volgens haar is dat de Wet verbetering poortwachter en de Functie Mogelijkhedenlijst (FML) leidend zijn en niet de wens van de werknemer. Ton Koole beaamt dit. “Het UWV wil dat de kortste route naar werk centraal staat en niet welke baan de werknemer graag wil. Ook daar komen sancties op”, zegt hij. Solliciteren op niet passende functies, alleen de jobhunter van het spoor 2 bedrijf laten solliciteren en te veel meegaan in de wens van werknemers zijn dan ook vaak voorkomende sanctie-redenen. Ook een werkgever niet op de hoogte brengen als de werknemer niet voldoende meewerkt is een vaak gehoorde reden.

Zoekprofielen

Voor de masterclass hebben Ton Koole, Marjol Nikkels en Conchita Koster zorgvuldig naar die redenen gekeken. 28 maart komt dan ook uitgebreid aan bod hoe je in een rapportage laat zien dat je een adequaat spoor 2 gevolgd hebt. Hoe leg je goed vast wat je doet en hoe onderbouw je je gekozen zoekprofiel? Ook de all in one rapportage waarin alle verplichte onderdelen van een spoor 2 traject staan, passeert de revue. Extra belangrijk want het UWV wordt steeds strenger op de rapportages ziet Marjol Nikkels in de praktijk.

All in one rapportage

“Geen goede zoekprofielen, geen afspraken over de rapportage momenten of een te laat ingezet spoor 2 zijn ook redenen voor loonsancties”, vertelt Marjol. “Een van de andere leerdoelen van de masterclass is dan ook dat deelnemers na afloop grotere kennis hebben over het financiële belang rondom het verkrijgen van werk”, zegt ze. Ze is enthousiast over de all in one rapportage. “Het zorgt ervoor dat alle belangrijke elementen ook echt in de rapportage worden opgenomen” zegt ze. “Dat betekent ook een aanzienlijke versnelling van het werk van een loopbaanadviseur”.

Jobport hoopt van harte dat bij het volgende meetmoment het aantal loonsancties ver beneden de 11% uitkomt. De masterclass Poortwachter proof rapporteren is op maandag 28 maart. Inschrijven kan via: de inschrijfpagina op deze website

16 Feb, 2022

Aantal loonsancties kan aanzienlijk omlaag

Geschreven door Esther de Putter

Esther is de communicatie spil van Jobport. Achter alles wat geschreven en gecommuniceerd wordt, zit een idee: open en vooral heel duidelijk zijn. Zij zit hier als een waakhond bovenop.