Functie Analyse: Objectief inzicht in arbeidsmogelijkheden brengt re-integratie binnen handbereik  

22 Jan, 2024

Een half jaar geleden lanceerde Jobport de tool Functie Analyse. Hiermee breng je iemands arbeidsmogelijkheden op basis van zijn of haar beperkingen in belastbaarheid in kaart. De tool kan je in uiteenlopende situaties inzetten; dat blijkt ook uit het gebruik tot nu toe. Wanneer is inzet nuttig en wat levert het op per situatie?

Functie Analyse is door Jobport gemaakt om in meerdere situaties in te zetten. Zo helpt de tool om deelherstel te realiseren. Dit omdat snel duidelijk wordt voor welke onderdelen uit de eigen functie geen beperkingen bestaan. Hiermee wordt het mogelijk om in plaats van re-integratie op arbeidstherapeutische basis re-integratie in loonvormende arbeid te realiseren. Net als voor arbeidsdeskundigen die de tool gebruiken bij het arbeidsdeskundig onderzoek kan je met Functie Analyse zo een tijdswinst van meer dan 25% halen. Ook voor loopbaanbegeleiding, spoor 2 en 3, outplacement en herbeoordeling is Functie Analyse uitermate geschikt. Een multi-inzetbare tool dus. Waar zit hem dat nou precies in?

Nadruk op mogelijkheden

Bovengenoemde situaties hebben een gemene deler: oplossingsgerichtheid. De nadruk ligt in Functie Analyse op mogelijkheden en minder op beperkingen. Daar is over nagedacht. Psychisch is dat een stuk prettiger voor de kandidaat of medewerker. Daarnaast verloopt het proces met zo’n gedachtegang sneller. De tool brengt de mogelijkheden van iemand namelijk vroeg en snel in kaart. Onze collega Ronald Donkers kwam vorig jaar in een blog op een winst van minimaal 7 weken in het re-integratieproces bij inzet van Functie Analyse. Ook voor HR, casemanagers en bedrijfsartsen is een aanzienlijke tijdswinst haalbaar.

Gebruik Functie Analyse, wanneer en hoe?

Functie Analyse tijdens de loopbaan (screening)

HR kan Functie Analyse gebruiken als onderdeel van een leeftijdsbewust loopbaanbeleid. Bijvoorbeeld als iemand van 50 jaar of ouder in korte tijd regelmatig en relatief kort verzuimt of een fysiek of mentaal belastende functie heeft. Via een speciaal ontwikkelde slimme vragenlijst* in Functie Analyse kan HR zo screenen op risico’s. De uitkomst voedt de tool weer met bruikbare data. Met de resultaten kan je een loopbaanbeleid vervolgens actief richten op:

  • Jobcarving
  • Om – of bijscholing
  • Urenbeperking

Functie Analyse tijdens verzuim (Wet verbetering poortwachter, ziektewet)

Als iemand verzuimt, is Functie Analyse een uitstekende tool waardoor je snel kan handelen en zo de kans op deelherstel vergroot. Functie Analyse kan hiermee een hoop werk- en tijdsbesparing opleveren voor zowel de casemanager, bedrijfsarts als de arbeidsdeskundige. In de opsomming hieronder zie je in welke week je wat kan doen in Functie Analyse.

  • Een casemanager kan rond week 4 via de slimme vragenlijst van Jobport input vergaren voor Functie Analyse en die voorleggen aan de bedrijfsarts.
  • De bedrijfsarts kan met de informatie rond week 6 de beperkingen in belastbaarheid invoeren in Functie Analyse en zo een Probleemanalyse opstellen. Deze kan langs het interne functiehuis gelegd worden.
  • De casemanager kan rond week 8 Functie Analyse vullen met de info uit de Probleemanalyse en de slimme vragenlijst. Hieruit kan een Plan van Aanpak vloeien met daarin deelherstel op taakniveau.
  • Rond week 13 kan de arbeidsdeskundige kijken of er aanpassing aan de werkplek of functie kan plaatsvinden voor het (deel)herstel.
  • Als er feiten veranderen kan dat makkelijk in Functie Analyse worden aangepast en kan er een nieuw advies voor deelherstel en/of een nieuwe matching met het (interne) functiehuis plaatsvinden.
  • Rond week 48 kan de arbeidsdeskundige de FML of IZP van de bedrijfsarts invoeren in Functie Analyse. Met de informatie die hij hier direct uit krijgt kan hij zijn arbeidsdeskundig onderzoek onderbouwen en zo tot 25% tijd besparen.

Functie Analyse tijdens re-integratie

Na week 52 kan je als er een eigen richting tbv spoor 2 wordt afgegeven ook actief aan de slag met Functie Analyse. De deskundige die in de tool de FML of IZP invoert, kan met de uitkomsten aan de slag in Jobport zelf met onder andere de vacature en werkgever verkenners.

Ook voor WGA-ERD bedrijven met gedifferentieerde premie kan Functie Analyse een handige tool zijn in deze fase. Bijvoorbeeld als ze een succesvolle herbeoordeling willen realiseren (>65% loonwaarde of IVA). Via Functie Analyse kan dit veel objectiever en beter onderbouwd plaatsvinden door deze groep ex-medewerkers via de slimme vragenlijst te analyseren met Functie Analyse. Hiermee kan je aanzienlijk besparen op loonkosten.

Functie Analyse voor mobiliteit

Ten slotte biedt Functie Analyse uitkomst in een outplacement traject. Via de tool kan iemand een duurzamer en houdbaarder zoekprofiel opstellen. Via de slimme vragenlijst zoekt Functie Analyse naar functies die passen bij de belastbaarheid van een kandidaat. Naast dat het perspectief biedt aan iemand, verlaagt het ook het risico dat iemand bij een nieuwe medewerker weer uitvalt door verzuim. De belastbaarheid is immers helemaal in kaart gebracht.

Functie Analyse is met andere woorden op veel momenten inzetbaar.
Meer weten en/of heb je interesse in Functie Analyse? Dan kan je een bericht sturen naar Ronald Donkers.

*De huidige vragenlijst in Functie Analyse is op basis van de Functie Mogelijkheden Lijst. Alleen de punten waarop de mogelijkheden van iemand beperkt zijn, hoef je in te vullen. Daarnaast zijn we druk bezig met analyses op basis van andere slimme (niet-FML) vragenlijsten. Zodra deze er zijn, laten we dit weten.

Functie Analyse is arbeidsdeskundig onderbouwd en Poortwachter-proof.

22 Jan, 2024

Functie Analyse: Objectief inzicht in arbeidsmogelijkheden brengt re-integratie binnen handbereik  

Geschreven door Ronald Donkers

Detachering, Outplacement, HR Consulting, Verzuim, Re-integratie Spoor 2: het staat allemaal op Ronalds cv. Bij Jobport krijgen eigenrisicodragers al zijn aandacht. Deze van huis uit elektro-technicus weet daarnaast stiekem veel over muziek en wielrennen.