Info & Security beurs 2019

20 Nov, 2019

Ook dit jaar was de Info & Security beurs in Utrecht (30 en 31 oktober jl) weer de place-to-be voor iedereen met een belang in beveiliging en/of privacy management. Deze editie lag de nadruk op Artificial Intelligence (AI). 

De keynote kwam dan ook van de Belastingdienst (‘AI bij de Belastingdienst’) die uitgebreid inging op hoe zij gebruik maken van AI om niet alleen fraudeurs op te sporen, maar ook het invullen van je belastingformulier te vergemakkelijken. Betalen wordt er weliswaar niet leuker van, maar… Je begrijpt het…

Interessante boeken over security 2.0

Naast de redelijk standaard (ook vaak commerciële) presentaties over beveiliging – die ik eerlijk gezegd zo veel mogelijk links probeer te laten liggen – wordt ook elk jaar op deze beurs veel ruimte vrijgemaakt voor sprekers die de meer alternatieve kanten van informatie en beveiliging aanstippen. Vaak met een zeer interessante kijk op de materie. Dit jaar was – voor mij – een absoluut hoogtepunt de lezing van Jelle Niemantsverdriet, director Cyber Risk Services bij Deloitte, (‘Hack your mind!; security waarin je fouten mag maken’), die een lans brak voor een ander beveiligingsparadigma, waarin CISO’s niet bang zijn voor zgn. ‘Human Error’, maar waarin Chaos Monkeys de dienst uitmaken. Aan het einde van zijn lezing raadde hij een aantal boeken aan, waarvan ik niet kan wachten om ze te gaan lezen:

  • Thinking, fast and slow (van Daniel Kahneman)
  • The field guide to understanding ‘Human Error’ (van Sidney Dekker)
  • The design of everyday things (van Don Norman)

Boeiend relaas rond AVG

En ten slotte toch even speciale aandacht voor één van de grootste voortrekkers voor mijn vakgebied, het privacyrecht: Peter Kager van ICTrecht. Elk jaar opnieuw geeft hij op de Info&Security beurs een helder en boeiend relaas over de situatie rond de AVG. En ook dit jaar was zijn presentatie (‘Anderhalf jaar AVG. Update over boetes, security, certificeringen en andere privacy-kwesties’) dan ook weer een informatieve en uiterst boeiende aangelegenheid, die – tot mijn grote plezier – weer enorm goed bezocht werd. De AVG blijft de gemoederen bezig houden en de vragen en reacties uit het publiek gaven daar weer goed blijk van.

Kortom, de Info&Security beurs in Utrecht waren, als elk jaar, weer twee vermoeiende dagen, maar ik had ze voor geen goud willen missen…

Ruud van Gestel, Privacy officer/software developer

20 Nov, 2019

Info & Security beurs 2019

Geschreven door Jill Hendrikx

Jill is het luisterend oor van Jobport. Uit de klantcontacten haalt ze feilloos de vragen en wensen die mensen hebben. Ontbreekt er iets in bijvoorbeeld de informatie? Dan zorgt zij ervoor dat het goed komt.