Handige toevoeging Functie Analyse: interne functies

25 Mar, 2024

In Functie Analyse kan je een functie nu als ‘intern’ markeren. Met name handig voor spoor 1 trajecten van kleine en middelgrote bedrijven. Zo zie je snel of iemand zijn of haar eigen functie nog kan uitvoeren of op een andere interne functie geplaatst kan worden.

In Functie Analyse, de tool die Jobport vorig jaar lanceerde, staan vrijwel alle functies, representatief voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Allemaal zijn ze arbeidsdeskundig gescoord op de belastbaarheid aspecten. Vul je iemands beperkingen in, dan kan je vervolgens matchen met functies en deze opslaan. Zo krijg je goed inzicht in iemands arbeidsperspectief. Dat invullen, kan je al vroeg doen: vanaf zes weken. Immers, dan moet de bedrijfsarts het standaardformulier van het UWV invullen met bij onderdeel 6.1 informatie over de belastbaarheid. Doet hij of zij dat in FML- of IZP-termen, dan kan jij dit als professional gebruiken voor een vroeg start in Functie Analyse. Het voordeel is dat je dan al heel vroeg op een arbeidsdeskundige manier naar functies kijkt op basis van de belastbaarheidsinformatie en al snel kan beoordelen of iemand zijn of haar eigen functie nog kan uitoefenen, of misschien nog een aantal taken ervan. Hier is sinds kort iets moois bijgekomen. Want daarnaast kan je in Functie Analyse nu ook snel zien of er andere functies bij het bedrijf zijn die iemand zou kunnen uitvoeren. Dit komt door onze nieuwe optie ‘interne functies’.

Nieuwe optie ‘interne functies’

Sindskort is Functie Analyse uitgebreid met een nieuwe optie. Op de lijst met functies die je in de tool krijgt, kan je nu aangeven of hier een interne functie van bestaat. Vink je dit aan, dan komt dit in de applicatie en in het rapport te staan onder ‘Interne functies’. Vooral interessant voor kleine en middelgrote bedrijven die geen interne functiehuizen hebben. De reden: ten eerste, je hebt voldaan aan je onderzoeksplicht van het UWV. Ten tweede: mocht blijken dat iemand niet matcht met interne functies, dan kan je al overgaan op spoor 2. Dat scheelt tijd, geld en vooral ook psychisch leed bij de werknemer in kwestie.

Onderzoeksplicht UWV

Het UWV wil zoals we allemaal weten dat een werkgever eerst onderzoekt of iemand intern geplaatst kan worden op zijn of haar eigen functie of op een andere baan die beschikbaar is binnen het bedrijf. Plaatsing kan ook als er aanpassingen gemaakt kunnen worden. Moet je voor de functie bijvoorbeeld staan maar kan iemand dat niet meer, dan kan je kijken of het werk bijvoorbeeld ook zittend te doen is. De criteria voor een andere interne functie zijn ongetwijfeld bij je bekend: er moet een vacature zijn voor die functie en het moet een functie zijn op het niveau van de werknemer, of een niveau eronder. Met de nieuwe toevoeging in Functie Analyse heb je dit snel en goed onderzocht en staat het bovendien in je rapport.

 Vervroegd spoor 1 gunstig

Uiteraard zijn er situaties waarin het kan dat een werknemer na zes weken niet een interne functie kan doen, maar wellicht wel na een paar maanden herstel. Of dat zo is, kan je waarschijnlijk wel inschatten. Inschatten dat interne plaatsing, ook na een aantal maanden, niet haalbaar is, kan je waarschijnlijk ook. In een blog uit september 2020 schreven we al dat versneld kijken naar de mogelijkheden en vervroegd tot een spoor 2 conclusie komen, vaak gunstig is voor zowel werknemer als werkgever. Vaak wordt er te lang gewacht terwijl al duidelijk is dat spoor 1 niet mogelijk is. Ook branchevereniging OVAL meldt in een publicatie over tweede spoor dat werkgever en -nemer soms te lang in spoor 1 blijven hangen terwijl vervroegde inzet van spoor 2 vaak voordelen kan hebben. Je vermijdt de negatieve emoties rond een lang en niet gelukt eerste spoortraject, verkleint de kans op loonsancties en een werkgever kan eerder de vrijkomende plek invullen. De publicatie kwam nav het onderzoeksprogramma ‘Verbetering re-integratie tweede spoor’ van het Ministerie van SZW.

Met andere woorden: de nieuwe toevoeging aan Functie Analyse gaat je zeker helpen voor grote en middelgrote bedrijven. Wil je meer info? Stuur me dan gerust een bericht. Wil je ook alweer weten hoe Functie Analyse werkt? Dan raad ik je ons helpartikel aan.

25 Mar, 2024

Handige toevoeging Functie Analyse: interne functies

Geschreven door Ton Koole

Ton heeft als loopbaanadviseur, ervaringsdeskundige en wet- en domeingoeroe diepe kennis van de loopbaan- en re-integratiewereld. Die bagage neemt hij mee naar ieder gesprek. Zijn insteek: hoe kan ik via Jobport en met mijn kennis klanten het beste helpen?