Jobport in Algoritmeregister van overheid Conclusie: betrouwbaar en ‘human in command’

18 Apr, 2024

De overheid wil dat de algoritmes van websites en applicaties wettelijk gecontroleerd worden op discriminatie en willekeur. Daarom is er sinds een paar jaar een Algoritmeregister. Jobport is hier sinds kort in opgenomen met een positieve beoordeling.

Om tot de conclusie te komen welk werk bijvoorbeeld bij iemand past of voor welke vacatures iemand in aanmerking komt gebruikt Jobport algoritmes. De gemeente Amsterdam, die nu gebruik maakt van ons platform, heeft omwille van transparantie het algoritme van Jobport in kaart laten brengen met een positief eindoordeel. Zo weten mensen dat onze applicatie voor o.a. zoekopdrachten te werk gaat volgens de publieke waarden en (wettelijke) normen en bijvoorbeeld niet discrimineert. Voor matchen wordt bijvoorbeeld alleen gebruikgemaakt van noodzakelijke gegevens.

In het register staat de werking van Jobport omschreven. Ook is het niveau van ‘menselijke controle’ opgenomen. Bij Jobport is dit ‘human in command’. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld een zoekopdracht kan aanpassen als je niet tevreden bent met de uitkomst. Je kan bijvoorbeeld zoeken op een grotere regio. Ook ben je niet verplicht om te solliciteren op de vacatures die uit je zoekopdracht komen. Degene voor wie de zoekopdracht is, kan zelf kijken welke vacature hij of zij passend vindt. Ook voor de besluitvorming op gebied van WPI heeft dit geen gevolgen.

Informatie aanleveren over algoritmes is nog niet verplicht voor overheidsorganisaties. Die verplichting komt er wel aan. Wel publiceren steeds meer overheidsorganisaties informatie over hun algoritmes, omdat zij open en transparant willen zijn over hun processen en de algoritmes die hierbij gebruikt worden.

18 Apr, 2024

Jobport in Algoritmeregister van overheid Conclusie: betrouwbaar en ‘human in command’

Geschreven door Esther de Putter

Esther is de communicatie spil van Jobport. Achter alles wat geschreven en gecommuniceerd wordt, zit een idee: open en vooral heel duidelijk zijn. Zij zit hier als een waakhond bovenop.