De gemeenten binnen de arbeidsmarktregio’s Rotterdam Rijnmond en Den Haag werken sinds deze zomer volledig met het integrale matchingsplatform HalloWerk. Hierdoor kunnen ze, via het platform, burgers begeleiden bij het vinden van werk en werkgevers ondersteunen bij het vinden van geschikt personeel. Jobport is de trotse en de door de gemeenten uitverkoren SaaS partij achter deze innovatie die steeds meer terrein wint binnen het sociaal domein.
Het idee voor HalloWerk ontstaat een aantal jaren geleden. De gemeenten Rotterdam en Den Haag gaan dan in zee met drie SaaS partijen om hun nieuwe dienstverleningsconcept neer te zetten. Het idee? Dat burgers via een webapplicatie passend werk kunnen vinden en werkgevers, op hun beurt, geschikte mensen voor hun vacatures. Bij het idee hoort dat gemeenten tegelijkertijd, via het platform, werkzoekenden en werkgevers waar nodig kunnen ondersteunen. Jobport is dan een van de drie SaaS partijen.
Bekroning op werk Jobport
Inmiddels heeft de ontwikkeling van het platform een hoge vlucht genomen. Sinds deze zomer wordt de gehele matchingsdienstverlening van zowel Rotterdam Rijnmond als Den Haag ondersteund door alleen de SaaS oplossing van Jobport en zitten alle matching functionaliteiten bij elkaar in 1 pakket. Een mooie bekroning op het werk van de gemeenten en Jobport én de realisatie van de grote droom van Jobport: passend werk voor iedereen.
Indrukwekkende innovatie
Irma Vonk, in wisselende rollen vanaf het begin betrokken bij HalloWerk, noemt het platform een indrukwekkende innovatie die door de gemeenten Rotterdam en Den Haag zelf erg versneld is. “Toen het idee voor HalloWerk startte, was er nog geen SaaS leverancier die het dienstverleningsconcept volledig kon ondersteunen”, vertelt ze. “Rotterdam en Den Haag hebben hier zelf vaart achter gezet door hun vraag. Jobport heeft als SaaS partij deze uitdaging met succes aangegrepen en heeft sindsdien haar SaaS echt geschikt gemaakt voor een integrale oplossing aan gemeenten en andere bemiddelaars. Hierdoor kunnen gemeenten nu hun inwoners op een innovatieve manier digitaal ondersteunen bij zowel hun oriëntatie op werk als het vinden van een geschikte baan", vertelt ze. “En tegelijkertijd kunnen gemeenten werkgevers digitaal ondersteunen bij het vinden van passend personeel. Gemeenten hebben immers inzicht in het beschikbare arbeidspotentieel.”
"Jobport heeft als SaaS partij de uitdaging bij de gemeenten met succes aangegrepen en heeft sindsdien haar SaaS echt geschikt gemaakt voor een integrale oplossing aan gemeenten en andere bemiddelaars."
Projectleider Systeemvernieuwing Werk en Inkomen
Uitgegroeid tot volwassen product
De afgelopen jaren heeft Irma HalloWerk enorm echt zien groeien. “Het is nu echt een volwassen product”, zegt ze. "Professionals kunnen nu in 1 applicatie onder andere blended coachen, contact opnemen met de kandidaat en werkgever én datagedreven werken met beide partijen. Werkzoekenden kunnen onder andere via actuele arbeidsmarktdata zich oriënteren op werk, eventueel loopbaantesten maken voor meer zelfinzicht en alle vacatures van het internet inzien. Ook hebben ze toegang tot vacatures die specifiek voor gemeenten zijn geworven." Wie het Nederlands niet (goed) machtig is, hoeft bovendien niet op problemen te stuiten in het contact met de coach, vertelt Irma. "Berichten die ze in hun moedertaal aan hun coach typen worden direct vertaald naar het Nederlands, mits hun computer is ingesteld op hun moedertaal. Het antwoord van de coach wordt uiteraard ook vertaald." Ook aan goed kunnen communiceren is dus gedacht. Net als aan bijvoorbeeld veilig inloggen met DigiD, eHerkenning of Single Sign On.
Het blijft niet bij Rotterdam-Rijnmond en Den Haag. De innovatie is goed doorgedrongen binnen het sociaal domein. Er zitten nog een paar gemeenten in de pijplijn. Op naar passend werk voor iedereen in heel Nederland dus en: to be continued.