Personality colours test bij re-integratie

26 Feb, 2024

De personality colours test wordt vaak ingezet bij loopbaancoaching en teambuilding. Via de test krijgt iemand een rapport waarin zijn of haar persoonlijkheid staat weergegeven in kleuren. Maar ook bij re-integratie is de test een uitkomst. Spoor 2 is namelijk ook een loopbaanontwikkeling.

Jobport biedt sinds vorig jaar de personality colours test aan. Op de website van Ixly staat de test helder uitgelegd. Het rapport van de test geeft iemands persoonlijkheid weer in kleuren en brengt zijn of haar talenten en valkuilen in kaart. Ook de werk- en communicatiestijl wordt in het rapport toegelicht, inclusief wat juist niet iemands stijl is. Stuk voor stuk punten die het zelfinzicht vergroten waardoor iemand een nieuwe carrièrestap kan nemen. Maar dit soort informatie is niet alleen voor werkenden die zichzelf willen ontwikkelen nuttig. Ook mensen die re-integreren in spoor 2 kunnen veel baat hebben bij de test.

Dezelfde vragen passeren de revue

Alle bovengenoemde punten kunnen ook spelen bij spoor 2. Bijvoorbeeld bij uitval om psychische redenen. De reden hiervoor kan zijn dat iemand niet op de goede plek zit. Iemand heeft jaren gewerkt maar weet eigenlijk niet waar hij of zij echt past en wat er in zijn of haar rugzak zit. Hetzelfde geldt voor iemand die gedwongen een andere functie moet doen. De vragen ‘wie ben je?’, ‘wat wil je?’ en ‘wat kan je?’ passeren dan de revue. Deze mensen een personality colours test laten invullen, kan enorm verhelderend zijn. Ze zien waar hun kwaliteiten liggen maar ook wat de aandachtspunten zijn. En wie zijn innerlijke motivatoren weet, komt sneller bij een geschikte functie.

Een boost tijdens spoor 2

De personality colours test inzetten tijdens een re-integratietraject heeft nog een ander bijkomend voordeel. Een re-integratietraject kost doorgaans veel energie. Je moet loslaten en nieuwe dingen uitproberen. De personality colours test is meestal een lichtpunt. Mensen vinden het meestal leuk om zichzelf in kleuren uitgedrukt te zien en een rapport met gegevens over zichzelf te krijgen. Dit kan ze tijdens een spoor 2 traject echt een boost geven. Iets wat ze zeker kunnen gebruiken.

 Handig overzicht testen Jobport

Jobport heeft ruim 40 testen in de Toolbox. Bij de ‘i’ achter de test vind je meer informatie over o.a. waar de test voor is, hoe lang het invullen duurt en wat er in het rapport staat. Wil je meer overzicht?  In een helpartikel hebben we de testen ook ingedeeld per categorie:

  • Algemeen
  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat kan ik?
  • Belastbaarheid
  • Overige

26 Feb, 2024

Personality colours test bij re-integratie

Geschreven door Ton Koole

Ton heeft als loopbaanadviseur, ervaringsdeskundige en wet- en domeingoeroe diepe kennis van de loopbaan- en re-integratiewereld. Die bagage neemt hij mee naar ieder gesprek. Zijn insteek: hoe kan ik via Jobport en met mijn kennis klanten het beste helpen?