Vanaf 1 januari 2026 verdwijnt het volledige UWV-portaal en daarmee ook WBS (Werk Bemiddeling Systeem). Gemeenten moeten voor die datum hun eigen matchingsoftware hebben. Jobport is hiervoor een bewezen oplossing. Acht belangrijke redenen om voor Jobport te kiezen:
1. Meerdere (grote) gemeenten kozen al voor Jobport
Voor gemeenten die nu nog matchingsoftware moeten aanschaffen, is het handig om te kijken naar wie hen voorging. Den Haag, Rotterdam en Amsterdam kozen al bewust voor Jobport als toekomstbestendige SAAS-oplossing. Ook WerkSaam WestFriesland, Venlo en Gennep zijn met Jobport in zee gegaan. Een bewijs dat Jobport goed aansluit op de eisen van zowel grote als kleinere gemeenten.
2. Voldoet aan hoge security-eisen
Gemeenten stellen terecht hoge eisen aan de beveiliging van persoonsgegevens. Jobport voldoet hieraan. We zijn ISO 27001 gecertificeerd, voldoen aan de Baseline Informatievoorziening Overheid (BIO) en voeren structureel penetratie- en security testen uit. De data van werkzoekenden en werkgevers zijn dus veilig en worden verwerkt volgens de hoogste standaarden.
3. Integratie met Suite4Werk en iSamenleving
Werk je met systemen zoals Suite4Werk van Centric of iSamenleving van PinkRoccade? Jobport kan klantdata uit deze systemen ontvangen en verwerken. Je werkt dan in Jobport in 1 systeem waarin je bovendien kunt matchen en plaatsingen kunt registreren. De overstap naar onze applicatie verloopt zo eenvoudig.
4. Gebruiksvriendelijk en toegankelijk
Een systeem is pas echt effectief als het prettig is voor gebruikers. Jobport heeft de toets op de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) glansrijk doorstaan en voldoet dus aan de internationale standaarden voor digitale toegankelijkheid. Dit maakt Jobport prettig om mee te werken, ook voor mensen met een beperking.
5. Opgenomen in het algoritmeregister overheid
Jobport is opgenomen in het algoritmeregister van de overheid. Dat wil zeggen dat onze software volgens de overheidsnormen transparant is. We voldoen onder andere aan de wettelijke normen voor matchen en gebruik van gegevens. Ook is Jobport ‘human in command’. De mensen die ermee werken, houden altijd de regie en kunnen bijvoorbeeld zoekopdrachten aanpassen.
6. Doorontwikkeling samen met grote gemeenten
Software moet mee evolueren met de markt. Met de grote gemeenten die met Jobport werken is afgesproken dat we onze software continu samen doorontwikkelen. Het beweegt dus mee en sluit zo blijvend aan bij de veranderende behoeften van gemeenten, werkgeversservicepunten en werkcentra.
7. Aangesloten bij VUM
Jobport is aangesloten op VUM. Dat is een richtlijn en koppelvlak voor veilige en efficiënte gegevensuitwisseling tussen systemen. Dit betekent dat vacature- en profielgegevens beter uitwisselbaar zijn met andere systemen en partners binnen het werkveld.
8. Geschikt voor Eherkenning, Single Sign On en DigiD
OEn ten slotte kunnen gebruikers in Jobport inloggen via Eherkenning, Single Sign On en DigiD. Een snelle en veilige manier van inloggen. Prettig voor degenen die ermee moeten werken, en veilig voor de gemeenten. Jobport heeft hiervoor een TPM verklaring, een certificaat dat de veiligheid van de geleverde SaaS-oplossingen waarborgt.
Soepele overgang en toekomstbestendige oplossing
Vanaf 1 januari aanstaande heeft je gemeente een alternatief nodig voor WBS. Jobport helpt bij een soepele overgang. Door de ervaring met onder andere drie grote gemeenten, hoge veiligheidseisen en voortdurende doorontwikkeling is Jobport een goede keuze. Interesse of meer weten? Neem dan via mail contact op met Tolja van de Bilt. Of via onze website op jobport.nl/contact.