Eigen regie, de oplossing voor krapte op arbeidsmarkt

14 Mar, 2023

De krapte op de arbeidsmarkt is voelbaar en wordt als gevolg van demografische ontwikkelingen én een blijvend lage werkloosheid steeds erger. De oplopende werkdruk die hiermee gepaard gaat zorgt vervolgens voor een sterk toenemend en langdurig, vooral mentaal, #verzuim. Hiermee ontstaat een negatieve spiraal die maar op 1 manier is te doorbreken: vernieuwen en innoveren. Oftewel: door eigen regie en eigenaarschap te pakken op de #inzetbaarheid van je medewerkers. Bij Jobport zien we dat dit steeds meer werkgevers lukt. Hoe?

De sleutel naar succes voor werkgevers blijkt in de praktijk te liggen op de invoering van eigen regie op inzetbaarheid. Wat jij dan ook kunt doen om in een positieve flow te komen die de negatieve spiraal doorbreekt is:

  • beseffen dat als je investeert in de ontwikkeling van medewerkers je hiermee de kans dat zij vertrekken minimaliseert;
  • snappen dat een medewerker niet voor niets verzuimt maar dat dit vaak een schreeuw om hulp is;
  • vinden dat je tot aan week 104 van het verzuim alles op alles moet zetten om de medewerker te behouden;
  • ervan overtuigd zijn dat als een medewerker niet te behouden is je een maximale inspanning moet leveren om deze een nieuwe goede plek op de arbeidsmarkt te bezorgen.

Dat is wellicht moeilijker dan gezegd. Het digitale carrière- en mobiliteitscentrum van Jobport helpt werkgevers om de transitie naar eigen regie en eigenaarschap extra kracht bij te zetten. Dat doen wij door:

  • Jobport modulair beschikbaar te maken. Jobport Loopbaan, Jobport Verzuim, Jobport Re-integratie en Jobport Mobiliteit bieden alle maatwerkoplossingen voor de inzetbaarheid van medewerkers;
  • te zorgen dat de verschillende professionals naadloos over de HR disciplines heen kunnen samenwerken binnen Jobport aan de inzetbaarheid van medewerkers;
  • inkoop van dure dienstverlening als #reintegratie Spoor 2 en Arbeidsdeskundig Onderzoek (door de inzet van Functie Analyse) grotendeels onnodig te maken;
  • de inzet van bovengenoemde activiteiten voor medewerkers sterk naar voren te halen en de kans op herstel en behoud hiermee te vergroten zonder dat de kosten toenemen;
  • de zelfwerkzaamheid van medewerkers binnen het platform te stimuleren waardoor zij geactiveerd worden en blijven om zelf te werken aan de duurzame inzetbaarheid.

Steeds meer grote werkgevers zien de voordelen van het digitale carrière- en mobiliteitscentrum van Jobport. Besparing, versneld herstel in geval van verzuim én behoud van medewerkers kunnen wel degelijk hand in hand gaan. En daar zijn wij trots op. Wil jij zelf ervaren op welke innovatieve wijze Jobport eigen regie op inzetbaarheid van medewerkers mogelijk maakt? Neem vrijblijvend contact met ons op of stuur mij een bericht en overtuig jezelf.

14 Mar, 2023

Eigen regie, de oplossing voor krapte op arbeidsmarkt

Geschreven door Ronald Donkers

Detachering, Outplacement, HR Consulting, Verzuim, Re-integratie Spoor 2: het staat allemaal op Ronalds cv. Bij Jobport krijgen eigenrisicodragers al zijn aandacht. Deze van huis uit elektro-technicus weet daarnaast stiekem veel over muziek en wielrennen.