Re-integreren binnen een jaar nu belangrijker

16 Nov, 2017

Het kabinet wil vanaf 2020 de loondoorbetalingsplicht voor kleine werkgevers verlagen van 2 naar 1 jaar. Een maatregel die een aanloop lijkt om de verantwoordelijkheid tot re-integratie volledig bij de werknemer neer te leggen. En een maatregel waardoor re-integreren binnen een jaar nog belangrijker wordt dan het al was.

Kleine werkgevers (minder dan 25 medewerkers) nemen te weinig mensen in vaste dienst. Een van de redenen waarom het kabinet de doorbetalingsplicht voor hen wil verlagen. Want hoe minder risico, hoe meer vaste contracten. Wie na 1 jaar nog niet is gere-integreerd, wordt overgeheveld naar het UWV. Dat klinkt aantrekkelijk maar dat is het niet. De kosten voor het tweede jaar worden namelijk betaald uit een collectieve verzekering waarvoor de werkgever zelf de premie moet ophoesten. Kortom, voor het mkb betekent dit domweg: wel betalen, geen invloed. Niet voor niks komt er dan ook steeds meer kritiek op de plannen.

Financiële gevolgen toch bij werkgever
De loondoorbetaling mag dan wel veranderen in de plannen. Wat niet wijzigt, is een hogere gedifferentieerde premie als een werknemer na 2 jaar meer dan 35% arbeidsongeschikt blijkt te zijn en een WGA-uitkering krijgt. Met andere woorden, lukt het een werkgever niet om zijn medewerker binnen een jaar te re-integreren en slaagt ook het UWV niet in haar missie, dan draagt de werkgever zelf de financiële gevolgen. Iets wat meer druk legt op re-integreren binnen een jaar. Oftewel het jaar dat een werkgever zelf nog invloed heeft op het traject van de medewerker. De vragen “wat kan ik?”, “wat wil ik”, en “hoe doe ik dat” voor ziek personeel komen zo nog hoger op de agenda te staan. Terecht, want hoe sneller je daar antwoord op hebt, hoe sneller de re-integratie; mits fysiek en psychisch mogelijk uiteraard. Het mkb en zieke medewerkers zullen daarom steeds meer behoefte krijgen aan programma’s waarbij ze snel antwoord krijgen op die vragen. En een goede coach die helpt de antwoorden te interpreteren. In het digitale tijdperk waarin we leven zijn die programma’s zeker niet ondenkbaar en zelfs al in de maak. Zo lanceert Jobport zelf in de lente van 2018 Jobport 2.0 waarin functionaliteiten zitten die aan die behoefte voldoet.

Volledige verantwoordelijkheid bij werknemer
Er is nog iets waardoor snel re-integreren óók voor werknemers belangrijk kan worden. Langzaam maar zeker lijkt de overheid de verantwoordelijkheid te gaan leggen bij de werknemer zelf. Na een paar decennia betaling door de staat, en daarna door de werkgever lijkt nu het tijdperk voor de werknemer aangebroken. Op zich niet raar omdat de meeste andere Europese landen het ook zo geregeld hebben. In geen één land draait de werkgever zo lang voor de gevolgen van een zieke medewerker op. Na de felle kritiek op de maatregel geeft het kabinet sociale partners de ruimte om met een alternatief te komen. Dat is de partners nog niet gelukt. Maar verzekeraars hebben al een systeem geopperd waarbij zij na 3 maanden de re-integratie taken overnemen.

Verzekeraar bepaalt uitkering
Een transitie naar de verzekeraar is geen ondenkbaar alternatief. Wordt het dit scenario, dan betaalt de werknemer zelf of via de werkgever premie voor een verzekering. Hier kan hij bij ziekte een beroep op doen. Diezelfde verzekeraar bepaalt of die werknemer zich genoeg inspant voor een succesvolle terugkeer om een uitkering te krijgen. En waarschijnlijk niet alleen dat, maar ook bij welke coach de re-integratie plaatsvindt. Krijgen zij het voor het zeggen, dan wordt snel re-integreren nog belangrijker. Niet alleen voor de werkgever, maar zeker ook voor de werknemer zelf.

2020 klinkt ver weg en geen enkel plan is nog definitief. Maar het is altijd dichterbij dan je denkt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ton Koole (managing partner, Jobsearchers) in samenwerking met arbo- en re-integratieconsultant Linne van Straten (Lynne HRM, Arbo & Re-integratie)

Ook interessant om te lezen:
– Voorstel loondoorbetaling belemmert re-integratie
– Het regeerakkoord sigaar uit eigen loondoorbetalingsdoos

16 Nov, 2017

Re-integreren binnen een jaar nu belangrijker

Geschreven door Ton Koole

Ton heeft als loopbaanadviseur, ervaringsdeskundige en wet- en domeingoeroe diepe kennis van de loopbaan- en re-integratiewereld. Die bagage neemt hij mee naar ieder gesprek. Zijn insteek: hoe kan ik via Jobport en met mijn kennis klanten het beste helpen?