Functie Analyse: je herkennen in de functies die de tool voorstelt

5 Apr, 2025

Hoe zorg je ervoor dat jij en je kandidaten zich herkennen in de functies die onze tool Functie Analyse voorstelt? Deze vraag krijgen we wel eens. Tips en uitleg van onze collega Ton Koole.

Analyse laat zien welke functies iemand kan uitvoeren op basis van belastbaarheid. Met voorkeuren, motivatie of werkervaring houdt de tool geen rekening. Die persoonlijke informatie haal je uit gesprekken en of via testen in bijvoorbeeld Jobport. Beide elementen combineren en interpreteren blijft de taak van de coach. In deze blog legt collega Ton Koole uit hoe je Functie Analyse optimaal inzet en welke rol de coach daarin speelt.

Van Belastbaarheid naar Mogelijkheden

Bijna twee jaar geleden lanceerde Jobport Functie Analyse. Alle representatieve functies voor Nederland staan erin, inclusief taken en belastbaarheid. Na invullen (via FML, IZP of kandidaatperspectief) zie je snel welke functies passen bij iemands belastbaarheid. Groene zijn passend of passend te maken; oranje functies zijn mogelijk passend te maken. Rode zijn helaas afgeschreven. Dat is meteen in een notendop wat Functie Analyse doet: de belastbaarheid in kaart brengen om te zien wat iemands arbeidsperspectief is.

Zo gebruik je Functie Analyse als coach of arbeidsdeskundige

"De interpretatie van de uitkomsten vraagt echter om mensenwerk," zegt Ton Koole. "Een coach gebruikt Functie Analyse om de wensrichting en kortste route naar arbeid te onderzoeken. Hij of zij ziet op taakniveau of de huidige functie nog passend is. Als er geen 100% match is, kan de coach kijken of de functie alsnog passend te maken is; bijvoorbeeld door bepaalde taken weg te laten." Voor een arbeidsdeskundige ligt de focus vaak op functies bij de huidige werkgever. Ton: "Die onderzoekt of de eigen functie, of andere functies binnen het bedrijf, nog passend zijn. Dat zie je snel in Functie Analyse."

Wat als het wensberoep niet haalbaar lijkt?

Maar stel, iemands huidige functie is niet passend te maken. Dan gaat een coach over op het wensberoep. Wat dat beroep is, bepaalt hij of zij uiteraard op basis van persoonlijke informatie over de kandidaat. Hoe ga je dan te werk in Functie Analyse? “In de tool kijk je dan of dit beroep dat de kandidaat wil uitoefenen past”, vertelt Ton Koole. “Is de match niet 100%, dan check je of je die match kan verbeteren met aanpassingen in de functie. Dat kan je zelf doen in de tool.”

De kortste route: zo pak je dat aan

Ook met de eventuele volgende stap kan je uit de voeten met de tool: de kortste route naar arbeid. Hoe je die aanpakt, verschilt uiteraard per spoor. Bij spoor 1 is de kortste route werk bij de eigen werkgever. Bij spoor 2 zijn dat alle matchende of matchend makende functies. “Bij spoor 1 kan je Functie Analyse koppelen aan je interne functiehuis”, vertelt Ton Koole. “Dan krijg je een lijst met de functies bij de werkgever die iemand nog wel kan op taakniveau.” Bij spoor 2 adviseert Ton de functies te selecteren die passen bij iemands interesses. “Dat doet de tool niet voor je, maar dat doe jij zelf. Jij kent immers de kandidaat. Heb je dat gedaan dan onderbouw je je keuzes voor het rapport.”.

Afwijken mag - als het de kandidaat helpt

Afwijken van het geijkte stappenplan behoort ook tot de mogelijkheden. “Het kan zijn dat je meteen al naar de kortste route naar arbeid gaat. Bijvoorbeeld als het snel vinden van werk voor een kandidaat heel belangrijk is”, zegt Ton. “Dat zet hem of haar dan in de juiste mindset. Je moet dat dan goed kunnen onderbouwen.” Creatief omgaan met een wensberoep kan ook. “Stel iemands huidige beroep is kapper. Maar volgens de FML kan diegene niet meer knippen door een slechte grijpfunctie. Je kan dan kijken of je kandidaat nog iets anders kan doen bij een kapper. Bijvoorbeeld gastvrouw. Diegene kan dan in een kapperszaak blijven werken. In Functie Analyse kan je dan kijken of de functie van gastvrouw passend is of passend is te maken. Ik heb zo al een paar keer meegemaakt dat iemand een andere functie heeft gevonden en daar heel tevreden mee is.”

De kracht van Functie Analyse zit in de combinatie met jouw expertise

Functie Analyse is dus een krachtig hulpmiddel om het arbeidsperspectief, op basis van belastbaarheid, van een kandidaat snel en objectief in beeld te brengen. Maar het is geen eindstation – het is een vertrekpunt. De kunst zit in de interpretatie en het combineren van de uitkomsten met wat jij als coach of arbeidsdeskundige weet over de kandidaat. Juist daar maak jij het verschil. Dus: benut de inzichten uit Functie Analyse, denk creatief, en blijf het gesprek aangaan. Zo help je jouw kandidaat op weg naar werk dat écht past.

5 Apr, 2025

Functie Analyse: je herkennen in de functies die de tool voorstelt

Geschreven door Esther de Putter

Esther is de communicatie spil van Jobport. Achter alles wat geschreven en gecommuniceerd wordt, zit een idee: open en vooral heel duidelijk zijn. Zij zit hier als een waakhond bovenop.