Jobport legt potentie vluchtelingen bloot

4 Jul, 2022

Han Rahimi zet Jobport in voor We'RHERE, een platform voor hoogopgeleide vluchtelingen. “Via Jobport krijgen ze perspectief en komen ze erachter wie ze kunnen zijn," geeft hij aan. Van het inspirerende gesprek met Han maakten we zowel een blog als een video.

Bekijk hier het interview met Han Rahimi

Rahimi begint al met begeleiden als iemand nog geen status heeft. Vroeg erbij zijn is belangrijk om vluchtelingen perspectief te geven. “Als ze hier komen, denken ze ‘ik was leraar, dus ik ga hier ook leraar worden.’ Maar als je samen alles invult, zien ze dat hun profiel meer mogelijkheden heeft. Dan komen er wel 20 werkfuncties uit en weten ze ‘oh, dus dat kan ik ook zijn.’”

"Jobport web page translate was easy"

Murat G.

In thuisland docent informatica en kandidaat bij Han Rahimi

Het succes van Murat

Al in deze fase gebruikt Rahimi Jobport. Vooral voor de beroepenkant. “Ze kijken dan welke beroepen er zijn in Nederland en wat de trends zijn.” Een goed voorbeeld is Murat. In zijn vaderland afgestudeerd in informatica en 6 jaar ervaring als docent informatica en robot codering. Hij vertelt in het Engels hoe hij met Jobport aan de slag ging. Hij zocht op docent informatica, keek welke functies hieraan gerelateerd zijn en waar in Nederland hij het meeste kans maakt op een baan. “As a result, I decided exactly what I should do”.

Voorkeur gemeente via Jobport

Niet alleen voor perspectief hielp de applicatie hem. Als asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen, worden ze geplaatst in een willekeurige gemeente. Maar wie een goede reden opgeeft, mag de regio zelf aangeven. Murat heeft daarom in Jobport gekeken waar hij het meest kansrijk is voor werk. Bij de Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) geeft hij aan waar hij geplaatst wil worden. Een perfecte gebruiker volgens Rahimi. “Hij heeft echt alles uit Jobport gefilterd.”

"We zien vluchtelingen als zorgpersonen, maar ik zie dagelijks wat ze kunnen zijn en vooral wat ze kunnen worden."

Han Rahimi
Han Rahimi

Managing director We'RHERE

Vertaalfuntie Jobport

Voor de vertaling van Jobport gebruikt Murat Google Translate. Dit kan via Google Chrome met je rechtermuis als je kiest voor de optie ‘translate to’. De pagina wordt dan voor je vertaald. “Web page translate was easy”, vertelt hij. “Veel laten het ook vertalen naar het Engels”, vertelt Rahimi. “Dat gaat zeker goed. Voor vertalen naar Turks is het nog steeds begrijpelijk en toegankelijk. Ik heb nog nooit een reactie gehad dat iemand het niet begreep.” Over het hoe en wat van deze vertaalfunctie heeft Jobport een handig artikel.

"Integreren kan het beste met rust in je hart. Dat heb je met een baan op je eigen niveau."

Han Rahimi
Han Rahimi

Managing director We'RHERE

Lange adem

Na het perspectief is het nog een lange weg. Rahimi rekent 8 jaar voor begeleiding. Murat, die op dit moment druk is met Nederlands leren, heeft nog wat jaren voor de boeg. “Het zijn mensen van de lange adem. In de natuurlijke gang van zaken heb je na 1,5 jaar een status. Daarna duurt het 3 tot 4 jaar voor je goed genoeg Nederlands kan voor een baan op niveau, en de andere jaren ontwikkel je je door.”

Baan belangrijk onderdeel van integratie

Ook in de latere fases is Jobport heel geschikt. Voor het vinden van vacatures en voor een eventuele carrière switch. Rahimi ziet het als een proces en als een belangrijk onderdeel van integratie. “Integreren kan het beste met rust in je hart. Dat heb je met een baan op je eigen niveau. Je hebt dan rust omdat het je is gelukt verder te gaan in Nederland. Dan gaan mensen zich inzetten, kunnen ze zelfs een rolmodel zijn voor andere vluchtelingen en hen activeren. Dan is het geen integratie meer, maar een gewin. Na 8 jaar kunnen deze mensen heel waardevol zijn voor de samenleving.”

De enorme potentie van vluchtelingen

Han Rahimi benadrukt hoeveel potentie de mensen hebben die hij begeleidt. “Ze zijn daarnaast ook nog eens heel vormbaar. Ze leren al een nieuwe taal en doen daar alles volledig in. Die mensen kan je heel veel nieuwe dingen leren.” Hij pleit er ook voor het bedrijfsleven te laten meedenken over hoe je vluchtelingen in kunt zetten. “We zien een vluchteling als een zorgpersoon die we aan de hand moeten meenemen en zo snel mogelijk moeten laten uitstromen. Maar dan kijk je vanuit het systeem en niet vanuit de mens. Ik zie dagelijks wat deze mensen kunnen zijn en worden. En hoe open ze zijn. Misschien moeten we niet denken aan hoe wij ze kunnen helpen, maar aan hoe zij ons kunnen helpen met hun potentie. Dat kost jaren, maar levert veel op.”

"Misschien moeten we niet denken aan hoe wij ze kunnen helpen, maar aan hoe zij ons kunnen helpen met hun potentie."

Han Rahimi
Han Rahimi

Managing director We'RHERE

Duurzaam samenwerken met vluchtelingen

Eigenlijk is het hetzelfde als bij iedereen. Heb je werk dat bij je past, dan heb je rust in je hart zoals Rahimi dat zo mooi noemt. En ben je ook het best inzetbaar. “We denken vaak: baan gevonden: klaar. Maar dat is niet zo. Het is een heel proces. Kijk niet alleen naar 1 moment, maar ook naar de toekomst. We zien ze als vluchteling, maar over 5 jaar zijn het Nederlanders. En ze hebben enorme potentie om waarde toe te voegen aan onze samenleving. Ik zeg vaak tegen bedrijven ‘Ik heb wel 80 kandidaten voor jou voor de komende 4 jaar. We kunnen daarom lang en duurzaam samenwerken met bedrijven. Voor de mensen die ik begeleid gaat meedoen in de maatschappij verder dan een bedrijf.'"

Auteur: Esther de Putter (Jobport), Met grote dank aan Han Rahimi (We'RHERE) en Murat (volledige naam bekend bij Jobport)

4 Jul, 2022

Jobport legt potentie vluchtelingen bloot

Geschreven door Esther de Putter

Esther is de communicatie spil van Jobport. Achter alles wat geschreven en gecommuniceerd wordt, zit een idee: open en vooral heel duidelijk zijn. Zij zit hier als een waakhond bovenop.