De switch van HR naar re-integratie blijft een gouden zet

12 Dec, 2016

Jobport is al een aantal jaren een vacature zoekmachine voor de re-integratie- en loopbaanwereld. Hoe integreren gebruikers Jobport in hun organisatie, lopen ze ergens tegenaan en wat zijn hun ideeën? Wij vroegen het ze zelf. Van je eigen klanten leer je tenslotte het meest.

Lilian Sijbers, re-integratie consulent bij Oxhill7 in Den Bosch staat ons vriendelijk en enthousiast te woord. Een paar jaar geleden maakte ze de switch van de HR-wereld naar die van re-integratie & outplacement. “Dat past veel meer bij me”, zegt ze. Haar cliënten zijn arbeidsongeschikten medewerkers die door hun beperkingen niet meer terug kunnen naar hun eigen werk. Ze zoeken ander werk, bij een andere werkgever.

Vrijwilligerswerk uitvinken
“Bij Oxhill7 zijn consulenten coach en jobhunter in één. Ik begeleid mensen het gehele traject, van intake tot baan. Jobport gebruiken we met name om vacatures te vinden. In plaats van diverse e-mailalerts in te stellen en de sites van uitzendbureaus te toetsen op passende vacatures, kijken cliënten nu in Jobport. De meesten zijn erg enthousiast hoor, maar soms lopen ze tegen dingen aan. Laatst zei iemand tegen me: ‘ik zag zo’n gave vacature. Maar toen bleek het vrijwilligerswerk te zijn.’ Ja, die vindt Jobport ook. Ik kan me voorstellen dat diegene daarvan baalde. Kan je dat uitvinken?” Ja, dat kan. Als je bij zoekprofielen naar publicatie gaat. Klik op bronnen en vervolgens op vrijwilligerswerk uitzetten. “Fijn!”, reageert Lilian.

Mensen zijn open en eerlijk
Oxhill7 doet niet alleen aan re-integratie en outplacement. Ze bieden bijvoorbeeld ook stresscoaching en bedrijfsmaatschappelijk werk aan. Deze diensten zijn bedoeld zijn om uitval te voorkomen. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Het mooie aan haar werk ten slotte vindt Lilian dat je de mensen vaak ongeveer een jaar lang begeleidt. In dat jaar durven en kunnen cliënten heel open en eerlijk te zijn. “Je bouwt hierdoor een vertrouwensrelatie op. Veel meer dan bij HR.” De switch van HR naar re-integratie blijft een gouden zet.

 

12 Dec, 2016

De switch van HR naar re-integratie blijft een gouden zet

Geschreven door Tolja van der Bilt

Tolja ademt en droomt over arbeidsbemiddeling. Zonder moeite komt hij wekelijks met de beste nieuwe ideeën. Deze heeft hij opgedaan ‘in the field’ en deelt hij graag met zijn collega’s.