Help

Welkom op support. Op deze pagina lees je wat Jobport is en welke mogelijkheden de applicatie biedt. Ook leggen we je uit hoe Jobport werkt. Navigeer via onderstaande onderwerpen naar help-artikelen en video's voor de meest voorkomende vragen.

Ik heb vragen over:

Ga direct aan de slag in enkele korte stappen

Wat is Jobport? Hoe werkt het?

Loopbaantesten, rapportages en korte video's

Oriënteren en matchen

Zoekprofielen en sollicitatie activiteiten

Hulp bij vragen of technische problemen

Gegevens, privacy en E-mail instellingen

Inloggen (met extra controlestap)

Ga direct aan de slag in enkele korte stappen

Wat is Jobport? Hoe werkt het?

Loopbaantesten, rapportages en korte video's

Oriënteren en matchen

Zoekprofielen en sollicitatie activiteiten

Hulp bij vragen of technische problemen

Gegevens, privacy en E-mail instellingen

Inloggen (met extra controlestap)

Starten met Jobport

Ga direct aan de slag met Jobport in enkele korte stappen. Start met een account aanmaken, oriënteer je op passende beroepen en zoek vacatures bij bedrijven waar je graag wil werken.

Account aanmaken / uitnodiging accepteren

Om een Jobport-account aan te maken heb je een uitnodiging van je coach nodig. Deze krijg je via e-mail na contact met je coach.

 1. Je ontvangt een uitnodiging per e-mail van je begeleider of contactpersoon. Klik in de mail op de ‘Uitnodiging accepteren’-knop om de uitnodiging te openen in je browser.
 2. Lees de voorwaarden en accepteer ze door het vinkje aan te zetten en vervolgens op de knop ‘Accepteren’ te klikken. Klik op ‘Toon voorwaarden’ om de voorwaarden te bekijken.
  Heb je technische vragen of lukt het aanmelden niet? Neem dan contact op met je coach. Geen e-mail ontvangen? Check voor de zekerheid je spam folder.
Wachtwoord instellen

Als je de uitnodiging hebt geaccepteerd, is je account aangemaakt. Dit zie je aan de melding in de zwarte balk onderaan op de volgende pagina. Je bent nu op de Beveiliging instellen pagina. Hier kun je een methode kiezen om je account te beveiligen.

 1. Kies voor ‘Wachtwoord: Stel een wachtwoord in’.
  Je kunt de beveiliging van je account later nog aanpassen
  via Instellingen
 2. Je komt nu op de Kies een wachtwoord-pagina. Hier kun je een wachtwoord instellen.
 3. Stel jouw wachtwoord in en klik op ‘Opslaan’. Je bent nu ingelogd in Jobport!

Als je je wachtwoord hebt opgeslagen, kom je op de Home-pagina van Jobport. Je bent nu klaar met het aanmaken van een account.

Afhankelijk van je traject start nadat je een account hebt aangemaakt direct de Digitale intake. Die bestaat uit een aantal vragen die je helpen bij het invullen van jouw profiel. Zie Digitale intake hieronder voor meer info.

Inloggen

Op een later tijdstip verder gaan met Jobport? Na het aanmaken van een account kun je inloggen via de login-pagina of de publieke website.

Nadat je je account hebt aangemaakt, verloopt de uitnodiging die je via e-mail hebt ontvangen van je coach. Je kunt die dus niet nog een keer gebruiken.

  Inloggen bij Jobport kan op twee manieren:

  • Op www.jobport.nl vind je rechtsboven een knop ‘Inloggen’. Klik hierop om naar de Login-pagina te gaan.
  • Je kunt ook direct inloggen op Jobport. Dit doe je door in je browser naar app.jobport.nl te gaan. Je komt dan direct op de Login-pagina.

  Let op: Mogelijk heeft jouw coach een Jobport-omgeving in eigen kleuren en met eigen logo. Het webadres is dan bijvoorbeeld app.bedrijfsnaam.nl, (bedrijfsnaam van jouw coach). Via deze URL kun je ook inloggen op Jobport.

  1. Ga naar de Login-pagina via Jobport.nl, app.jobport.nl of via de pagina van je coach.
  2. Voer je e-mailadres in en klik op ‘Volgende’.
  3. Voer je wachtwoord in en klik op ‘Inloggen’

  Na inloggen kom je op de Home-pagina van Jobport.

  Problemen met inloggen? Zie Problemen oplossen

  Digitale intake

  Afhankelijk van je traject start na het aanmaken van je account direct de digitale intake.

  De digitale intake bestaat uit een aantal vragen die je helpen bij het invullen van jouw profiel. Via je antwoorden, wordt een deel van je profiel namelijk automatisch al ingevuld. Dit loopbaanprofiel helpt jou en je coach bij het vinden van een nieuwe uitdaging. Met behulp van je profiel kun je bijvoorbeeld naar passende beroepen oriënteren, zoekprofielen maken en kan je coach jou gericht vacature-suggesties geven.

  De digitale intake wijst redelijk voor zich. Je krijgt stapsgewijs een aantal vragen over jouw ervaring, kwaliteiten en interesses. Daarnaast krijg je mogelijk ook praktische vragen zoals met welk vervoersmiddel je naar je werk gaat, hoeveel uur je wil werken en hoe lang je maximaal wilt reizen.

  Als je de digitale intake hebt afgerond, kom je op de Home-pagina.

  Testen

  Je coach kan een test voor je klaarzetten. Denk aan een loopbaantest, een interessetest of bijvoorbeeld een vaardigheden test. Wil je graag een specifieke test maken? Overleg dit dan altijd met jouw coach. Hij of zij kan jou informeren over de mogelijkheden.

  Zie Testen en tips voor hoe je een test maakt.

  Profiel invullen

  Je profiel is een belangrijk onderdeel in Jobport waarmee je jezelf kunt omschrijven en een profiel van jezelf kan maken. Ook kun je jouw profiel matchen met passende beroepen, bedrijven en vacatures.

  Als je een account hebt aangemaakt, kun je direct aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld je profiel (verder) invullen. Je vindt een knop naar je profiel op de Home-pagina. Je kunt je profiel ook openen door links in het menu op Profiel te klikken.

  Bekijk hieronder de video voor meer info over het invullen van je profiel.

  Oriënteren op beroepen

  Met de beroepen verkenner kun je ontdekken wat beroepen precies inhouden. Gebruik de filters bovenaan en ga op zoek naar passende beroepen.

  Zie Beroepen voor meer informatie over de Beroepen verkenner.

  Vacatures en werkgevers zoeken

  Met de zoekmachine heb je zicht op alle vacatures, beroepen, bedrijven en opleidingen in NL. Ze staan allemaal in dezelfde opmaak en zijn makkelijk te doorzoeken. In het onderstaande filmpje leggen we uit waarom Jobport anders is dan andere vacaturesites.

  Zie het onderdeel Vacatures en werkgevers hieronder voor meer informatie.

  Solliciteren en netwerken

  Heb je een interessante vacature gevonden? Dan kun je hierop solliciteren. Hoe je solliciteert verschilt per werkgever. Kijk daarom altijd in de originele bron hoe je kunt solliciteren.

  In Jobport kun je jouw activiteiten zelf bijhouden. Geef in Jobport bij de vacature aan dat je hebt gesolliciteerd. Jij en je coach kunnen zo handig de sollicitatie activiteiten bijhouden.

  Geen vacature gevonden, maar wel een leuk bedrijf gezien waar je wilt werken? Klik in Jobport via Werkgevers op het LinkedIn icoontje. Je ziet nu direct of er mensen uit jouw netwerk werken bij dit bedrijf. Een mooie manier om even contact te leggen!

  Algemeen

  Lees hier wat Jobport precies is, hoe het werkt en ontdek de achterliggende techniek. Weet wat jouw coach kan zien en welke mails je kunt verwachten.

  Wat is Jobport?

  Jobport is een online matchingsplatform dat werkzoekenden, loopbaanbegeleiders en werkgevers aan elkaar koppelt. Het doel van Jobport is dat werkzoekenden zo sneller passend werk vinden.

  Jobport is een loopbaan platform. We servicen verschillende typen trajecten als loopbaan, haalbaarheidsonderzoeken, 2e spoor trajecten etc. Daarnaast heeft Jobport een uitgebreide zoekmachine waar je alle online gepubliceerde vacatures in Nederland vindt. Via Jobport kan je bijhouden welke sollicitatie acties je hebt ondernomen. Je coach heeft ook toegang tot Jobport, daardoor kan hij/zij je efficiënt begeleiden.

  Wat kan ik met Jobport?

  Als je start met Jobport maak je eerst een profiel. Deze vul je zelf in of we helpen je hierbij. In het laatste geval krijg je een aantal vragen voor je begint (zie Digitale intake). Op basis van je antwoorden maken wij een profiel. Dit profiel kun je zelf aanvullen. Je kunt bijvoorbeeld professionele testen maken om meer over je ervaring, kwaliteiten en interesses te weten te komen.

  Is je profiel compleet, dan kun je je op beroepen oriënteren.

  • Jobport zoekt via je profiel automatisch naar de meest geschikte functies.
  • Op basis van deze beroepen maak je samen met je coach een zoekprofiel.
  • Hiermee krijg je inzicht in alle vacatures die bij jou passen.
  • Je krijgt dagelijks een update van passende vacatures.
  • Heb je een leuke vacature gevonden? Dan kun je deze opslaan.
  • Tijdens de sollicitatiefase kan je de status bijhouden. Van brief schrijven tot gesprek. Hierdoor heb je alles handig op één plek.
  Hoe werkt Jobport?

  Een korte inleiding tot de applicatie.

  Hieronder zie je een korte opsomming met toelichting van de verschillende elementen die je kan tegenkomen in Jobport.

  De Beroepen verkenner als voorbeeld voor het uiterlijk van Jobport.

  Paginatitel (1): Hier zie je de titel van de pagina. Zo weet je direct waar je bent in Jobport. Via het pijltje er voor kun je terug naar de bovenliggende pagina. Op je mobiel staat hier de Menu-knop om het hoofdmenu (7) te openen.

  Zoekbalk (2): Bovenaan, in het midden van de pagina, vind je de zoekbalk. Via dit veld kun je zoeken. In de Beroepen verkenner kun je bijvoorbeeld zoeken op beroepen.

  Acties (3): Op verschillende plekken in Jobport heb je extra acties. Deze vind je vaak onder de meer-opties knop (de knop met de drie puntjes). In bovenstaand voorbeeld zie je de Beroepen verkenner. Hier staan de extra opties bovenaan, aan de rechterkant op de pagina.

  Account (4): Helemaal rechtsboven in de hoek vind je jouw avatar of profielfoto. Door hierop te klikken kun je naar de instellingen, zie je in welke organisatie je zit en kun je uitloggen. Via de Instellingen beheer je jouw persoonsgegevens, privacy en beveiliging.

  Tabbladen (5): Soms is een pagina, of een gedeelte hiervan, opgesplitst in meer onderdelen via tabbladen. Deze tabbladen staan bovenaan in het midden. Je profiel is bijvoorbeeld in tabbladen opgedeeld in de onderdelen Algemeen, Ervaring, Kwaliteiten en Interesses. Klik of tik op een tabblad om naar dit onderdeel te gaan.

  Filters (6): Op verschillende plekken in Jobport kun je filters gebruiken om je resultaten of zoekopdracht specifieker te maken. Deze filters staan bovenaan de pagina, direct onder de zoekbalk. In bovenstaand voorbeeld zie je de filters van de Beroepen verkenner.

  Hoofdmenu (7): In het menu links vind je de directe links naar de belangrijkste overzichten en functionaliteiten in Jobport. Op je mobiel open je het menu door op het Menu-icoon te klikken in de linkerbovenhoek. Deze bevindt zich op de plek het pijltje voor de paginatitel (1).

  Lijsten en tabellen (8): In Jobport kom je regelmatig een tabel of lijst tegen. In bovenstaand voorbeeld zie je de zoekresultaten (gevonden beroepen) in de Beroepen verkenner. Binnen een lijst of tabel kan je elke regel aanklikken. Ga je er met je muis overheen, dan lichten ze op. Klik of tik erop om deze te activeren en te openen in het hoofdvenster.

  Hoofdvenster (9): In het hoofdvenster staat de belangrijkste informatie van een pagina. In de Beroepen verkenner zie je hier het beroep dat je hebt aangeklikt. In je profiel zie je hier bijvoorbeeld je Ervaring en in de Vacature verkenner zie je hier de vacature die je geselecteerd hebt. Afhankelijk van de pagina kan dit venster groter of kleiner worden.

  Knoppen (10): Veel functionaliteiten en acties in Jobport start je met knoppen. De belangrijkste knoppen zijn felgekleurd (bijvoorbeeld blauw met witte tekst). Andere, minder belangrijke, zijn weergeven als een platte knop. Deze hebben een doorzichtige achtergrond die oplicht als je er met je muis overheen gaat. Sommige knoppen hebben een icoon ter verduidelijking. De meeste knop-teksten zijn in hoofdletters.

  Veel acties staan ook aangegeven met een blauwe link, zoals je gewend bent van bijvoorbeeld de zoekmachine Google.

  Iconen, Informatie en overige (11): In Jobport kom je regelmatig een Vraagteken-icoon of een V-vormig icoon tegen. Je kunt hierop klikken en bijvoorbeeld meer informatie opvragen of een blok binnen de pagina open- en/of dichtklappen. Op je profiel zie je een Potlood-icoon. Klik je hierop dan kun je je profiel wijzigen.

  Een selectie iconen die je tegenkomt in Jobport.

  Home-pagina en taken

  Als je inlogt op Jobport, kom je eerst op Home. De Home-pagina ziet er als volgt uit:

  Jouw profiel & coach (1)

  De Home-pagina begint bovenaan met jouw profiel en coach. Via de knop ‘Naar profiel’ kun je direct doorklikken naar je profiel. Links in het hoofdmenu staat ook een knop die naar je profiel gaat.

  Jouw profiel

  Je profiel is een belangrijk onderdeel in Jobport. Hiermee geef je jouw coach inzicht in je ervaring, kwaliteiten en interesses zodat hij of zij jou optimaal kan ondersteunen. Daarnaast kun je op basis van je profiel beroepen matchen in de Beroepen verkenner. Zo krijg je in één keer inzicht in passende beroepen.

  Jouw coach

  In het rechter blok zie je jouw coach. Door op het dakje te klikken/tikken open je het blok. Je ziet nu de contactgegevens.

  Voor vragen kun je terecht bij je coach. Ook als je (technische) vragen hebt over Jobport. Loop je tegen een technische fout aan, dan kan je coach ons makkelijk bereiken.

  Taken (2)

  In het tweede blok staan je openstaande taken. Dit zijn de verschillende taken die je kunt doen in Jobport. Klik op een taak om ermee aan de slag te gaan.

  Als je een nieuw bericht hebt, zie je dat op je Home-pagina. Bijvoorbeeld wanneer je coach een vacature aan je heeft voorgesteld of een test voor je heeft klaargezet. Als je helemaal nieuw bent staan er ook direct een aantal berichten voor je klaar. Je kunt een taak starten door erop te klikken. Ga met je muis op het i-tje staan voor meer informatie.

  Hieronder zie je de verschillende taken die je kunt krijgen:

  Vul je Loopbaanprofiel in: Dit is een automatisch bericht als je nieuw bent in Jobport. Vul je profiel in om deze compleet te maken.

  Zoek passende beroepen op basis van je profiel: Dit is een automatisch bericht dat je krijgt nadat je jouw profiel hebt ingevuld. Je moet hiervoor minimaal je werk- en denkniveau hebben ingevuld. Als je op het bericht klikt, krijg je een overzicht van passende beroepen in de Beroepen verkenner.

  Bekijk voorgestelde vacatures: Je coach heeft één of meerdere vacatures aan je voorgesteld. Klik op het bericht om ze te bekijken en beoordelen.

  Er staan test(en) voor je klaar: Je coach heeft één of meerdere testen voor je klaargezet. Klik op het bericht of Testen in het hoofdmenu links om naar het overzicht te gaan. Hier zie je een overzicht van alle testen die je kunt doen. Klik op een test om deze te starten.

  Beroepen, Werkgevers & Vacatures (3)

  Beroepen, Werkgevers en Vacatures zijn de drie basisonderdelen waarmee je te maken krijgt in Jobport. Op basis van je profiel ga je oriënteren op passende beroepen. In de Beroepen verkenner vind je een ruim overzicht van beroepen en functies, inclusief arbeidsmarkt informatie die je helpen bij het oriënteren. Na de oriëntatiefase ga je actief op zoek naar Werkgevers waar je graag wil werken. En zoek je dagelijks naar passende Vacatures waarop je kunt solliciteren.

  Berichten

  Wil je contact opnemen met jouw coach? Via het menu-item Berichten kun je een bericht sturen naar jouw coach. Jouw coach krijgt hier een melding van en kan hier op reageren. Een handige manier om snel in contact te komen met je coach.

  Samen met je coach
  Je coach helpt je

  Een van de grote voordelen van Jobport is dat jouw coach jou waar en wanneer dan ook kan helpen. Hij kan bijvoorbeeld online testen voor je klaarzetten en samen met jou de resultaten bekijken. Ook kan je coach je op afstand aan bepaalde dingen herinneren of passende vacatures aan je voorstellen. Je coach kan verder alle vacatures zien die je hebt bekeken en je vervolgens helpen om je zoekprofiel te verbeteren.

  Wat ziet je coach?

  Je coach kan via Jobport meekijken in je zoekgedrag. Je coach ziet ook welke vacatures je interessant vindt en de status per vacature.

  Door mee te kijken kan je coach je helpen met bijvoorbeeld het verbeteren van zoektermen of met bedenken van alternatieve termen die veel gebruikt worden door werkgevers.

  • Loopbaanprofiel
  • Favoriete beroepen
  • Testresultaten
  • Laatste zoekopdrachten
  • Zoekprofielen
  • Laatst/Meest bekeken vacatures
  E-mails

  Je gebruikt je e-mailadres om in te loggen op Jobport. Daarnaast krijg je op dit e-mailadres ook automatische e-mails met nieuwe vacatures en herinneringen.

  Ontvangen dagelijkse updates

  Heb je zoekprofielen aangemaakt? Dan ontvang je automatische vacature updates op je e-mailadres. De frequentie van de e-mails wordt bepaald door je coach. In het algemeen stuurt Jobport dagelijks vacature updates.

  Herinneringen gebruik

  Heb je een bepaalde periode niet ingelogd? Dan kan het zijn dat je een automatische mail ontvangt met een herinnering. Je coach bepaalt of je deze mails wel of niet ontvangt.

  Geen mails ontvangen?

  Ontvang je geen e-mails van Jobport? Dan kan het zijn dat ze in de map “ongewenste e-mail (SPAM)” terecht zijn gekomen. Als je de e-mail daar tegenkomt, kan je de verzender van de e-mail toevoegen aan je vertrouwde contacten. Als je dat hebt gedaan, krijg je de e-mails van Jobport in je reguliere inbox.

  Technische vragen of kom je er niet uit? Neem contact op met je coach

  Testen en tips

  Inzicht in jezelf.

  Testen maken

  Staat er een test voor je klaar? Dan zie je dit als openstaande taak in jouw home scherm.

  Klik op de taak ‘Maak een test’. Je komt nu in een overzicht met alle testen die klaarstaan. Deze pagina is ook te bereiken door links in het menu te klikken op ‘Testen’.

  Test rapportages

  Vanuit het testen overzicht kun je het rapport downloaden. Klik hiervoor in het menu op Testen en hierna op de naam van de test. Staat het rapport niet voor je klaar? Neem dan contact op met je coach. Hij of zij kan het rapport met je delen.

  Tips: Korte video's met tips

  Via Tips in het menu vind je korte video’s over loopbaanonderwerpen. Binnen een paar minuten leer je de kern van een onderwerp en krijg je tips. Klik op de categorieën om de video’s te bekijken. Of wellicht heeft jouw coach je als opdracht gegeven een video te bekijken.

  Beroepen

  Oriënteren naar passende beroepen. De stap naar leuke vacatures.

  Orienteren en zoeken naar beroepen

  Met de beroepen verkenner kan je ontdekken wat beroepen precies inhouden. Zo kun je snel passende beroepen vinden en opslaan als favoriet.

  Waar vind ik de beroepen verkenner?

  De beroepen verkenner vind je door links in het menu op Beroepen te klikken.

  Filter op beroepen

  Gebruik de filters bovenaan het scherm om de selectie aan te passen. Je kunt op vijf onderdelen filteren: Werk en denkniveau, Vakgebied, Leidinggevend/uitvoerend, Werktype en Arbeidsbeperking. Klik ze één voor één aan en geef aan waar je op wil filteren.

  Je krijgt nu een overzicht met alle beroepen die voldoen aan de zoekfilters.

  Wil je meer informatie over een beroep? Klik dan op het beroep. Per beroep vind je de volgende informatie:

  • Omschrijving beroep
  • Gevonden vacatures
  • Onderliggende functies
  • Arbeidsomstandigheden
  • Video’s over het beroep

  Functies

  Per functie zie je of er een stijgende of dalende vraag is (pijltje vooraan). Het aantal geeft aan hoeveel vacatures er de afgelopen twee maanden zijn geplaatst.
  Verder zie je de functienaam en het meestgevraagde opleidingsniveau. Via het vraagteken kun je precies de verdeling zien hoe vaak een opleidingsniveau wordt gevraagd.

  Wil je meer informatie over een functie? Klik dan op de functie. Je ziet nu het functie affiche. Hier vind je informatie over:

  • Werk- en denkniveau: dat werkgevers vragen voor deze functie.
  • Beschikbaarheid: Wekelijkse werkuren die werkgevers vragen voor deze functie.
  • Werkervaring: Het aantal jaren werkervaring die werkgevers vragen voor deze functie.
  • Vacatures: Het aantal gevonden vacatures in de afgelopen 2 maanden.
  • Doorlooptijd: Het gemiddeld aantal dagen dat een vacature open staat.
  • Salaris indicatie: Het gemiddelde maandsalaris dat werkgevers aanbieden voor deze functie.
  • Top regio’s: Weergave van de regio’s waar de meeste vacatures in voorkomen.
  • Top werkgevers: Weergave van de werkgevers die de meeste vacatures voor deze functie aanbieden.

  Wil je vacatures bekijken van deze functie? Klik dan op ‘Vacatures bekijken’.

  Arbeidsomstandigheden

  Bij ieder beroep vind je alle informatie over de belastbaarheid van dit beroep. Klap het balkje uit bij ‘Arbeidsomstandigheden’ en bekijk welke arbeidsomstandigheden voor deze functie het meest relevant zijn.

  Beroepen opslaan als favoriet

  Vind je een beroep interessant? Sla hem dan op als favoriet. Klik op het beroep en klik op het sterretje. Je vindt hem nu terug onder het tabblad ‘Favorieten’.

   

  Beroepen zoeken op basis van het profiel

  Profiel al ingevuld? Dan kun je zoeken op basis van je profiel!

  Klik hiervoor in het menu op Beroepen. Klik hierna op ‘Zoek beroepen op basis van je profiel’. Of klik rechtsboven op de drie puntjes. Ook vanuit hier kun je beroepen filteren op basis van je profiel.

  Het lukt niet om te matchen naar beroepen. Hoe kan dat?

  Het veld ‘Werk- en denkniveau’ is verplicht. Is dit veld niet ingevuld in je profiel? Dan werkt de match naar beroepen niet. Controleer of dit profiel onderdeel is ingevuld.

  Na het matchen krijg ik geen resultaat in de beroepen verkenner

  Controleer of het profiel niet te strak is ingevuld. Wanneer je te veel filters hebt ingesteld, kan het zijn dat er geen beroepen naar voren komen. Maak de match naar beroepen. Haal wat filters weg. Komen er nu wel beroepen naar voren?

  Vacatures en werkgevers

  Alles wat je moet weten over het zoeken naar vacatures en het beheren van sollicitatie-activiteiten. Vergroot je kansen door direct contact op te nemen met passende werkgevers.

  Zoeken naar vacatures

  In Jobport vind je vrijwel alle online geplaatste vacatures in Nederland. Iedereen kan deze op zijn of haar eigen manier doorzoeken.

  Uitgebreid zoeken

  De knop Uitgebreid zoeken in de balk geeft meer zoekopties. De verschillende opties worden hieronder toegelicht.

  Locatie
  Bij locatie vul je de postcode of plaats in waar je op zoek wilt gaan naar werk. Met de straal kan je het zoekgebied verder specificeren.

  Functie
  Vind vacatures op basis van +/-4000 bij ons bekende functies. Zodra je begint met typen worden er automatisch suggesties van functies gegeven. Heb je een interessante functie gevonden? Voeg ‘m dan toe met het ‘+’ icoon. Naast het zoeken op functies kan je ook zoeken op vakgebied.

  De vacatures zijn afkomstig van duizenden verschillende websites. Door de diversiteit is het soms lastig om een vacature op de juiste wijze te categoriseren. Filter daarom alleen als dit echt nodig is. Zo verklein je de kans op het mislopen van interessante vacatures.

  Vacaturetitel
  Hier zoek je naar vacatures met de ingevoerde term(en) in de titel.

  Het is mogelijk om zoekwoorden te combineren of zogenaamde uitsluit-woorden te gebruiken om vacatures die niet interessant zijn uit de resultaten te filteren. Lees meer hierover bij: ‘geavanceerd zoeken’.

  Trefwoorden
  Met dit veld zoek je naar vacatures waar de ingevoerde term(en) in voorkomen. Dit kan zowel in de titel als de vacaturetekst zijn.

  Het is mogelijk om zoekwoorden te combineren of zogenaamde uitsluit-woorden te gebruiken om vacatures die niet interessant zijn uit de resultaten te filteren. Lees meer hierover bij: ‘geavanceerd zoeken’.

  Opleidingsniveau
  Met deze filter kan je vacatures verfijnen op basis van niveau. Filter deze alleen als het echt nodig is. Vacatures hebben namelijk vaak meerdere niveaus in hun omschrijving staan zoals: opleidingsniveau, werk- en denkniveau of doorgroei niveau. Jobport kan het gevraagde opleidingsniveau daarom niet altijd makkelijk afleiden. Selecteer daarom altijd meerdere niveaus.

  De vacatures zijn afkomstig van duizenden verschillende websites. Door de diversiteit is het soms lastig om een vacature op de juiste wijze te categoriseren. Filter daarom alleen als dit echt nodig is. Zo verklein je de kans op het mislopen van interessante vacatures.

  Publicatie
  Bronnen: Hiermee bepaal je of de getoonde vacatures juist wel of niet afkomstig mogen zijn van een bepaalde bron.

  Bekendheid: Hiermee bepaal je of de getoonde vacatures juist wel of niet gepubliceerd mogen zijn op een vacaturesite.

  Intermediair: Hiermee bepaal je of de getoonde vacatures juist wel of niet geplaatst mogen zijn door een intermediair.

  Voltijd/deeltijd
  Maak alleen gebruik van de filters als dit echt nodig is. Het is namelijk niet altijd duidelijk af te leiden uit een vacature of het een voltijd- of deeltijdfunctie betreft. Daardoor kan je geschikte vacatures mislopen. In de praktijk is deeltijd/voltijd vaak ook nog bespreekbaar met de werkgever.

  De vacatures zijn afkomstig van duizenden verschillende websites. Door de diversiteit is het soms lastig om een vacature op de juiste wijze te categoriseren. Filter daarom alleen als dit echt nodig is. Zo verklein je de kans op het mislopen van interessante vacatures.

  Overige opties
  Slim zoeken: betekent dat er ook gezocht wordt naar woorden die lijken op de woorden in je zoekopdrachten. Zo worden er ook vacatures gevonden als de vacaturetitel net anders geschreven is. Dit zodat je zo min mogelijk vacatures misloopt. Wil je niet dat er gezocht wordt naar vergelijkbare woorden? Geef dat dan hier aan.

  Geavanceerd zoeken
  Het is ook mogelijk om vacatures te beperken of te filteren door het slim combineren van zoekwoorden.

  Het beperken / filteren van resultaten
  Een logische filtermogelijkheid is filteren op locatie, bijvoorbeeld in je eigen woonomgeving. Houd er rekening mee dat je hierdoor ook vacatures kan mislopen.

  De vacatures zijn afkomstig van duizenden verschillende websites. Door de diversiteit is het soms lastig om een vacature op de juiste wijze te categoriseren. Filter daarom alleen als dit echt nodig is. Zo verklein je de kans op het mislopen van interessante vacatures.

  Extra uitleg over filters lees je bij het blauwe ‘informatie’ icoon.

  Beschikbare operatoren tijdens het zoeken
  Je kunt slimme zoekwoorden combineren met elkaar om efficiënt vacatures te vinden. Hiervoor kan je zogenaamde booleaanse operatoren gebruiken. Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijke operatoren en voorbeelden hoe je het in de praktijk kan gebruiken.

   

  Operator Voorbeeld

  & (AND; dit wordt standaard gebruikt)

  Het woord links en rechts van de operator moeten beide in het resultaat voorkomen.

  Bijvoorbeeld: ‘groen & medewerker’ (je kan de operator ook weglaten: ‘groen medewerker’)

  Geeft alle resultaten waarin zowel het woord ‘groen’ als het woord ‘medewerker’ voorkomt, bijvoorbeeld:

  • Commercieel medewerker groen
  • Hovenier/ ervaren medewerker groen
  • Civiel/groen-technisch medewerker

  | (OR)

  Tenminste een van beide woorden die links en rechts van de operator staan moeten in het zoekresultaat voorkomen.

  Bijvoorbeeld: ‘groen | medewerker’

  Geeft alle resultaten waarin het woord ‘groen’ of het woord ‘medewerker’ voorkomt, bijvoorbeeld:

  • Logistiek medewerker
  • Projectleider groen bij adviesbureau
  • Voorman openbaar groen

  – (NOT)

  Pagina’s waar de woorden rechts van deze operator in voorkomen worden uitgesloten van de resultaten.

  Bijvoorbeeld: ‘medewerker –groen’

  Geeft alle resultaten waarin het woord ‘medewerker’ voorkomt, maar niet het woord ‘groen’, bijvoorbeeld:

  • Logistiek medewerker
  • Medewerker technische dienst
  • Commercieel medewerker binnendienst

  ( ) (GROUPING)

  Om nog exacter te kunnen zoeken, is het mogelijk om zoektermen te groeperen en tussen deze groepen operatoren te gebruiken.

  Bijvoorbeeld: ‘(groen medewerker) | groenvoorziening’

  Geeft alle resultaten waarin zowel de woorden ‘groen’ en ‘medewerker’ voorkomen, alsmede waarin het woord ‘groenvoorziening’ voorkomt, bijvoorbeeld:

  • Voorman groenvoorziening
  • Medewerker groen

  * (WILDCARD)

  Om te kunnen zoeken naar woorden die beginnen met (groenvoorziening), eindigen op (mosgroen) of waarin een bepaald woord voorkomt (vruchtgroenten), kan gebruik worden gemaakt van een zogenaamde wildcard voor en/of achter een zoekwoord.

  Bijvoorbeeld: ‘medewerker *groen*’

  Geeft alle resultaten waarin zowel het woord ‘medewerker’ als een woord waarin ‘groen’ voorkomt, bijvoorbeeld:

  • Medewerker groenvoorziening
  • Medewerker groen
  • Medewerker vollegrond groenteteelt

  “ ” (woordcombinatie)

  Om te zoeken op exacte woordcombinaties, kunt u de woordcombinatie tussen dubbele aanhalingstekens zetten. Dit kan zowel in de vacaturetitel als de trefwoorden.

  Bijvoorbeeld: “licht fysiek” in het veld trefwoorden

  Geeft alle resultaten waarin een vorm van de woordcombinatie ‘licht fysiek’ in de vacature tekst gevonden is.

  Vacature overzicht

  De vacatures worden standaard aflopend getoond op basis van de datum waarop deze door Jobport zijn gevonden. Bij elke vacature zie je een statusindicatie die aangeeft hoe actueel de vacature is. Als je met je muis de vacaturetitel aanwijst kan je de eerste regels van de vacature bekijken. Zo kan je snel zien of de vacature interessant genoeg is om de hele tekst te lezen. De getoonde afstand in kilometers is de (hemelsbrede) afstand van je woonplaats tot de vermelde standplaats van de vacature.

  De vacaturelijst van links naar rechts:

  • Het sterretje aan het begin van de regel geeft aan dat de vacature nieuw en nog ongelezen is. De vacature is geplaatst nadat je voor het laatst vacatures hebt bekeken.
  • De groene streepjes Statusindicator, de statusindicatie, geeft aan wat de kans is dat deze vacature nog beschikbaar is. Deze indicatie is gebaseerd op datum van plaatsing van de vacature en of de vacature nog technisch toegankelijk is.
  • De datum is de datum waarop de vacature voor het eerst gevonden is. Hoe recenter deze datum, hoe hoger de kans dat de vacature nog beschikbaar is.
  • De kolom functie toont de titel van de vacature. Dit is de titel die de vacature meegekregen heeft bij het online plaatsen.
  • De locatie van een vacature is de standplaats van de vacature, de plaats waar het bedrijf of de vestiging zich bevindt, met daarachter de afstand van uw locatie tot deze standplaats.
  • De kolom opleiding probeert een inschatting te geven van het benodigde opleidingsniveau dat gewenst is voor deze vacature. Het niveau van een vacature kan opleidingsniveau of werk -en denkniveau of doorgroei niveau zijn. Soms is het gevraagde opleidingsniveau onduidelijk en proberen wij dit af te leiden uit de vacature. We kunnen geen zekerheid gegeven of dat dit ook daadwerkelijk zo is.

  De zoekresultaten kunnen gefilterd worden op basis van de datum waarop ze geplaatst zijn, via het keuzemenu (dropdown) rechtsboven. Zo kan je vacatures die ouder zijn dan de opgegeven periode uitsluiten.

  Vacature detailpagina

  Gevonden vacatures zijn altijd gebaseerd op een zoekprofiel of zoekopdracht die je zelf ingevoerd hebt of je coach voor je heeft gedaan. In het overzicht staan verschillende gegevens. Het grootste deel is overgenomen van de originele vacature, zoals we ‘m online gevonden hebben.

  Interpretatie van vacatures

  Als je een vacature opent zie je de vacaturedetails. Een deel van deze gegevens is letterlijk overgenomen, we kunnen niet altijd alle details kopiëren. Klik daarom voor de zekerheid altijd op ‘bekijk originele bron’.

  Vacature
  Dit veld toont de vacaturetitel. Dit wordt altijd overgenomen van de originele vacature.

  Gevonden op
  Dit veld toont de datum en locatie waarop wij een vacature voor het eerst hebben gevonden. Hierbij staat ook weergegeven wat voor soort bron dit is.

  Statusindicatie
  De statusindicatie geeft een schatting van de beschikbaarheid van de vacature. Het is slechts een indicatie en geeft niet aan of de vacature wel of niet vervuld is.

  Locatie
  De locatie wordt bepaald op basis van de standplaats van de vacature, of de plaats waar het bedrijf gevestigd is. Daarachter tonen we de afstand van jouw locatie tot deze standplaats.

  Herkend als
  Hier tonen we de vermoedelijke functie van de betreffende vacature. Dat wordt gebaseerd op termen die voorkomen in de vacature. We tonen ook het bijbehorende vakgebied, dienstverband en opleidingsniveau zoals we die in de vacature herkennen.

  Organisatie
  Het veld Organisatie geeft aan welke organisatie de vacature geplaatst heeft. Let op! Dit kan ook een intermediair of Werving- & Selectiebureau zijn.

  Via Intermediair?
  Dit veld geeft aan of de vacature gevonden is via een intermediair. In deze gevallen heb je vaak in het begin contact met de tussenpersoon in plaats van de werkgever.

  Bedrijf/adverteerder
  Dit veld geeft aan welk bedrijf de advertentie geplaatst heeft, met wat extra gegevens. Vaak is dit hetzelfde als het veld Organisatie.

  Omschrijving
  Het veld omschrijving bevat de daadwerkelijke vacaturetekst en wordt letterlijk overgenomen van de bron waar de vacature gevonden wordt.

  Volledige omschrijving & Toon archief
  Onderaan de Omschrijving staan twee links. De eerste toont de volledige omschrijving op de originele bron. Deze link en knop sturen je door naar de pagina waar de vacature voor het eerst gevonden is. De link toon archief laat de volledige vacaturetekst zien zoals deze gevonden is op de originele bron. Met behulp van deze gearchiveerde versie kan de volledige tekst ook nog bekeken worden als het origineel niet meer beschikbaar is.

  Overzicht en e-mails op basis van profielen

  De lijst met vacatures op de pagina Vactures vinden wordt gevuld met vacatures op basis van je zoekprofielen. Als je nog geen zoekprofielen hebt, dan worden de vacatures getoond binnen een straal van 10 kilometer van jouw woonplaats.

  Op basis van je zoekprofielen ontvang je e-mails op het e-mailadres waarmee je inlogt. De frequentie van de e-mails wordt bepaald door je coach.

  Controleer altijd de bron

  Kijk voordat je reageert of solliciteert, altijd eerst op de website waar wij de vacature gevonden hebben. Dit kan ook onderaan het scherm met de knop Bekijk originele bron. Zo heb je altijd de meest actuele instructies om te solliciteren. Vergeet niet als je gesolliciteerd hebt de status van de vacature bij te werken in Mijn vacatures.

  Hoe solliciteer ik?

  Solliciteren op vacatures gaat niet in Jobport zelf. Om te solliciteren volg je de instructies op van de originele bron. Als je gesolliciteerd hebt, vergeet dan niet de status van de vacature bij te werken in Mijn vacatures. Open daarvoor de vacature en werk de status bij.

  Hoe sla ik vacatures op?

  Als je een vacature interessant vindt, kan je ‘m bewaren. Klik hiervoor op de knop Toevoegen aan mijn vacatures in het rechter menu van een vacaturepagina. Daarna kan je je sollicitatie-activiteiten bijhouden met het nieuw verschenen menu. Deze vacatures en de bijbehorende status worden dan opgeslagen en bijgewerkt op de pagina Mijn vacatures.

  Zoekprofielen aanmaken

  Maak eenvoudig zoekprofielen aan in Jobport. Zo word je dagelijks op de hoogte gehouden van nieuwe vacatures.

  Bekijk onderstaande video over hoe je zoekprofielen aanmaakt en wijzigt.

  Sollicitatie activiteiten bijhouden

  Mijn vacatures is jouw plek om je vacatures te bewaren en ze een relevante status te geven. Zo ziet je coach precies welke vacatures je interessant vindt en waarop je hebt gesolliciteerd.

  Sollicitatie activiteiten bijhouden

  Vacatures die je interessant vindt, kan je toevoegen aan Mijn vacatures. Om vacatures toe te voegen open je de vacaturedetails en klik je op Toevoegen aan mijn vacatures.

  Vervolgens kan je van deze vacatures de status wijzigen of een vacature uit je lijst verwijderen. Je coach kan ook suggesties geven van bepaalde vacatures.

  Status wijzigen
  Je kunt de vacaturestatus wijzigen als je een vacature hebt toegevoegd aan Mijn vacatures. Hier kan je aangeven welke acties je hebt ondernomen. Bijvoorbeeld of je al gereageerd hebt, of als je vacature toch niet meer interessant vindt.

  Archiveren vacature
  Om een vacature van de lijst Mijn vacatures te verwijderen wijzig je de status naar een van de onderste opties in de selectielijst. Je kan de vacatures altijd terug vinden via Mijn vacatures op de pagina knop Toon gearchiveerde vacatures.

  Suggestie van coach
  Je coach kan ook met je meezoeken naar vacatures. Als hij of zij vacatures vindt die interessant voor je zijn, kunnen deze worden toegevoegd aan je lijst van Mijn vacatures. Deze vacatures kan je herkennen aan de status: ‘Suggestie coach’.

  Niet interessante vacature
  Heb je een vacature bekeken die niet interessant voor je is? Dan kan je ervoor kiezen om de vacature minder zichtbaar te maken. Hiervoor klik je op ‘Niet interessant voor mij’ in de lijst met zoekresultaten. De vacature wordt dan grijs in de zoekresultaten. Zo kan jij je makkelijker focussen op de vacatures die je wel interessant vindt.

  Vervulde of vervallen vacature
  Heb je op een vacature gereageerd die onlangs vervuld of vervallen is? Geef dat dan hier aan door op ‘Vacature vervuld / vervallen’ te klikken. Je ziet dan in je zoekresultaten duidelijk dat je deze vacature niet nogmaals hoeft te bekijken.

  Vacature is geen vacature
  Alle vacatures worden automatisch binnen gehaald. Over het algemeen gaat dit goed, heel af en toe sluipt er echter een vacature doorheen dat geen echte vacature is. Als je zo’n vacature tegenkomt, geef het dan aan via de link: ‘Dit is geen vacature’.

  Opleidingen, trainingen en cursussen

  Bij elke vacature geven we suggesties voor passende opleidingen, trainingen en cursussen. Bekijk onderstaande video voor meer info.

  Werkgevers vinden & netwerken

  De bedrijven zoekmachine in Jobport kun je slim inzetten voor solliciteren en netwerken. Zie onderstaande video voor meer info.

  Hoe werkt de zoekmachine?

  In dit onderdeel kom je meer te weten over waar de vacatures vandaan komen. Je leest meer over hoe er gewerkt wordt aan de kwaliteit en doorzoekbaarheid van de vacatures, en de verschillen met publiek toegankelijke Vertical Search Engines (VSE).

  Waar komen de vacatures vandaan?

  De vacatures die je vindt in Jobport komen van een ruim aantal bronnen zodat je over het meest actuele aanbod van vacatures beschikt. Jobport onderscheidt zich van andere aanbieders door het actuele vacaturebestand actief te onderhouden. De vacatures worden dagelijks gecontroleerd op actualiteit. De bronnen die we doorzoeken zijn:

  • Vacaturebanken
  • Intermediairs
  • Kranten
  • Werkgevers
  • Stage sites
  • Vrijwilliger sites
  Ontdubbelen, structureren en actueel houden van vacatures

  Alle vacatures in Jobport worden ontdubbeld en gestructureerd. Daarna worden de vacatures onderverdeeld in een van de 4000 functies. Daardoor kan je de vacatures eenvoudig vinden in de functieverkenner en via de algemene zoekfunctie.

  Dagelijks worden de vacatures gecontroleerd op actualiteit (door te controleren of de vacature nog online staat).

  Vacatures van Jobport vs VSE (bijv. Indeed)

  Hieronder lees je uitleg over de verschillen tussen het vacatureaanbod van Jobport en publieke Vertical Search Engines.

  Jobport VSE (bijv. Indeed)
  Aantal vacatures (bronnen) Verscheidene bronnen, veel werkgevers Vooral vacaturebanken
  Kwaliteit vacatures Ontdubbelt vacatures en je kan zoeken op basis van functies (structuur). Ontdubbelt minder, geen structuur
  Actualiteit vacatures Actualiteit wordt dagelijks gecontroleerd en de meeste recente staan bovenaan de zoekresultaten Door commerciële belangen vind je niet altijd de meeste actuele en recente vacatures bovenaan de zoekresultaten
  Leesbaarheid vacature Eenduidig, altijd te lezen in een standaard opmaak Zeer wisselend
  Reclame/Top Vacatures Geen reclame bij vacatures Veel reclame / top vacatures

  Technische vragen of kom je er niet uit? Neem contact op met je coach

  Problemen oplossen

  Heb je vragen of technische problemen? Bekijk hier vraag en antwoord op de meest voorkomende problemen bij het gebruik van Jobport.

  Wachtwoord vergeten

  Ben je je wachtwoord vergeten, of lukt inloggen niet? Verander dan je wachtwoord.

  Je wachtwoord resetten kan via de Login-pagina van Jobport.

  1. Ga naar de Login-pagina via de voor jou bekende URL.
   Vragen? Zie Inloggen
  2. Klik linksonder op de knop ‘Wachtwoord vergeten?’.
  3. Voer op de volgende pagina je e-mailadres in en klik op de knop ‘Stuur instructies’.
   Je krijgt nu de volgende melding te zien: ‘Er is een e-mail naar je verzonden met instructies om je wachtwoord te wijzigen’.
   Krijg je de melding ‘Er is geen account met dit e-mailadres bij ons bekend.’, dan kan dit ook de reden zijn waarom het inloggen niet lukt. Controleer de spelling van je e-mailadres en neem eventueel contact op met je coach om je een (nieuwe) uitnodiging te sturen.
  4. Open de e-mail en klik op de knop ‘Wijzig wachtwoord’.
   Jobport opent nu weer in de browser en je kunt een nieuw wachtwoord opgeven.
  5. Kies een wachtwoord. Gebruik min. 8 tekens, hoofd/kleine letters en speciale tekens.
  6. Klik op de ‘Opslaan’-knop om je nieuwe wachtwoord op te slaan.

  Na het resetten van je wachtwoord kom je direct uit op de Home-pagina. De volgende keer kun je inloggen met je nieuwe wachtwoord.

  Beveiliging

  Wijzig de manieren waarop je kan inloggen, stel een extra controlestap in of pas deze aan.

  Wachtwoord wijzigen

  Wil je je wachtwoord wijzigen? Dit kan op twee manieren:

  Ingelogd in Jobport

  Ben je ingelogd?
  Dan kun je direct in de applicatie je wachtwoord wijzigen:

  1. Klik rechtsboven op je avatar en ga naar/klik op Instellingen
  2. Klik onder het kopje Beveiliging op Beveiliging instellen Ga naar Beveiliging
  3. Onder het kopje Manieren om in te loggen zie je jouw login methoden. Klik op een inlogmethode om deze te beheren.
  4. Klik op Wachtwoord wijzigen. Je kunt nu jouw wachtwoord wijzigen.
  Niet ingelogd in Jobport

  Ben je niet ingelogd in Jobport?
  Dan kun je via de login pagina (app.jobport.nl) je wachtwoord wijzigen:

  1. Ga naar app.jobport.nl
  2. Klik op Wachtwoord vergeten?
  3. Vul je e-mailadres in
  4. Klik op Stuur Instructies
  5. Je krijgt nu een mail om je wachtwoord te wijzigen.
  Inloggen met extra controlestap (2FA)

  Wil je je tweestapsverificatie (2FA) instellen of verwijderen? Dit kan via de Instellingen:

  1. Klik rechtsboven op je avatar en ga naar/klik op Instellingen
  2. Klik onder het kopje Beveiliging op Beveiliging instellen Ga naar Beveiliging
   Onder het kopje Inloggen met extra controlestap zie je of de extra controlestap aan of uit staat.
  Inloggen met extra controlestap instellen

  Klik op Telefoon instellen om Inloggen met extra controlestap te activeren. Volg de instructies op het scherm om 2FA in te stellen via Authenticator app of Inloggen met sms-controle.

  Inloggen met extra controlestap verwijderen

  Klik op Authenticator app – Ingesteld  of Inloggen met sms-controle – Ingesteld om deze te openen en klik op Verwijderen.

   Mijn account

   Via Mijn account beheer je jouw persoonsgegevens en privacy instellingen. Zie hoe en waar je bent ingelogd, stel tweestapsverificatie in en wijzig je wachtwoord.

   Persoonlijke gegevens wijzigen

   Jouw persoonlijke gegevens wijzig je vanuit de instellingen. Je wijzigt hier je naam, telefoonnummer, e-mailadres en postcode.

   1. Klik rechtsboven op je avatar en ga naar/klik op Instellingen Ga naar Instellingen
   2. Onder het kopje Persoonsgegevens zie je jouw gegevens. Via de kop Aanpassen kun je jouw persoonsgegevens aanpassen.

   Wil je je wachtwoord wijzigen? Zie vraag en antwoord hieronder.

   Privacy instellingen wijzigen

   Je kunt je privacy instellingen wijzigen via de Instellingen pagina:

   1. Klik rechtsboven op je avatar en ga naar/klik op Instellingen Ga naar Instellingen
   2. Onder het kopje Privacy zie je jouw privacy instellingen. Via de selectievakjes kun je de instellingen beheren.

   Naast de algemene voorwaarden heeft Jobport twee privacy settings:

   • Toestemming voor cookies van derden. Deze zijn bijvoorbeeld nodig om YouTube filmpjes te kunnen bekijken.
   • Helpen Jobport te verbeteren. Dat wil zeggen dat Jobport je onherkenbaar gemaakte gegevens (anoniem) mag gebruiken voor onderzoek.

   Lees meer over hoe we omgaan met privacy en cookies in onze Privacyverklaring en Cookieverklaring. Andere privacy vragen? Neem aub contact op met je coach.

   Account verwijderen

   Maak je geen gebruik meer van Jobport, dan kan je coach jouw account voor je sluiten. Neem even contact op met je coach voor meer informatie. Hij of zij kan jouw account archiveren en eventueel verwijderen.

   Krijg je nog e-mails van Jobport, zoals de dagelijkse update met nieuwe vacatures? Ook deze kan je coach voor je uitzetten.

   Technische vragen of kom je er niet uit? Neem contact op met je coach

   Mis je een vraag?

   Mist hierboven een belangrijke vraag? Stuur je vraag in en we voegen hem toe.

   Kom je er niet uit of heb andere problemen? Neem contact op met je coach

    Wens je reactie op je vraag? Vul dan ook je e-mailadres in.