Recruitment als spiegel van de loopbaanwereld

30 Nov, 2017

Via technologie kunnen bedrijven vandaag de dag hun klanten ontzettend goed benaderen en helpen. Wie er niet aan doet, blijft achter. Dit geldt ook voor loopbaanprofessionals. Via o.a. een reeks blogs maakt Jobport je graag wegwijs in de wereld van technologie. Deze keer kijken we naar de technologisering in de recruitmentwereld. Wat gebeurt daar, wat kan daarom logischerwijs in de loopbaanwereld plaatsvinden en waar is Jobport mee bezig?

Slim gebruik van data
Wie Spotify gebruikt, heeft vast wel eens een voorgestelde playlist bekeken. En wie iets bij Bol.com koopt, heeft ongetwijfeld eens een blik geworpen op de voorgestelde producten. Het zijn voorbeelden van slim gebruik van data. Op basis van analyses van jouw gedrag en dat van anderen voorspellen deze bedrijven wat jij leuk vindt. Omdat we steeds beter leren hoe we data effectief kunnen gebruiken, gebeurt dit steeds vaker om ons heen. In de VS zijn er zelfs al politiekorpsen die data gebruiken om misdaden te voorspellen. Allemaal op basis van patronen. Ook de recruitment- en loopbaanwereld weten al aardig raad met data.

Matching-software en sourcing
Om op slim gebruik van data in recruitment te komen, hoef je niet lang na te denken. Matching- en sourcing software zijn er prima voorbeelden van. Automatisch koppelen van mensen en vacatures gebeurt al volop. Ook het doelgroepdashboard is een voorbeeld van handig gebruik van data. Hier kunnen recruiters zien waar de doelgroep van de functie zich online ophoudt, hoe concurrerende vacatures eruit zien etc. Ook moderne tools als video zijn geen onbekend verschijnsel in recruitment. Denk aan Cammio, een online video pitch tool waarbij recruiters kandidaten kunnen uitnodigen om een videopitch op te nemen. Ideaal in het pre-screening proces.

Pilot voor loopbaanwereld
De loopbaanwereld blijft zeker niet op achter. Door slim gebruik van loopbaandata en een intelligente ‘personal onboardingsflow’ kun je goed matchen op hard- en soft skills en in de matching zelfs rekening houden met fysieke beperkingen van iemand. Jobport werkt nu in samenwerking met Blue carpet en Omnimap aan een pilot waarbij dit centraal staat. In deze pilot kunnen werkgevers, en ook gemeenten zelfstandig het totale aanbod van kandidaten doorzoeken en matchen. Uniek is dat de werkgever, waar mogelijk, de match zelf maakt zonder tussenkomst van een begeleider of andere professional. Wie nieuwsgierig is, kan een preview zien in onze LinkedIn groep. Je kunt ‘m volgen om regelmatig een update te krijgen van de ontwikkelingen binnen Jobport.

Volgt de loopbaanwereld de ontwikkelingen uit recruitment?
Hoe ziet de toekomst eruit? Recruitment houdt zich al volop bezig met soft skills van een kandidaat goed in beeld te krijgen via online assesments, games, video sollicitaties en testen. Wanneer zien we die trends terug in de loopbaanwereld? Als het aan ons ligt hoeft dat niet lang meer te duren. Naast matching software kunnen bovenstaande toolings bijdragen aan zelfinzicht en een gepersonaliseerd uitzicht op de arbeidsmarkt. Wil je weten met welke ontwikkelingen wij op dit vlak bezig zijn? We delen ze met je in onze groep. Zien we je daar?

30 Nov, 2017

Recruitment als spiegel van de loopbaanwereld

Geschreven door Esther de Putter

Esther is de communicatie spil van Jobport. Achter alles wat geschreven en gecommuniceerd wordt, zit een idee: open en vooral heel duidelijk zijn. Zij zit hier als een waakhond bovenop.