Het STAP Ontwikkeladvies kan alles rondom NL leert door rechtzetten

1 Feb, 2022

Vorige week was onze branche negatief in het nieuws (aflevering EenVandaag) inzake de inzet van de subsidies voor het ontwikkeladvies. Dat raakt me. Want wij helpen elk jaar heel veel mensen. Loopbaancoaches zetten zich dagelijks in om mensen terug op de arbeidsmarkt te krijgen of om inzicht te geven in wat ze willen en kunnen. Onze branche doet mensenwerk. En Jobport werkt daar met hart en ziel aan mee. Met onze software zorgen we ervoor dat een kandidaat inzicht krijgt in zichzelf en de arbeidsmarkt. Zo blijft er voor de coach weer tijd over voor coaching en maatwerk.

Laten we wel wezen: het ontwikkeladvies (onderdeel van de subsidieregeling NL Leert Door) was een super initiatief van de overheid. Alleen is het iets te snel in de markt gezet. En wat snel in de markt wordt gezet, is soms niet tot de puntjes doordacht en opgeschreven.

Ester Leibbrand (Noloc) had een goed punt in de aflevering van EenVandaag vorige week. Het ontwikkeladvies was bedoeld om mensen te behoeden voor de WW. Het was bedoeld om juist die doelgroep te helpen met kwalitatief hoogwaardig advies. Het blijkt dat in de praktijk vooral hoogopgeleide mensen het advies uiteindelijk gebruikten. Dat neem ik ze niet kwalijk. Ook zij hadden technisch gezien recht op het advies en ik hoop dat we ze geholpen hebben. Maar eigenlijk weten zij de weg wel te vinden, zij werken zoals Ton Wilthagen zei (ook in EenVandaag) bij een bedrijf met een HR afdeling dat wellicht advies kan bekostigen en vaak niet in een sector die afstevent op een doemscenario.

Gelukkig heeft de overheid geleerd van deze eerste ervaring. We krijgen straks het STAP Ontwikkeladvies. Iemand die het aanvraagt, mag maximaal een MBO 2 opleidingsniveau hebben. De organisatie (en zelfs de coach) die het advies gaat geven, moet vooraf aangeven voor wie het is en kan de persoon (inschrijving) later niet meer wijzigen. Eerst 100 aanvragen indienen en die later invullen kan dus straks niet meer.

Ik ben blij met deze wijzigingen en de komst van het STAP Ontwikkeladvies.

Een hernieuwde propositie met daarin:

Een overheid die (hopelijk) de juiste kaders stelt.

Onze aangepaste online diensten. Zo veel mogelijk op taalniveau B1 en verkorte testen speciaal voor de doelgroep.

Veel mooie organisaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan en gepassioneerde coaches die mensen gaan helpen!

Dit alles moet en gaat ervoor zorgen dat we er een succes van gaan maken!

Het Ontwikkeladvies traject van Jobport is nu ook geschikt voor het STAP Ontwikkeladvies! Meer informatie

1 Feb, 2022

Het STAP Ontwikkeladvies kan alles rondom NL leert door rechtzetten

Geschreven door Tolja van der Bilt

Tolja ademt en droomt over arbeidsbemiddeling. Zonder moeite komt hij wekelijks met de beste nieuwe ideeën. Deze heeft hij opgedaan ‘in the field’ en deelt hij graag met zijn collega’s.