Jobport gaat voor 100% toegankelijk

2 Apr, 2024

Jobport is continu bezig de applicatie nog toegankelijker en dus makkelijker in gebruik te maken. Denk aan duidelijke knoppen en iconen, alternatieven voor bijvoorbeeld muisgebruik en goede contrastverhoudingen in kleuren. Vooral de laatste maanden hebben we grote stappen gemaakt in een betere toegankelijkheid van een deel van de app: het Jobport Platform

Er komt steeds meer aandacht voor het goed bruikbaar en toegankelijk maken van apps. Organisaties willen dat hun applicatie goed bruikbaar is voor iedereen; ook voor bijvoorbeeld mensen met een visuele of motorische beperking. Wie niet een muis kan gebruiken of slecht ziet, moet wel goed aan de slag kunnen in een applicatie. Een goed voorbeeld hiervan is Jumbo. De supermarktketen onthulde laatst dat je nu ook makkelijk boodschappen kan selecteren in de app met alleen je toetsenbord. En dat diverse knoppen in de app nu extra goed zichtbaar zijn door het gebruik van contrasterende kleuren.

Applicatie nu via toetsenbord te bedienen

Ook bij Jobport staat toegankelijk- en gebruiksvriendelijkheid hoog op de agenda. Davy Cardinaal, software developer bij Jobport, licht toe dat we ons onder andere gefocust hebben op het Jobport Platform zonder muis kunnen gebruiken en voorlees-opties. “Als je over een icoon gaat met je muis staat er een toelichting. Die kan je nu ook laten oplezen met een screenreader. Dat is voorleessoftware die je kunt gebruiken als je bijvoorbeeld niet goed kan zien wat er op het scherm staat. De reader vertelt je dan wat er staat en wat je kan of moet doen.” Ook heeft het Jobport-team een optie gebouwd dat je door het platform heen kan navigeren via de tab-knop. Wie niet in staat is om met een muis te scrollen of om te swipen kan nu via het toetsenbord door de applicatie heen bewegen. Daarnaast is er aandacht besteed aan de info bij de formulieren. “We hebben er extra goed op gelet dat je duidelijke tips krijgt over wat je in het veld moet invullen. Zo is alles extra duidelijk”, vertelt Davy.

Ontwerptaal Google als basis

Voor het ontwerp en de gebruikerservaring van de applicatie, maakt Jobport al een aantal jaren gebruik van Material Design, gemaakt door Google. “Dit is eigenlijk een richtlijn om mooie en goed bruikbare producten te ontwikkelen”, vertelt functional en UI designer Paul van der Linden. Hij volgt dit ontwerpsysteem al jarenlang getrouw. “Als je deze richtlijn gebruikt, kom je automatisch tot producten met een heldere opbouw en indeling die ook nog eens heel toegankelijk zijn voor mensen.” In dit design is ook aandacht voor kleuren en contrasten. “We hebben de kleuren en tinten bijvoorbeeld aangepast zodat alles ook goed te zien is voor mensen met slecht zicht. Hier zorgt het kleurensysteem van Material Design 3 automatisch voor. Daarbij houdt het heel slim ook rekening met wat de stijl is van je merk.” Het leuke is dat wat mensen duidelijk en intuïtief vinden in gebruik bijna altijd overeenkomt met wat mensen mooi vinden, vertelt hij. “Als een applicatie zoals Jobport toegankelijker en gebruiksvriendelijker wordt, vinden mensen hem ook meteen er mooier uitzien.”

Score 100% toegankelijkheid

In totaal heeft Jobport om digitaal toegankelijker te worden een lijst met 50 punten afgevinkt die ervoor zorgen dat je toegankelijkheid en dus ook gebruiksvriendelijkheid stijgt. Zo is er hard gewerkt aan bijvoorbeeld goede aanklikbare items in menu’s, zoekbalken met afgeronde hoeken en kleurcontrasten bij labels en knoppen. Het kandidaatdeel van onze applicatie is nu officieel WCAG-proof verklaard met een score van 100%. Het meest trots is Davy op de profielpagina waar kandidaten onder andere hun kernkwaliteiten en vaardigheden kunnen invullen. “Alle onderdelen zijn nu heel goed bedienbaar zoals dat heet. Het is heel snel duidelijk wat je waar moet invullen en waar je informatie vindt.” Collega Paul is al sinds de herontwikkeling van Jobport bezig met het ontwerp en de functionaliteiten van de applicatie. “In die tijd heb ik het zien groeien naar een volwaardige en volwassen applicatie waar we bij Jobport trots op zijn.”

Het design van Jobport is een voortdurend proces waar het develop-team veel aandacht aan besteedt. To be continued, want de wereld van de software staat nooit stil.

2 Apr, 2024

Jobport gaat voor 100% toegankelijk

Geschreven door Esther de Putter

Esther is de communicatie spil van Jobport. Achter alles wat geschreven en gecommuniceerd wordt, zit een idee: open en vooral heel duidelijk zijn. Zij zit hier als een waakhond bovenop.