Help

Welkom op support. Op deze pagina lees je wat deze applicatie is en welke mogelijkheden het biedt. Ook leggen we je uit hoe het werkt. Navigeer via onderstaande onderwerpen naar help artikelen en video's voor de meest voorkomende vragen.

Ik heb vragen over:

Ga aan de slag in enkele korte stappen

Wat is de applicatie en hoe werkt het?

Loopbaantesten, rapportages en video's

Oriënteer en match passende beroepen

Zoekprofielen en sollicitatie activiteiten

Oriënteer naar werkgevers

Hulp bij vragen of technische problemen

Gegevens, privacy en E-mail instellingen

Inloggen (met extra controlestap)

Ga aan de slag in enkele korte stappen

Wat is Jobport en hoe werkt het?

Loopbaantesten, rapportages en video's

Oriënteer en match passende beroepen

Zoekprofielen en sollicitatie activiteiten

Oriënteer naar werkgevers

Hulp bij vragen of technische problemen

Gegevens, privacy en E-mail instellingen

Inloggen (met extra controlestap)

Starten

Ga direct aan de slag in enkele korte stappen. Start met een account aanmaken, oriënteer je op passende beroepen en zoek vacatures bij bedrijven waar je graag wil werken.

Account aanmaken / uitnodiging accepteren

Om een Jobport-account aan te maken heb je een uitnodiging van je coach nodig. Deze krijg je via e-mail na contact met je coach.

  1. Je ontvangt een uitnodiging per e-mail van je begeleider of contactpersoon. Klik in de mail op de ‘Uitnodiging accepteren’-knop om de uitnodiging te openen in je browser.
  2. Lees de voorwaarden en accepteer ze door het vinkje aan te zetten en vervolgens op de knop ‘Accepteren’ te klikken. Klik op ‘Toon voorwaarden’ om de voorwaarden te bekijken.
    Heb je technische vragen of lukt het aanmelden niet? Neem dan contact op met je coach. Geen e-mail ontvangen? Check voor de zekerheid je spam folder.
Wachtwoord instellen

Als je de uitnodiging hebt geaccepteerd, is je account aangemaakt. Dit zie je aan de melding in de zwarte balk onderaan op de volgende pagina. Je bent nu op de Beveiliging instellen pagina. Hier kun je een methode kiezen om je account te beveiligen.

  1. Kies voor ‘Wachtwoord: Stel een wachtwoord in’.
    Je kunt de beveiliging van je account later nog aanpassen
    via Instellingen
  2. Je komt nu op de Kies een wachtwoord-pagina. Hier kun je een wachtwoord instellen.
  3. Stel jouw wachtwoord in en klik op ‘Opslaan’. Je bent nu ingelogd in Jobport!

Als je je wachtwoord hebt opgeslagen, kom je op de Home-pagina van Jobport. Je bent nu klaar met het aanmaken van een account.

Afhankelijk van je traject start nadat je een account hebt aangemaakt direct de Digitale intake. Die bestaat uit een aantal vragen die je helpen bij het invullen van jouw profiel. Zie Digitale intake hieronder voor meer info.

Inloggen

Op een later tijdstip verder gaan met Jobport? Na het aanmaken van een account kun je inloggen via de login-pagina of de publieke website.

Nadat je je account hebt aangemaakt, verloopt de uitnodiging die je via e-mail hebt ontvangen van je coach. Je kunt die dus niet nog een keer gebruiken.

    Inloggen bij Jobport kan op twee manieren:

    • Op www.jobport.nl vind je rechtsboven een knop ‘Inloggen’. Klik hierop om naar de Login-pagina te gaan.
    • Je kunt ook direct inloggen op Jobport. Dit doe je door in je browser naar app.jobport.nl te gaan. Je komt dan direct op de Login-pagina.

    Let op: Mogelijk heeft jouw coach een Jobport-omgeving in eigen kleuren en met eigen logo. Het webadres is dan bijvoorbeeld app.bedrijfsnaam.nl, (bedrijfsnaam van jouw coach). Via deze URL kun je ook inloggen op Jobport.

    1. Ga naar de Login-pagina via Jobport.nl, app.jobport.nl of via de pagina van je coach.
    2. Voer je e-mailadres in en klik op ‘Volgende’.
    3. Voer je wachtwoord in en klik op ‘Inloggen’

    Na inloggen kom je op de Home-pagina van Jobport.

    Problemen met inloggen? Zie Problemen oplossen

    Digitale intake

    Afhankelijk van je traject start na het aanmaken van je account direct de digitale intake.

    De digitale intake bestaat uit een aantal vragen die je helpen bij het invullen van jouw profiel. Via je antwoorden, wordt een deel van je profiel namelijk automatisch al ingevuld. Dit loopbaanprofiel helpt jou en je coach bij het vinden van een nieuwe uitdaging. Met behulp van je profiel kun je bijvoorbeeld naar passende beroepen oriënteren, zoekprofielen maken en kan je coach jou gericht vacature-suggesties geven.

    De digitale intake wijst redelijk voor zich. Je krijgt stapsgewijs een aantal vragen over jouw ervaring, kwaliteiten en interesses. Daarnaast krijg je mogelijk ook praktische vragen zoals met welk vervoersmiddel je naar je werk gaat, hoeveel uur je wil werken en hoe lang je maximaal wilt reizen.

    Als je de digitale intake hebt afgerond, kom je op de Home-pagina.

    Testen

    Je coach kan een test voor je klaarzetten. Denk aan een loopbaantest, een interessetest of bijvoorbeeld een vaardigheden test. Wil je graag een specifieke test maken? Overleg dit dan altijd met jouw coach. Hij of zij kan jou informeren over de mogelijkheden.

    Zie Testen en tips voor hoe je een test maakt.

    Profiel invullen

    Je profiel is een belangrijk onderdeel waarmee je jezelf kunt omschrijven en een profiel van jezelf kan maken. Ook kun je jouw profiel matchen met passende beroepen, bedrijven en vacatures.

    Als je een account hebt aangemaakt, kun je direct aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld je profiel (verder) invullen. Je vindt een knop naar je profiel op de Home-pagina. Je kunt je profiel ook openen door links in het menu op Profiel te klikken.

    Bekijk hieronder de video voor meer info over het invullen van je profiel.

    Oriënteren op beroepen

    Met de beroepen verkenner kun je ontdekken wat beroepen precies inhouden. Gebruik de filters bovenaan en ga op zoek naar passende beroepen.

    Zie Beroepen voor meer informatie over de Beroepen verkenner.

    Vacatures en werkgevers zoeken

    Met deze applicatie heb je zicht op alle vacatures, beroepen, bedrijven en opleidingen in NL. Ze staan allemaal in dezelfde opmaak en zijn makkelijk te doorzoeken.

    Zie het onderdeel Vacature verkenner en Werkgever verkenner hieronder voor meer informatie.

    Solliciteren en netwerken

    Heb je een interessante vacature gevonden? Dan kun je hierop solliciteren. Hoe je solliciteert verschilt per werkgever. Kijk daarom altijd in de originele bron hoe je kunt solliciteren.

    Je kunt jouw activiteiten zelf bijhouden. Geef bij de vacature aan dat je hebt gesolliciteerd. Jij en je coach kunnen zo handig de sollicitatie activiteiten bijhouden.

    Geen vacature gevonden, maar wel een leuk bedrijf gezien waar je wilt werken? Klik via Werkgevers op het LinkedIn icoontje. Je ziet nu direct of er mensen uit jouw netwerk werken bij dit bedrijf. Een mooie manier om even contact te leggen!

    Algemeen

    Lees hier wat de applicatie precies is, hoe het werkt en ontdek de achterliggende techniek. Weet wat jouw coach kan zien en welke mails je kunt verwachten.

    Wat is de applicatie?

    Jobport is een online matchingsplatform dat werkzoekenden, loopbaanbegeleiders en werkgevers aan elkaar koppelt. Het doel van Jobport is dat werkzoekenden zo sneller passend werk vinden.

    Jobport is een loopbaan platform. We servicen verschillende typen trajecten als loopbaan, haalbaarheidsonderzoeken, 2e spoor trajecten etc. Daarnaast heeft Jobport een uitgebreide zoekmachine waar je alle online gepubliceerde vacatures in Nederland vindt. Via Jobport kan je bijhouden welke sollicitatie acties je hebt ondernomen. Je coach heeft ook toegang tot Jobport, daardoor kan hij/zij je efficiënt begeleiden.

    Wat kan ik met Jobport?

    Als je start met Jobport maak je eerst een profiel. Deze vul je zelf in of we helpen je hierbij. In het laatste geval krijg je een aantal vragen voor je begint (zie Digitale intake). Op basis van je antwoorden maken wij een profiel. Dit profiel kun je zelf aanvullen. Je kunt bijvoorbeeld professionele testen maken om meer over je ervaring, kwaliteiten en interesses te weten te komen.

    Is je profiel compleet, dan kun je je op beroepen oriënteren.

    • Jobport zoekt via je profiel automatisch naar de meest geschikte functies.
    • Op basis van deze beroepen maak je samen met je coach een zoekprofiel.
    • Hiermee krijg je inzicht in alle vacatures die bij jou passen.
    • Je krijgt dagelijks een update van passende vacatures.
    • Heb je een leuke vacature gevonden? Dan kun je deze opslaan.
    • Tijdens de sollicitatiefase kan je de status bijhouden. Van brief schrijven tot gesprek. Hierdoor heb je alles handig op één plek.
    Hoe werkt de applicatie?

    Een korte inleiding tot de applicatie.

    Hieronder zie je een korte opsomming met toelichting van de verschillende elementen die je kan tegenkomen in Jobport.

    De Beroepen verkenner als voorbeeld voor het uiterlijk van Jobport.

    Paginatitel (1): Hier zie je de titel van de pagina. Zo weet je direct waar je bent in Jobport. Via het pijltje er voor kun je terug naar de bovenliggende pagina. Op je mobiel staat hier de Menu-knop om het hoofdmenu (7) te openen.

    Zoekbalk (2): Bovenaan, in het midden van de pagina, vind je de zoekbalk. Via dit veld kun je zoeken. In de Beroepen verkenner kun je bijvoorbeeld zoeken op beroepen.

    Acties (3): Op verschillende plekken in Jobport heb je extra acties. Deze vind je vaak onder de meer-opties knop (de knop met de drie puntjes). In bovenstaand voorbeeld zie je de Beroepen verkenner. Hier staan de extra opties bovenaan, aan de rechterkant op de pagina.

    Account (4): Helemaal rechtsboven in de hoek vind je jouw avatar of profielfoto. Door hierop te klikken kun je naar de instellingen, zie je in welke organisatie je zit en kun je uitloggen. Via de Instellingen beheer je jouw persoonsgegevens, privacy en beveiliging.

    Tabbladen (5): Soms is een pagina, of een gedeelte hiervan, opgesplitst in meer onderdelen via tabbladen. Deze tabbladen staan bovenaan in het midden. Je profiel is bijvoorbeeld in tabbladen opgedeeld in de onderdelen Algemeen, Ervaring, Kwaliteiten en Interesses. Klik of tik op een tabblad om naar dit onderdeel te gaan.

    Filters (6): Op verschillende plekken in Jobport kun je filters gebruiken om je resultaten of zoekopdracht specifieker te maken. Deze filters staan bovenaan de pagina, direct onder de zoekbalk. In bovenstaand voorbeeld zie je de filters van de Beroepen verkenner.

    Hoofdmenu (7): In het menu links vind je de directe links naar de belangrijkste overzichten en functionaliteiten in Jobport. Op je mobiel open je het menu door op het Menu-icoon te klikken in de linkerbovenhoek. Deze bevindt zich op de plek het pijltje voor de paginatitel (1).

    Lijsten en tabellen (8): In Jobport kom je regelmatig een tabel of lijst tegen. In bovenstaand voorbeeld zie je de zoekresultaten (gevonden beroepen) in de Beroepen verkenner. Binnen een lijst of tabel kan je elke regel aanklikken. Ga je er met je muis overheen, dan lichten ze op. Klik of tik erop om deze te activeren en te openen in het hoofdvenster.

    Hoofdvenster (9): In het hoofdvenster staat de belangrijkste informatie van een pagina. In de Beroepen verkenner zie je hier het beroep dat je hebt aangeklikt. In je profiel zie je hier bijvoorbeeld je Ervaring en in de Vacature verkenner zie je hier de vacature die je geselecteerd hebt. Afhankelijk van de pagina kan dit venster groter of kleiner worden.

    Knoppen (10): Veel functionaliteiten en acties in Jobport start je met knoppen. De belangrijkste knoppen zijn felgekleurd (bijvoorbeeld blauw met witte tekst). Andere, minder belangrijke, zijn weergeven als een platte knop. Deze hebben een doorzichtige achtergrond die oplicht als je er met je muis overheen gaat. Sommige knoppen hebben een icoon ter verduidelijking. De meeste knop-teksten zijn in hoofdletters.

    Veel acties staan ook aangegeven met een blauwe link, zoals je gewend bent van bijvoorbeeld de zoekmachine Google.

    Iconen, Informatie en overige (11): In Jobport kom je regelmatig een Vraagteken-icoon of een V-vormig icoon tegen. Je kunt hierop klikken en bijvoorbeeld meer informatie opvragen of een blok binnen de pagina open- en/of dichtklappen. Op je profiel zie je een Potlood-icoon. Klik je hierop dan kun je je profiel wijzigen.

    Een selectie iconen die je tegenkomt in Jobport.

    Home-pagina en taken

    Als je inlogt, kom je eerst op Home. De Home-pagina ziet er als volgt uit:

    Jouw profiel & coach (1)

    De Home-pagina begint bovenaan met jouw profiel en coach. Via de knop ‘Naar profiel’ kun je direct doorklikken naar je profiel. Links in het hoofdmenu staat ook een knop die naar je profiel gaat.

    Jouw profiel

    Je profiel is een belangrijk onderdeel. Hiermee geef je jouw coach inzicht in je ervaring, kwaliteiten en interesses zodat hij of zij jou optimaal kan ondersteunen. Daarnaast kun je op basis van je profiel beroepen matchen in de Beroepen verkenner. Zo krijg je in één keer inzicht in passende beroepen.

    Jouw coach

    In het rechter blok zie je jouw coach. Door op het dakje te klikken/tikken open je het blok. Je ziet nu de contactgegevens.

    Voor vragen kun je terecht bij je coach. Ook als je (technische) vragen hebt. Loop je tegen een technische fout aan, dan kan je coach ons makkelijk bereiken.

    Taken (2)

    In het tweede blok staan je openstaande taken. Dit zijn de verschillende taken die je kunt doen. Klik op een taak om ermee aan de slag te gaan.

    Als je een nieuw bericht hebt, zie je dat op je Home-pagina. Bijvoorbeeld wanneer je coach een vacature aan je heeft voorgesteld of een test voor je heeft klaargezet. Als je helemaal nieuw bent staan er ook direct een aantal berichten voor je klaar. Je kunt een taak starten door erop te klikken. Ga met je muis op het i-tje staan voor meer informatie.

    Hieronder zie je de verschillende taken die je kunt krijgen:

    Vul je Loopbaanprofiel in: Dit is een automatisch bericht als je nieuw bent. Vul je profiel in om deze compleet te maken.

    Zoek passende beroepen op basis van je profiel: Dit is een automatisch bericht dat je krijgt nadat je jouw profiel hebt ingevuld. Je moet hiervoor minimaal je werk- en denkniveau hebben ingevuld. Als je op het bericht klikt, krijg je een overzicht van passende beroepen in de Beroepen verkenner.

    Bekijk voorgestelde vacatures: Je coach heeft één of meerdere vacatures aan je voorgesteld. Klik op het bericht om ze te bekijken en beoordelen.

    Er staan test(en) voor je klaar: Je coach heeft één of meerdere testen voor je klaargezet. Klik op het bericht of Testen in het hoofdmenu links om naar het overzicht te gaan. Hier zie je een overzicht van alle testen die je kunt doen. Klik op een test om deze te starten.

    Beroepen, Werkgevers & Vacatures (3)

    Beroepen, Werkgevers en Vacatures zijn de drie basisonderdelen waarmee je te maken krijgt. Op basis van je profiel ga je oriënteren op passende beroepen. In de Beroepen verkenner vind je een ruim overzicht van beroepen en functies, inclusief arbeidsmarkt informatie die je helpen bij het oriënteren. Na de oriëntatiefase ga je actief op zoek naar Werkgevers waar je graag wil werken. En zoek je dagelijks naar passende Vacatures waarop je kunt solliciteren.

    Berichten

    Wil je contact opnemen met jouw coach? Via het menu-item Berichten kun je een bericht sturen naar jouw coach. Jouw coach krijgt hier een melding van en kan hier op reageren. Een handige manier om snel in contact te komen met je coach.

    Samen met je coach
    Je coach helpt je

    Een van de grote voordelen van deze applicatie is dat jouw coach jou waar en wanneer dan ook kan helpen. Hij kan bijvoorbeeld online testen voor je klaarzetten en samen met jou de resultaten bekijken. Ook kan je coach je op afstand aan bepaalde dingen herinneren of passende vacatures aan je voorstellen. Je coach kan verder alle vacatures zien die je hebt bekeken en je vervolgens helpen om je zoekprofiel te verbeteren.

    Wat ziet je coach?

    Je coach kan meekijken in je zoekgedrag. Je coach ziet ook welke vacatures je interessant vindt en de status per vacature.

    Door mee te kijken kan je coach je helpen met bijvoorbeeld het verbeteren van zoektermen of met bedenken van alternatieve termen die veel gebruikt worden door werkgevers.

    • Loopbaanprofiel
    • Favoriete beroepen
    • Testresultaten
    • Laatste zoekopdrachten
    • Zoekprofielen
    • Laatst/Meest bekeken vacatures
    E-mails

    Je gebruikt je e-mailadres om in te loggen. Daarnaast krijg je op dit e-mailadres ook automatische e-mails met nieuwe vacatures en herinneringen.

    Ontvangen dagelijkse updates

    Heb je zoekprofielen aangemaakt? Dan ontvang je automatische vacature updates op je e-mailadres. De frequentie van de e-mails wordt bepaald door je coach. In het algemeen worden er dagelijks vacature updates gestuurd.

    Herinneringen gebruik

    Heb je een bepaalde periode niet ingelogd? Dan kan het zijn dat je een automatische mail ontvangt met een herinnering. Je coach bepaalt of je deze mails wel of niet ontvangt.

    Geen mails ontvangen?

    Ontvang je geen e-mails? Dan kan het zijn dat ze in de map “ongewenste e-mail (SPAM)” terecht zijn gekomen. Als je de e-mail daar tegenkomt, kan je de verzender van de e-mail toevoegen aan je vertrouwde contacten. Als je dat hebt gedaan, krijg je de e-mails in je reguliere inbox.

    Kom je er niet uit? Neem contact op met je coach

    Testen en tips

    Krijg inzicht in jezelf met de loopbaantesten en bekijk korte informatieve video's.

    Testen maken

    Staat er een test voor je klaar? Dan zie je dit als openstaande taak in jouw home scherm.

    Klik op de taak ‘Maak een test’. Je komt nu in een overzicht met alle testen die klaarstaan. Deze pagina is ook te bereiken door links in het menu te klikken op ‘Testen’.

    Test rapportages

    Vanuit het testen overzicht kun je het rapport downloaden. Klik hiervoor in het menu op Testen en hierna op de naam van de test. Staat het rapport niet voor je klaar? Neem dan contact op met je coach. Hij of zij kan het rapport met je delen.

    Tips: Korte video's met tips

    Via Tips in het menu vind je korte video’s over loopbaanonderwerpen. Binnen een paar minuten leer je de kern van een onderwerp en krijg je tips. Klik op de categorieën om de video’s te bekijken. Of wellicht heeft jouw coach je als opdracht gegeven een video te bekijken.

    Beroepen

    Oriënteren naar passende beroepen. De stap naar leuke vacatures.

    Orienteren en zoeken naar beroepen

    Met de beroepen verkenner kan je ontdekken wat beroepen precies inhouden. Zo kun je snel passende beroepen vinden en opslaan als favoriet.

    Waar vind ik de beroepen verkenner?

    De beroepen verkenner vind je door links in het menu op Beroepen te klikken.

    Filter op beroepen

    Gebruik de filters bovenaan het scherm om de selectie aan te passen. Je kunt op vijf onderdelen filteren: Werk en denkniveau, Vakgebied, Leidinggevend/uitvoerend, Werktype en Arbeidsbeperking. Klik ze één voor één aan en geef aan waar je op wil filteren.

    Je krijgt nu een overzicht met alle beroepen die voldoen aan de zoekfilters.

    Wil je meer informatie over een beroep? Klik dan op het beroep. Per beroep vind je de volgende informatie:

    • Omschrijving beroep
    • Gevonden vacatures
    • Onderliggende functies
    • Arbeidsomstandigheden
    • Video’s over het beroep

    Functies

    Per functie zie je of er een stijgende of dalende vraag is (pijltje vooraan). Het aantal geeft aan hoeveel vacatures er de afgelopen twee maanden zijn geplaatst.
    Verder zie je de functienaam en het meestgevraagde opleidingsniveau. Via het vraagteken kun je precies de verdeling zien hoe vaak een opleidingsniveau wordt gevraagd.

    Wil je meer informatie over een functie? Klik dan op de functie. Je ziet nu het functie affiche. Hier vind je informatie over:

    • Werk- en denkniveau: dat werkgevers vragen voor deze functie.
    • Beschikbaarheid: Wekelijkse werkuren die werkgevers vragen voor deze functie.
    • Werkervaring: Het aantal jaren werkervaring die werkgevers vragen voor deze functie.
    • Vacatures: Het aantal gevonden vacatures in de afgelopen 2 maanden.
    • Doorlooptijd: Het gemiddeld aantal dagen dat een vacature open staat.
    • Salaris indicatie: Het gemiddelde maandsalaris dat werkgevers aanbieden voor deze functie.
    • Top regio’s: Weergave van de regio’s waar de meeste vacatures in voorkomen.
    • Top werkgevers: Weergave van de werkgevers die de meeste vacatures voor deze functie aanbieden.

    Wil je vacatures bekijken van deze functie? Klik dan op ‘Vacatures bekijken’.

    Arbeidsomstandigheden

    Bij ieder beroep vind je alle informatie over de belastbaarheid van dit beroep. Klap het balkje uit bij ‘Arbeidsomstandigheden’ en bekijk welke arbeidsomstandigheden voor deze functie het meest relevant zijn.

    Beroepen opslaan als favoriet

    Vind je een beroep interessant? Sla hem dan op als favoriet. Klik op het beroep en klik op het sterretje. Je vindt hem nu terug onder het tabblad ‘Favorieten’.

     

    Beroepen zoeken op basis van het profiel

    Profiel al ingevuld? Dan kun je zoeken op basis van je profiel!

    Klik hiervoor in het menu op Beroepen. Klik hierna op ‘Zoek beroepen op basis van je profiel’. Of klik rechtsboven op de drie puntjes. Ook vanuit hier kun je beroepen filteren op basis van je profiel.

    Het lukt niet om te matchen naar beroepen. Hoe kan dat?

    Het veld ‘Werk- en denkniveau’ is verplicht. Is dit veld niet ingevuld in je profiel? Dan werkt de match naar beroepen niet. Controleer of dit profiel onderdeel is ingevuld.

    Na het matchen krijg ik geen resultaat in de beroepen verkenner

    Controleer of het profiel niet te strak is ingevuld. Wanneer je te veel filters hebt ingesteld, kan het zijn dat er geen beroepen naar voren komen. Maak de match naar beroepen. Haal wat filters weg. Komen er nu wel beroepen naar voren?

    Kom je er niet uit? Neem contact op met je coach

    Vacature verkenner

    Ga op zoek naar passende vacatures en hou je sollicitatie activiteiten bij.

    Algemeen

    Wat is de Vacature verkenner, hoe ziet hij er uit en hoe werkt het?

    De nieuwe Vacature verkenner: Wat is er veranderd?

    Maak je al een tijdje gebruik van de applicatie en wil je weten wat er veranderd is met de komst van de nieuwe verkenner? Bekijk dan de info-sheet en help artikelen in de sectie Wat is nieuw? hieronder.

    Hoe ziet de Vacature verkenner er uit?

    Met de Vacature verkenner vind je snel passende vacatures, maak en beheer je zoekopdrachten en houd je je sollicitatieactiviteiten bij.


    De Vacature verkenner vind je door links in het menu op ‘Vacatures’ te klikken (Vacatures op internet).


    TIP! – Bekijk ook het artikel Aan de slag met solliciteren hieronder. Hierin lees je van A tot Z hoe je aan de slag kan met het zoeken van passende vacatures, het opslaan van je zoekopdracht en het bijhouden van sollicitatieactiviteiten.


    1) Hoe ziet de verkenner er uit?

    Lees hier over de indeling van de verkenner. Zo weet je waar je wat kan vinden. In onderstaande afbeelding zie je de Vacature verkenner met de belangrijkste elementen voorzien van een nummer:

    Vacature verkenner onderdelen

    1a) Navigeren

    Via de tabbladen bovenaan de verkenner (A) kun je snel wisselen tussen de verschillende onderdelen. Heb je bijvoorbeeld Opgeslagen vacatures, dan kun je hier naartoe navigeren door op het tabblad Opgeslagen te klikken.

    Tabbladen in de Vacature verkenner

    1b) Zoekbalk

    De zoekbalk is bovenaan het scherm terug te vinden in de header (B). Deze wordt voornamelijk gebruikt op het tabblad Internet vacatures om te zoeken naar vacatures.

    1c) Filters

    Via de filters kun je de resultaten verder filteren. Hiermee kun je harde eisen/knock out criteria instellen. De filters staan direct onder de zoekbalk en navigatie (C).

    1d) Zoekresultaten

    De (zoek)resultaten bevinden zich links (D). Ofwel: een lijst van vacatures. Deze lijst geeft inzicht in de gevonden vacatures voor je zoekopdracht. Hier kun je ook je nieuwe zoekopdracht opslaan.

    1e) Vacature details

    Klik je in de zoekresultaten op een vacature, dan worden de vacature-details rechts in de verkenner weergegeven (E):

    Zoekresultaten naar de details

    De vacature details presenteert overzichtelijk alle informatie over een vacature.

    1f) Vacature acties

    Direct boven de vacature details staan de vacature-acties (F). In dit paneel zijn alle acties, die zijn gerelateerd aan de vacature, samengebracht.

    Hier kun je de vacature opslaan en je sollicitatieactiviteiten bijhouden. Ook heb je een volledig overzicht van alle activiteiten rondom een vacature, op chronologische volgorde (geschiedenis).

    Vacature acties

    Hoe werkt de Vacature verkenner?

    In dit artikel lees je per onderdeel hoe het werkt en verwijzen we naar help-artikelen met alle details.

    De Vacature verkenner is ingedeeld in 4 onderdelen:

    1. Gevonden vacatures
    2. Internet vacatures
    3. Opgeslagen vacatures
    4. Opgeslagen zoekopdrachten

    Vacature verkenner onderdelen

    Via de tabbladen wissel je tussen de Gevonden vacatures (1), Internet vacatures (2) en je Opgeslagen vacatures (3).

    Via het Zoekopdrachten-icoon (4) in de rechterbovenhoek open je direct het overzicht met opgeslagen zoekopdrachten.

    Let op: Wanneer je voor het eerst in de Vacature verkenner komt, zie je alleen de internet vacatures. Zodra je een zoekopdracht hebt opgeslagen komt het Gevonden tabblad beschikbaar. Zodra je een vacature opslaat komt het tabblad Opgeslagen beschikbaar.


    1) Gevonden vacatures

    Onder gevonden vacatures vind je altijd de nieuwste vacatures op basis van je opgeslagen zoekopdrachten. Klik hiervoor op het tabblad Gevonden:

    Gevonden vacatures

    Hier kun je dagelijks een kijkje nemen om op de hoogte te blijven van alle nieuwe vacatures.

    Heb je nog geen opgeslagen zoekopdrachten? Dan kom je automatisch op het tabblad Internet. Hier kun je vacatures zoeken en de zoekopdracht opslaan. Zie Internet vacatures hieronder voor meer informatie.

    Lees meer over Gevonden vacatures


    2) Internet vacatures

    Een van de belangrijkste functies van de Vacature verkenner is natuurlijk het zoeken naar nieuwe, passende vacatures. Open je voor het eerst de Vacature verkenner, dan kom je op de Internet vacatures. Op dit tabblad kun je zoeken en filteren naar alle vacatures die Jobport op het internet heeft gevonden:

    Internet vacatures

    Via de zoekbalk bovenaan de pagina kun je met trefwoorden zoeken naar vacatures. Er wordt automatisch gezocht naar de best passende vacatures en rangschikt deze op relevantie. Wil je een harde eis/knock out criteria instellen, gebruik dan de filters. Je kunt filters instellen op onder andere vakgebied, opleidingsniveau, type contract, etc.

    Via de zoekresultaten kun je de gevonden vacatures bekijken. Ben je tevreden met de resultaten, dan kun je hier je zoekopdracht opslaan.

    Lees meer over Vacatures op het internet zoeken

    Klik je in de zoekresultaten op een vacature, dan worden de vacature-details rechts in de verkenner weergegeven.

    Lees meer over de vacature-details in het artikel Vacature affiche: alle vacature-details uitgelegd hieronder.


    3) Opgeslagen vacatures

    Als kandidaat kun je vacatures opslaan en je sollicitatieactiviteiten bijhouden. Alle vacatures met een status zijn terug te vinden in de Opgeslagen vacatures. Je klikt hiervoor bovenaan de verkenner op het tabblad Opgeslagen:

    Opgeslagen vacatures

    Lees meer over Opgeslagen vacatures


    4) Opgeslagen zoekopdrachten

    Heb je opgeslagen zoekopdrachten, dan open je via het zoekopdrachten-icoon in de rechterbovenhoek het overzicht met Opgeslagen zoekopdrachten. Hier kun je al jouw opgeslagen zoekopdrachten bekijken, openen en verwijderen:

    Opgeslagen zoekopdrachten

    Opgeslagen zoekopdrachten van je kandidaat bekijk en beheer je via het dossier.

    Lees meer over Opgeslagen zoekopdrachten


    TIP! – Bekijk ook het artikel Aan de slag met solliciteren hieronder. Hierin lees je van A tot Z hoe je aan de slag kan met het zoeken van passende vacatures, het opslaan van je zoekopdracht en het bijhouden van sollicitatieactiviteiten.

    Aan de slag met solliciteren

    Na het invullen van de digitale intake, het opstellen van je loopbaanprofiel, eventueel het maken van testen en het oriënteren naar beroepen ben je klaar om te solliciteren. Met de Vacature verkenner vind je snel passende vacatures, maak en beheer je zoekopdrachten en houd je sollicitatieactiviteiten bij.

    1) Internet vacatures

    2) Gevonden vacatures

    3) Opgeslagen vacatures

    4) Opgeslagen zoekopdrachten beheren


    De Vacature verkenner vind je door links in het menu op ‘Vacatures’ te klikken (Vacatures op internet).

    1) Internet vacatures

    Als je de Vacature verkenner voor de eerste keer opent, dan kom je op de Internet vacatures. Het tabblad Internet is voor het zoeken en filteren van alle vacatures die zijn gevonden.

    1a) Vacatures zoeken en filteren

    Via de zoekbalk en filters bovenaan de pagina kun je zoeken in alle vacatures.

    Zoek- en filter mogelijkhedenZoek je een specifieke vacature? In de zoekbalk (nr. 1 in de afbeelding hierboven) kun je trefwoorden invoeren. De applicatie zoekt dan in de vacature titel, de omschrijving en herkende elementen zoals de functie.

    Rechts van de zoekbalk kun je opgeven in welke regio je wil zoeken (nr. 2). De postcode is standaard ingevuld op basis van je profiel, met een straal van 25km.

    Via de filters (nr. 3) kun je de resultaten verder filteren. Vacatures die niet voldoen aan de filters, worden niet meer getoond in de resultaten.

    Precies weten waar je allemaal op kan zoeken en wat elke filter doet? Lees meer in het help-artikel Vacatures zoeken en filteren.

    1b) Zoekresultaten bekijken

    Heb je een zoekopdracht ingevoerd? Je ziet dan alle gevonden vacatures links in de lijst. Dit noemen we de zoekresultaten.

    ZoekresultatenHet overzicht met de zoekresultaten begint met het totaal aantal gevonden vacatures (nr. 1). Per pagina worden er 20 vacatures getoond. Via de pijltjes boven- en onderaan de lijst kun je door de verschillende pagina’s heen klikken.

    Direct daaronder staan de vacatures (nr. 2). Per vacature zie je de titel, locatie en de werkgever. De drie icoontjes direct daaronder geven informatie over de datum waarop de vacature is gevonden, of de functie voltijd of deeltijd is en het gevraagde niveau.

    Periode
    Rechtsboven de lijst staan twee icoontjes (nr. 3). Via het kalender-icoon (links) kun je de periode instellen. Deze staat standaard op ‘Afgelopen 2 maanden’. Ben je op zoek naar meer of oudere vacatures, dan kun je deze vinden door via het kalender-icoon de periode te veranderen naar bijvoorbeeld ‘Afgelopen jaar’. Krijg je erg veel vacatures? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor ‘Afgelopen week’.

    Sortering
    Maak je gebruik van zoektermen in de zoekbalk zoals functies, beroepen of andere trefwoorden? Dan worden de vacatures standaard geordend op relevantie (Sorteren op relevantie). Wil je liever de meest recente vacatures eerst zien, dan kun je via het sorteer-icoon (rechts) de sortering aanpassen naar ‘Sorteren op datum’.

    1c) Vacatures bekijken

    Klik je links in de lijst op een vacature, dan worden de vacature-details rechts weergegeven. Alle informatie over een vacature wordt op een eenduidige manier getoond. Dit noemen we het vacature affiche. Dit affiche presenteert alle informatie over een vacature op een overzichtelijke manier.

    Vacature detailsMeer informatie over alle vacature-details in het vacature affiche lees je in het help artikel Vacature affiche: alle vacature-details uitgelegd hieronder.

    1d) Zoekopdracht opslaan

    Ben je tevreden met de resultaten van je zoekopdracht? Dan kun je de zoekopdracht opslaan. Je wordt dan via e-mail op de hoogte gehouden van nieuwe vacatures.

    Je kunt een zoekopdracht opslaan door bovenaan de zoekresultaten op ‘Zoekopdracht opslaan’ te klikken. Merk op dat er een icoon in de knop staat. Dit icoon komt later terug in dit artikel.

    Zoekopdracht opslaanIn de pop-up krijg je een voorvertoning van je huidige zoekopdracht. Daaronder kun je een naam opgeven om de zoekopdracht op te slaan. Ook kun je een bestaande zoekopdracht kiezen als je een bestaande zoekopdracht wilt overschrijven.

    Zie het help-artikel Zoekopdracht aanmaken en opslaan voor alle details.

    Heb je een zoekopdracht opgeslagen, dan kun je alle nieuw gevonden vacatures bekijken via de Gevonden vacatures.


    2) Gevonden vacatures

    Na het opslaan van je eerste zoekopdracht wordt het tabblad Gevonden zichtbaar. Deze vind je bovenaan de pagina vóór het tabblad Internet.

    Tabbladen in de Vacature verkennerHeb je opgeslagen zoekopdrachten, dan opent de Vacature verkenner standaard op het tabblad Gevonden. Hierin staan de Gevonden vacatures.

    2a) Nieuwe vacatures bekijken

    Gevonden vacatures geeft een overzicht met vacatures die zijn gevonden op basis van al je Opgeslagen zoekopdrachten. Als kandidaat kun je hier dagelijks een kijkje nemen om op de hoogte te blijven van alle nieuwe vacatures.

    Met behulp van de filters kun je snel één of meerdere opgeslagen zoekopdrachten uit- of aanzetten. Hierdoor weet je heel snel bij welke zoekopdracht een vacature hoort. Klik links in de lijst op een vacature om deze rechts tot in detail te bekijken.

    Filters Gevonden vacaturesZie ook het help artikel Gevonden vacatures bekijken voor meer details.

    2b) Vacature opslaan

    Heb je een leuk vacature gevonden, dan kun je deze opslaan. Dit doe je via de vacature-acties direct boven het vacature affiche (vacature-details). Je vindt hier alle acties terug die horen bij deze vacature.

    Als kandidaat kun je hier de vacature opslaan door op ‘Vacature opslaan’ te klikken. Ook kun je direct een andere status kiezen door op het pijltje te klikken.

    Vacature opslaanNa het opslaan van de vacature zie je dit direct terug. De knop geeft de huidige status weer, met daaronder het verloop van de vacature. Het vacature verloop, ook wel de geschiedenis, geeft je een volledig overzicht van alle sollicitatieactiviteiten. Hier komen we zo op terug in 3b Sollicitatieactiviteiten bijhouden.

    Heb je opgeslagen vacatures, dan vind je deze terug onder Opgeslagen vacatures.


    3) Opgeslagen vacatures

    Na het opslaan van je eerste vacature wordt het tabblad Opgeslagen zichtbaar. Deze vind je bovenaan de pagina rechts van de tabbladen Gevonden en Internet.

    Tabbladen in de Vacature verkenner

    3a) Opgeslagen vacatures bekijken

    Alle vacatures met een status zijn terug te vinden onder de Opgeslagen vacatures.

    Op het tabblad Opgeslagen kun je filteren op de status van je opgeslagen vacatures. Zo kun je gemakkelijk je sollicitatieactiviteiten bijhouden. Selecteer één of meerdere filters om alleen díe vacatures te zien.

    Afgesloten vacatures, bijvoorbeeld vacatures waar je geen interesse meer in hebt, worden niet direct in de lijst getoond. Via de filter ‘Toon afgesloten vacatures’ kun je deze inzien.

    Filters Opgeslagen vacaturesKlik links op een vacature om deze rechts tot in detail te bekijken.

    3b) Sollicitatieactiviteiten bijhouden

    In de vacature-acties, direct boven het vacature affiche, kun je de status van de vacature aanpassen. Dit doe je door op de knop met de huidige status te klikken en een andere status te kiezen in de drop-down.

    Vacature actiesIn het vacature verloop daaronder zie je direct de statuswijziging terug. Het vacature verloop, ook wel de geschiedenis, geeft je een chronologische lijst van alle sollicitatieactiviteiten.

    Zie het help artikel Sollicitatieactiviteiten bijhouden voor alle details.


    4) Opgeslagen zoekopdrachten beheren

    Binnen de Vacature verkenner kun je ook je Opgeslagen zoekopdrachten beheren. Klik hiervoor in de rechterbovenhoek op het Zoekopdracht-icoon. In de pop-up zie je jouw opgeslagen zoekopdrachten op een rij.

    Zoekopdracht icoonZie het help artikel Opgeslagen zoekopdrachten beheren voor meer informatie.

    Vacature details: alle vacature-details uitgelegd

    De applicatie zoekt dagelijks naar de nieuwste vacatures op het internet. Deze worden ontdubbeld, gecategoriseerd en opgeslagen. Alle informatie over een vacature wordt op dezelfde manier getoond. Dit noemen we de vacature details en presenteert alle informatie over een vacature op een overzichtelijke manier:

    Vacature details

    1. Vacature-titel en locatie
    2. Adverteerder + bedrijfsinformatie
    3. Vacature status
    4. Kaart
    5. Actuele bron bekijken
    6. Vacature bronnen
    7. Functie informatie + arbeidsmarktinformatie
    8. Vacature kenmerken en omschrijving
    9. Contactgegevens
    10. Opleiding en trainingen

    1) Vacature-titel en locatie

    De vacature details beginnen linksboven met de vacaturetitel. Dit is de titel zoals opgegeven door de adverteerder en beschrijft de belangrijkste kenmerken van de vacature, zoals de naam, functie, locatie en het aantal uren.

    Direct onder de vacaturetitel staat de functie locatie. Dit is de vestigingsplaats van de functie, omschreven in de vacature. De vestigingsplaats van de functie kan afwijken van de adresgegevens van de adverteerder, bijvoorbeeld als de werkgever meerdere locaties heeft of als de vacature via een intermediair verloopt.

    2) Adverteerder + bedrijfsinformatie

    Direct onder de vacaturetitel staat de naam van de adverteerder. Dit is de organisatie die de vacature op het internet heeft geplaatst en kan een directe werkgever of een intermediair zijn. Een intermediair is een bemiddelaar of tussenpersoon zoals uitzendbureau’s en recruitment bedrijven.

    Klik op de adverteerder om de bedrijfsinformatie te bekijken:

    BedrijfsinformatieAlle informatie is gegroepeerd in een overzicht:

    • Bedrijfsnaam adverteerder
    • Branche
    • Kernactiviteit van de organisatie
    • Aantal medewerkers
    • Type adverteerder

    Indien beschikbaar worden ook de volgende gegevens getoond:

    • Kamer van Koophandel (KvK) nummer
    • Link naar de eigen bedrijfswebsite
    • Link naar de bedrijfspagina op LinkedIn

    Wil je uitleg over deze gegevens? Bekijk dan het help-artikel over de werkgever details.

    Wil je nog meer informatie? Klik dan op ‘Bekijken in werkgevers’ om deze te openen in de Werkgever verkenner. Hier kun je alle vacatures van de adverteerder bekijken.

    3) Vacature status

    Via de status-indicator kun je in één oogopslag zien wanneer en waar (welke website) de vacature is gevonden. De kleur geeft aanvullend een indicatie van de beschikbaarheid van de vacature.

    Klik op de Vacature status om meer informatie te zien:

    Vacature statusAlle informatie is gegroepeerd in een overzicht:

    • Gevonden op: Datum waarop de vacature is gevonden
    • Bron:
      • Website waar de vacature is gevonden (domein, bijvoorbeeld ‘werk.nl’)
      • Hoeveel bronnen er in totaal zijn gevonden
      • Type website
    • Adverteerder
      • Bedrijfsnaam adverteerder
      • Type adverteerder
    • Status indicator: Geeft een indicatie van de beschikbaarheid van de vacature.
      • Groen, 4 streepjes: Vacature vrijwel zeker beschikbaar
      • Groen, 3 streepjes: Vacature mogelijk verlopen
      • Oranje, 2 streepjes: Vacature waarschijnlijk verlopen
      • Rood, 1 streepje: Vacature vrijwel zeker verlopen
    4) Kaart

    De kaart in de rechterbovenhoek geeft een indruk van de locatie van de functie.

    KaartVia de route knop (nr. 1) kun je een route-reistijd indicatie openen in Google Maps.

    Via de full-screen knop (nr. 2) kan de kaart ingezoomd worden.

    5) Actuele bron bekijken

    Via de knop ‘Bekijken op…’ kun je de originele, actuele bron bekijken.

    Hier wordt altijd de originele bron gebruikt, mits deze nog actueel is. Wordt de vacature maanden later opnieuw geplaatst, omdat deze bijvoorbeeld nog niet vervuld is, dan wordt de meest actuele bron gebruikt.

    6) Vacature bronnen

    Mocht de actuele bron via de knop ‘Bekijken op…’ toch niet werken, dan kun je de andere bronnen raadplegen.

    Via de Toon bronnen-knop heb je inzicht in alle bronnen. Per bron wordt de gevonden-datum, de titel van de vacature, het domein van de website en het type website gegeven:

    Vacature bronnen

    7) Functie informatie + arbeidsmarktinformatie

    De onderste helft van de vacature details gaat over de vacature inhoudelijk en begint met de functie informatie. Deze bestaat uit de herkende functie en het vakgebied.

    De herkende functie is automatisch gecategoriseerd op basis van de informatie in de gevonden vacature.

    Functie informatieVia de knop ‘Arbeidsmarktinformatie’ onder de functie informatie kan meer achtergrond informatie over de functie opgevraagd worden:

    ArbeidsmarktinformatieDe arbeidsmarktinformatie van de gevonden functie bestaat uit:

    • Werk- en denkniveau dat werkgevers vragen voor deze functie
    • Beschikbaarheid (wekelijkse werkuren)
    • Werkervaring (gevraagd aantal jaren)
    • Aantal gevonden vacatures (afgelopen 2 maanden)
    • Doorlooptijd (gemiddeld aantal dagen dat een vacature open staat)
    • Salarisindicatie (gemiddelde maandsalaris dat werkgevers aanbieden)
    • Top regio’s (provincies)
    • Top werkgevers
    8) Vacature kenmerken en omschrijving

    Onder de functie informatie zijn de belangrijkste kenmerken opgenomen. Dit zijn het type contract, of de functie voltijd of deeltijd is, en het niveau.

    Direct daaronder wordt de vacature omschrijving gegeven. Op basis van de originele bron wordt de volgende informatie gepresenteerd:

    • Functie profiel
    • Kandidaat profiel
    • Voorwaarden
    • Procedure
    • Omschrijving werkgever

    Wil je de volledige tekst lezen zoals deze is gevonden in de bron, klik dan op ‘Toon originele tekst’ in de Vacature-acties.

    9) Contactgegevens

    Als laatste zijn alle contactgegevens samengebracht in een eigen sectie. Met één druk op de knop krijg je alle informatie in één overzicht. Aansluitend zie je direct het Type adverteerder, zodat je weet of je een werkgever contacteert of een tussenpersoon.

    Contactgegevens

    10) Opleidingen en trainingen

    Zijn er passende opleidingen of trainingen gevonden? Dan vind je deze terug onder de contactgegevens bij een vacature. Je ziet direct het opleidingsniveau en om wat voor type opleiding het gaat (bijvoorbeeld klassikaal, een e-learning, etc.). Klik op een opleiding voor meer informatie.

    Wil je nog meer info? Via de Lees meer knop vind je de bijbehorende opleidingspagina via Springest.

    Worden er niet direct passende opleidingen getoond? Klik dan op Opleidingen zoeken. Via de website leeroverzicht.nl kun je je verder oriënteren op passende opleidingen.

    Internet vacatures

    Zoek en filter vacatures en sla je zoekopdracht op.

    Vacatures zoeken en filteren

    In dit artikel lees je alles over de zoek- en filter mogelijkheden in de Vacature verkenner.
    Waar kan ik op zoeken? Wat doet deze filter?

    1. Zoeken
    2. Zoekregio
    3. Filters
    4. Zoekresultaten bekijken

    Zoek- en filtermogelijkheden

    1) Zoeken

    Via de zoekbalk kun je met trefwoorden zoeken in de vacature titel, omschrijving en herkende elementen zoals de functie en het opleidingsniveau. Jobport zoekt automatisch naar de best passende vacatures en rangschikt deze (standaard) op relevantie. Een match op de vacature titel weegt bijvoorbeeld ‘zwaarder’ dan een match op omschrijving.

    Je kunt met trefwoorden overal op zoeken. Dit noemt men vrij zoeken. En om je nóg beter te helpen geeft Jobport suggesties. Typ je bijvoorbeeld een functie, zoals ‘Timmerman’, dan zal Jobport je suggesties geven voor vergelijkbare, veelgebruikte trefwoorden. Klik je op een suggestie, dan wordt deze aangevuld en gebruikt in je zoekopdracht. Jobport zoekt dan niet alleen naar vacatures die herkend zijn als zijnde die functie. Ook wordt er gezocht in de vacature titel en omschrijving.

    Functie
    De functie is mogelijk de belangrijkste zoekterm in je zoekopdracht. Daarom vult Jobport je trefwoorden aan op basis van de Functies die ook in de Beroepen verkenner te vinden zijn en de vraag vanuit de markt.


    2) Zoekregio

    Rechts van de zoekbalk kun je opgeven in welke regio je wil zoeken. Dit doe je op basis van een locatie en de afstand tot deze locatie. Hier vul je de plaats of postcode in, samen met de straal voor het zoekgebied.

    Locatie
    Door een locatie in te vullen kun je aangeven vanuit waar Jobport moet zoeken naar vacatures. Je kun hier zoeken op plaats, postcode of provincie. Standaard is je postcode ingevuld op basis van je profiel.

    Afstand/straal
    Via de drop-down kun je aangeven hoe ver vanaf de locatie Jobport moet zoeken naar vacatures. Dit is een straal die hemelsbreed is vanuit de opgegeven locatie. Standaard wordt een straal van 25km gebruikt voor het zoeken naar vacatures.


    3) Filters

    Via de filters kun je de resultaten verder filteren. Hiermee kun je harde eisen/knock out criteria instellen. Dat wil zeggen dat een gevonden vacature moet voldoen aan de gestelde eisen. Zoek je bijvoorbeeld een vacature met HBO niveau, dan worden ook alleen vacatures met dit niveau getoond.

    Vakgebied
    Met Vakgebied kun je filteren op een verzameling van gerelateerde functies. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in de bouw, dan kun je met de filter ‘Bouw en delfstoffenwinning’ de meeste vacatures uitfilteren. Hierdoor is het niet nodig om specifiek te zoeken op bijvoorbeeld ‘Schilder’ in de zoekbalk.

    Hoe werkt het vakgebied in Jobport?
    Elke vacature in Jobport wordt automatisch voorzien van een functie. Dit doet Jobport automatisch op basis van de informatie in de gevonden vacature. Elke functie valt binnen een vakgebied. Welke verzameling van functies in een specifiek vakgebied vallen kun je terugvinden in de Beroepen verkenner.

    Opleidingsniveau
    Met het filter Opleidingsniveau kun je vacatures selecteren waarin specifiek gevraagd wordt om een bepaald niveau.

    Jobport probeert automatisch het gevraagde niveau af te leiden op basis van de vacature-informatie. Niet alle vacatures hebben deze informatie beschikbaar. Gebruik deze filter daarom alleen als je vacatures krijgt die ver boven of onder je niveau zijn. Ook is het handig om meerdere niveaus te selecteren. Zoek je bijvoorbeeld een vacature voor mbo 3, selecteer dan ook mbo 2 en mbo 4.

    Voltijd/deeltijd
    Via Voltijd/deeltijd kun je vacatures filteren die de gevraagde beschikbaarheid specifiek aangeven in de vacature. Voltijd betekent ‘Fulltime’ en is 32 uur of meer per week. Deeltijd betekent ‘Parttime’ en is voor 32 uur per week of minder.

    Jobport zoekt automatisch in de vacature-informatie of de beschikbaarheid (het aantal uur per week) is aangegeven. In sommige vacatures staat bijvoorbeeld ‘Fulltime’ of ‘Parttime’, in andere vacatures staat bijvoorbeeld precies het aantal uur. Bekijk voor de zekerheid altijd even de bron.

    In de praktijk blijkt dat werkgevers vaak redelijk flexibel zijn. Mocht je een vacature vinden voor 32 uur en kun je maar 24, ga dan in gesprek met de werkgever. Het advies is dan ook om deze filter pas te gebruiken wanneer het écht belangrijk is.

    Type contract
    Ben je op zoek naar een specifiek type vacatures, zoals een stage of afstudeerplaats, dan kun je met deze filter die vacatures selecteren.

    Jobport zoekt automatisch in de vacature-informatie of het type contract is gegeven. Deze informatie is voor gewone functies vaak niet beschikbaar. Het advies is om deze filter te gebruiken als je zeer specifiek op zoek bent naar een bijzondere vacature zoals een freelance opdracht, stage plaats of bijbaan.

    Type adverteerder
    Met de filter Type adverteerder kun aangeven door wie de vacature op internet is geplaatst, en waar de vacature gevonden is. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar vacatures die door werkgevers zélf zijn geplaatst, én nog niet alom bekend zijn op het internet (nog niet vindbaar op vacature verzamelsites als Jobbird.nl). Dit laatste doe je door de verzamelsites uit te schakelen met de filter ‘Niet gepubliceerd op verzamelsites’.

    Jobport zoekt naar vacatures op veel verschillende websites. Denk aan verzamelsites zoals Jobrapido en Jobbird, maar ook websites van tussenpersonen zoals YoungCapital en Randstad. Dit zijn in de meeste gevallen intermediairs.

    Solliciteer je op een dergelijke vacature, dan kom je in de meeste gevallen niet direct met de werkgever in contact. Dit is bij vacatures die door de werkgever zelf zijn geplaatst, meestal op de eigen bedrijfswebsite, vaak wél het geval.

    Via deze filters kun je vacatures selecteren die door de werkgever zelf zijn geplaatst, en/of door intermediairs. Door ‘Niet gepubliceerd op verzamelsites’ aan of uit te zetten kun je aangeven of de vacatures ook op verzamelsites of website van andere tussenpersonen mogen zijn gevonden.

    Werkgever
    Ben je op zoek naar een specifieke werkgever? Dan kun je via de filter Werkgever zoeken op bedrijfsnaam.

    Klik op de drop-down Werkgever toevoegen en typ de naam van de werkgever die je zoekt. Jobport geeft automatisch suggesties voor bedrijfsnamen. De suggesties zijn op basis van informatie uit alle vacatures die zijn gevonden op het internet.

    Klik je op een suggestie, dan wordt deze aangevuld en gebruikt in je zoekopdracht. Je kunt via deze drop-down ook meerdere werkgevers toevoegen.

    Ook kun je de filter Werkgever volledig resetten. Dit doe je door bij op de Verwijder deze werkgevers knop te klikken. Je zoekt nu in alle vacatures.

    Wil je uitgebreid zoeken naar werkgevers? Werkgevers zoeken en filteren in de Werkgever verkenner.


    4) Zoekresultaten bekijken

    Alle gevonden vacatures komen links in de lijst te staan. Dit noemen we de zoekresultaten.

    Zoekresultaten

    Het overzicht met de zoekresultaten begint met het totaal aantal gevonden vacatures, bijvoorbeeld 1-20 van 374 (nr. 1). Direct daaronder staan de vacatures (nr. 2).

    Per vacature wordt de titel, locatie en de werkgever gegeven. De drie icoontjes direct daaronder geven informatie over (van links naar rechts) de datum waarop de vacature is gevonden, of de functie voltijd of deeltijd is en het gevraagde niveau.

    Per pagina worden er 20 vacatures getoond. Via de pijltjes boven- en onderaan de lijst, direct naast het totaal aantal gevonden vacatures (nr. 1), kun je bladeren.

    Periode
    Bovenaan de lijst rechts staan twee icoontjes (nr. 3). Via het kalender-icoon (links) kun je de periode instellen. Deze staat standaard op ‘Afgelopen 2 maanden’. Ben je op zoek naar meer, oudere, vacatures, dan kun je dat doen door hier de periode te veranderen naar bijvoorbeeld ‘Afgelopen jaar’. Krijg je erg veel vacatures, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor ‘Afgelopen week’.

    Sortering
    Maak je gebruik van zoektermen in de zoekbalk zoals functies, beroepen of andere trefwoorden, dan worden de vacatures standaard geordend op relevantie (Sorteren op relevantie). Wil je liever de meest recente vacatures eerst zien, dan kun je via het sorteer-icoon (rechts) de sortering aanpassen naar ‘Sorteren op datum’.

    Zoekopdracht maken en opslaan

    Met opgeslagen zoekopdrachten ben je altijd op de hoogte van de nieuwste vacatures. Je krijgt een eigen startpagina waarop je altijd passend vacatures kan vinden. Ook krijg je automatisch (standaard dagelijks) een e-mail met een overzicht van alle nieuwe vacatures die voor je zijn gevonden en hoef je niet telkens opnieuw je trefwoorden en filters in te vullen.

    1) Zoekopdracht maken

    2) Zoekopdracht opslaan


    1) Zoekopdracht maken

    Vóór je een zoekopdracht kunt opslaan, moet je er eerst een maken. Het is belangrijk dat je goede zoektermen en filters gebuikt. Hierdoor passen de gevonden vacatures beter bij je ervaring en interesses.

    Het maken en opslaan van zoekopdrachten doen we op het tabblad Internet. De Internet vacatures vind je in de Vacature verkenner.

    1a) Vacatures zoeken en filteren

    Via de zoekbalk (nr. 1) en filters (nr. 2) bovenaan de pagina kun je zoeken in alle vacatures die op het internet zijn gevonden.

    Zoek- en filter mogelijkhedenZie Vacatures zoeken en filteren voor uitleg over alle zoekmogelijkheden en filters.

    1b) Zoekresultaten bekijken

    Alle gevonden vacatures komen links in de lijst te staan. Dit noemen we de zoekresultaten.

    ZoekresultatenHet overzicht met de zoekresultaten begint met het totaal aantal gevonden vacatures, bijvoorbeeld 1-120 van 374 (nr. 1). Direct daaronder staan de vacatures (nr. 2). Per vacature wordt de titel, locatie en de werkgever getoond. De drie icoontjes direct daaronder geven informatie over (van links naar rechts) de datum waarop de vacature is gevonden, of de functie voltijd of deeltijd is en het gevraagde niveau.

    Per pagina worden er 20 vacatures getoond. Via de pijltjes boven- en onderaan de lijst, direct naast het totaal aantal gevonden vacatures (nr. 1), kun je bladeren.

    Periode
    Bovenaan de lijst rechts staan twee icoontjes (nr. 3). Via het kalender-icoon (links) kun je de periode instellen. Deze staat standaard op ‘Afgelopen 2 maanden’. Ben je opzoek naar meer, oudere, vacatures, dan kun je dat doen door hier de periode te veranderen naar bijvoorbeeld ‘Afgelopen jaar’. Krijg je erg veel vacatures, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor ‘Afgelopen week’.

    Sortering
    Maak je gebruik van zoektermen in de zoekbalk zoals functies, beroepen of andere trefwoorden, dan worden de vacatures standaard geordend op relevantie (Sorteren op relevantie). Wil je liever de meest recente vacatures eerst zien, dan kun je via het sorteer-icoon (rechts) de sortering aanpassen naar ‘Sorteren op datum’.

    1c) Vacatures bekijken

    Ga verder met het bekijken van de gevonden vacatures. Klik links in de lijst op een vacature om de details te bekijken. Meer informatie over alle vacature-details lees je in het help artikel Vacature affiche: alle vacature-details uitgelegd.


    2) Zoekopdracht opslaan

    Heb je de gevonden vacatures bekeken en ben je tevreden over de inhoud, dan kun je de zoekopdracht opslaan.

    Je kunt een zoekopdracht opslaan door bovenaan de zoekresultaten op ‘Zoekopdracht opslaan’ te klikken:

    Zoekopdracht opslaanDe pop-up Zoekopdracht opslaan opent nu:

    Zoekopdracht opslaan pop-upBovenaan de pop-up krijg je een voorvertoning van je huidige zoekopdracht. Deze bestaat uit de titel van je zoekopdracht (tijdelijke naam) met direct daaronder de zoekregio bestaande uit de locatie en afstand/straal. Daaronder wordt een opsomming gegeven van de filters die je hebt ingesteld.

    Via het formulier onder de voorvertoning kun je de zoekopdracht opslaan.


    2a) Nieuwe zoekopdracht aanmaken

    Via het Nieuwe zoekopdracht veld kun je een gepaste naam opgeven voor je zoekopdracht. Gebruik het kruisje rechts om het Nieuwe zoekopdracht veld leeg te maken, als je bijvoorbeeld een bestaande zoekopdracht wil overschrijven.

    2b) Bestaande zoekopdracht vervangen

    Via de drop-down Bestaande zoekopdracht vervangen kun je een bestaande zoekopdracht selecteren. Maak hier gebruik van als je een bestaande zoekopdracht wil overschrijven met je huidige. Als je nog geen zoekopdrachten hebt, dan is dit veld verborgen.

    Via het veld Nieuwe naam voor zoekopdracht kun je de naam van het bestaande zoekopdracht aanpassen (optioneel).

    Om je zoekopdracht op te slaan klik je rechtsonder op ‘Opslaan’.

    Geavanceerd zoeken in de Vacature verkenner

    In dit help artikel vind je tips over hoe je kunt zoeken met behulp van trefwoorden en booleaanse operatoren.

    TIP: Advies is om je zoekopdrachten zo simpel mogelijk te houden. Ook als je naar 2 functies wil zoeken (met dezelfde filters), raden we aan om hier 2 zoekopdrachten voor aan te maken. In het tabblad Gevonden vacatures komen namelijk al je zoekopdrachten samen en kun je ze makkelijk gesplitst bekijken.

    Wil je toch geavanceerd zoeken of kloppen je resultaten niet met wat je wil? Dan kun je je zoekopdracht aanscherpen door gebruik te maken van booleaanse operatoren. Meer hierover lees je hieronder.

    1) Geavanceerd zoeken


    1) Geavanceerd zoeken

    Standaard zoekt de Vacature verkenner op alle trefwoorden die je intypt. Dit betekent dat alleen vacatures getoond worden waarin al je zoektermen terugkomen.

    In sommige gevallen wil je dit misschien niet. Bijvoorbeeld wanneer je in 1 zoekopdracht vacatures voor 2 verschillende functies wil zoeken. Of wanneer je alleen op een deel van een zoekterm wil zoeken, of juist een zoekterm wil uitsluiten van je zoekopdracht.

    Hieronder staat per voorbeeld uitgelegd hoe je dit doet:


    1a) Zoeken op meerdere trefwoorden

    Wil je zoeken op meerdere trefwoorden, die meestal niet in dezelfde vacature voorkomen?

    Voorbeeld: Je wil in 1 zoekopdracht vacatures voor 2 verschillende functies zoeken, bijvoorbeeld timmerman en metselaar. Dit kun je doen door ‘|’ tussen je zoektermen te zetten. Het ‘|’ teken betekent ‘of’.

    Je zoekopdracht ziet er dan zo uit: timmerman | metselaar

    Voorbeeld meerdere treftwoordenWerking: Er wordt gezocht naar vacatures die passen bij timmerman OF bij metselaar.


    1b) Zoeken op een deel van een woord

    Voorbeeld: Je wil je oriënteren op vacatures die te maken hebben met het uitvoeren van projecten. Hierbij zijn er heel veel zoektermen mogelijk, zoals projecten, projectleider, projectmanager, vernieuwingsproject, projectplanner etc. Het is natuurlijk fijn om op al deze woorden tegelijk te kunnen zoeken zonder dat je zelf hoeft te bedenken welke mogelijkheden er allemaal zijn. In dit voorbeeld kun je dat doen door op alle woorden te zoeken die beginnen met het woordje ‘project’ erin. Dit doe je door een ‘*’ direct achter je zoekterm te zetten. Het ‘*’ betekent dat hier ieder woord voor in de plek mag komen te staan.

    Je zoekopdracht ziet er dan zo uit: project*

    Voorbeeld zoeken op deel van woordWerking: Er wordt gezocht naar alle woorden die beginnen met ‘project’, zoals projectmanager.


    1c) Woorden uitsluiten uit je zoekresultaten

    Voorbeeld: Je wil graag manager worden maar niet in verkoop of sales. Dan wil je wel graag vacatures terug met de zoekterm manager maar geen vacatures met de zoektermen verkoop of sales. Dit kun je doen door een ‘-’ teken voor de zoekterm(en) te zetten die je wilt uitsluiten uit je zoekresultaten.

    Je zoekopdracht ziet er dan zo uit: manager -verkoop -saleswoorden>

    Woorden uitsluitenWerking: Er wordt gezocht naar vacatures die passen bij manager, maar niet de woorden verkoop of sales bevatten.


    1d) Exact zoeken op 1 of meerdere trefwoorden

    Standaard zoekt de Vacature verkenner ook op variaties van de door jouw ingevoerde trefwoorden. Op deze manier wordt er rekening gehouden met eventuele typefouten in je zoekopdracht en/of in de vacatureteksten. Typ je per ongeluk een woord verkeerd, bijvoorbeeld ‘toemerman’ in plaats van timmerman, dan zullen toch de vacatures voor het beroep ‘timmerman’ gevonden worden. Of zoek je bijvoorbeeld op ‘timmerman’ maar staat dit in een vacaturetekst verkeerd geschreven, bijvoorbeeld ‘timmermann’ (met dubbel ‘n’) dan wordt deze vacature toch gevonden. Meestal is dit erg fijn. Toch kunnen er situaties zijn waarin dit niet prettig werkt.

    Voorbeeld: Wanneer je graag ‘lakker’ wil worden en je (ook) veel vacatures terugkrijgt voor het beroep ‘lasser’. Dit kun je oplossen door je zoekterm tussen dubbele quotes (“) te zetten.

    Je zoekopdracht ziet er dan zo uit: “lakker”

    Voorbeeld: Exact zoeken op 1 of meerdere trefwoordenWerking: Er wordt gezocht naar vacatures die passen bij ‘lakker’, zonder te zoeken naar vacatures die passen bij variaties op het woord ‘lakker’, zoals ‘lasser’.


    1e) Geavanceerde zoekmogelijkheden combineren

    De verschillende geavanceerde zoekmogelijkheden kun je ook met elkaar combineren. Hieronder zie je een een voorbeeld van hoe je dit kunt doen.

    Voorbeeld: Een kandidaat zoekt iets in de marketing of verkoop, maar niet als manager en niet iets met auto’s.

    Je zoekopdracht ziet er dan zo uit: (market* | verko*) -manager -bedrijfsleider -auto*

    Voorbeeld zoekopties combinerenWerking eerste deel: (market* | verko*)

    Er wordt gezocht naar vacatures met woorden die:

    • beginnen met ‘market’, zoals marketeer of marketing OF
    • Beginnen met ‘verko’, zoals verkoper of verkoopmedewerker

    Werking tweede deel: -manager -bedrijfsleider -auto*

    Er wordt gezocht naar vacatures die:

    • Niet het woord manager bevat
    • Niet het woord bedrijfsleider bevat
    • Geen woorden bevat die beginnen met ‘auto’, zoals autoverkoper of autohandelaar

    Gevonden vacatures

    Bekijk alle nieuw gevonden vacatures en filter op zoekopdracht.

    Gevonden vacatures bekijken

    Heb je één of meerdere opgeslagen zoekopdrachten, dan kun je alle nieuw gevonden vacatures bekijken via de Gevonden vacatures. In dit artikel lees je alles over het tabblad Gevonden.

    1) Gevonden vacatures bekijken

    2) Opgeslagen zoekopdrachten filteren


    1) Gevonden vacatures bekijken

    De Gevonden vacatures vind je in de Vacature verkenner. Bovenaan de verkenner staan verschillende tabbladen. Het tabblad Gevonden staat vóór het tabblad Internet:

    Tabbladen in de Vacature verkennerHet tabblad Gevonden, ook wel Gevonden vacatures, geeft een overzicht met vacatures die zijn gevonden op basis van al je Opgeslagen zoekopdrachten. De Gevonden vacatures is jouw eigen feed (startpagina) waarop je altijd passend vacatures kan vinden. Als kandidaat kun je hier dagelijks een kijkje nemen om op de hoogte te blijven van alle nieuwe vacatures.

    Gevonden vacatures is beschikbaar na het opslaan van je eerste zoekopdracht. Heb je opgeslagen zoekopdrachten, dan opent de Vacature verkenner standaard op de het tabblad Gevonden. Nog geen opgeslagen zoekopdrachten? Start dan met Vacatures zoeken en filteren of bekijk het help artikel Zoekopdracht maken en opslaan.


    2) Opgeslagen zoekopdrachten filteren

    Met behulp van de filters kun je snel één of meerdere opgeslagen zoekopdrachten uit- of aanzetten. Deze filter vind je direct onder de header (gekleurde balk).

    Per opgeslagen zoekopdracht staat er een label. Standaard staat het ‘Alle’ label geselecteerd. Klik op één of meerdere opgeslagen zoekopdrachten om deze te selecteren.

    Filters Gevonden vacaturesMet behulp van deze filter is gericht zoeken nóg makkelijker. Zo weet je bijvoorbeeld exact voor welke zoekopdracht een vacature is gevonden. Ook kun je nieuw gevonden vacatures overzichtelijk houden als je veel zoekopdrachten hebt.

    Opgeslagen vacatures

    Vacatures opslaan, sollicitaties bijhouden en suggesties van je coach bekijken.

    Sollicitatieactiviteiten bijhouden

    De applicatie ondersteunt jou als kandidaat bij het solliciteren. Heb je een leuke vacature gevonden, dan kun je deze opslaan en vervolgens al je activiteiten bijhouden.

    Het opslaan van vacatures en het registreren van activiteiten doe je via de vacature-acties. Deze staat direct boven de vacature-details:

    Vacature actiesHet paneel met vacature-acties is overal in de Vacature verkenner beschikbaar. Je vindt hem dus boven elke vacature in zowel de Gevonden, Internet als de Opgeslagen tab. Precies weten hoe de Vacature verkenner werkt? Aan de slag met solliciteren!

    In de vacature-acties staan de belangrijkste vacature-acties die je kunt uitvoeren. Als kandidaat is het opslaan en registreren van sollicitatieactiviteiten het belangrijkste.

    1) Vacature opslaan

    2) Opgeslagen vacatures bekijken

    3) Sollicitatieactiviteiten bijhouden

    4) Opgeslagen vacatures filteren


    1) Vacatures opslaan

    Heb je een leuke vacature gevonden, dan kun je deze opslaan als Interessant. Dit doe je door op ‘Vacature opslaan’ te klikken:

    Vacature opslaanOok kun je direct een andere status kiezen door op het pijltje te klikken:

    Status wijzigen

    Na het opslaan van de vacature zie je dit direct terug:

    Status updateDe knop geeft nu de huidige status weer. Daaronder zie je nogmaals welke status je hebt toegewezen, plus de datum waarop je dit gedaan hebt.

    Heb je een vacature opgeslagen, dan vind je deze later terug onder de Opgeslagen vacatures. Vanuit hier kun je de sollicitatieactiviteiten verder bijhouden.


    2) Opgeslagen vacatures bekijken

    De makkelijkste manier om je vacatureactiviteiten bij te houden is via de Opgeslagen vacatures. Ga hiervoor in de Vacature verkenner naar het tabblad Opgeslagen:

    Tabbladen Vacature verkenner Hier komen alle vacatures met een status:

    Opgeslagen vacaturesDe vacatures staan standaard gesorteerd op de datum waarop ze zijn opgeslagen. Dit is ‘Sorteer op laatst opgeslagen’. Dit kan gezien worden als een vaste volgorde die niet veranderd, met de meest recent opgeslagen vacature bovenaan.

    Wil je liever de vacature met de meest recent actie eerst zien, dan kun je via het sorteer-icoon de sortering aanpassen naar ‘Sorteer op laatste actie’.

    Klik links op een vacature om deze rechts tot in detail te bekijken.


    3) Sollicitatieactiviteiten bijhouden

    Het registreren van sollicitatieactiviteiten gaat ook via de vacature-acties. Dit doe je door op de knop met de huidige status te klikken en een andere status te kiezen in de drop-down:

    Status update vacatureHet toevoegen van een nieuwe activiteit is direct zichtbaar:

    Vacature verloopDe knop geeft wederom de huidige status weer. Daaronder zie je een overzicht van alle activiteiten die je hebt geregistreerd, in chronologische volgorde. Dit noemen we het vacature verloop, ook wel de geschiedenis, en geeft je een chronologische lijst van alle sollicitatieactiviteiten.


    4) Opgeslagen vacatures filteren

    Op het tabblad Opgeslagen kun je filteren op de status van je opgeslagen vacatures. Zo kun je gemakkelijk je sollicitatieactiviteiten overzichtelijk houden. Selecteer één of meerdere filters om alleen díe vacatures te zien.

    Afgesloten vacatures, bijvoorbeeld vacatures waar je geen interesse meer in hebt, worden niet direct links in de lijst getoond. Via de filter ‘Toon afgesloten vacatures’ kun je deze terughalen.

    Filters Opgeslagen vacatures

    Suggesties van coach bekijken

    Jouw coach kan je ondersteunen bij het solliciteren. Een coach kan bijvoorbeeld vacatures aan je voorstellen. Heeft hij/zij een leuke vacature voorgesteld, dan kun jij deze terugvinden onder de Opgeslagen vacatures.

    1) Opgeslagen vacatures bekijken

    2) Voorgestelde vacatures filteren

    3) Sollicitatieactiviteiten bijhouden


    1) Opgeslagen vacatures bekijken

    De makkelijkste manier om de suggesties van je coach te bekijken is via de Opgeslagen vacatures. Ga hiervoor in de Vacature verkenner naar het tabblad Opgeslagen:

    Tabbladen Vacature verkenner


    2) Voorgestelde vacatures filteren

    Op het tabblad Opgeslagen kun je filteren op de status van je opgeslagen vacatures. Klik op de filter ‘Suggestie coach’ om enkel de voorgestelde vacatures te bekijken:

    Filters Opgeslagen vacaturesKlik nu links op een vacature om deze rechts tot in detail te bekijken.


    3) Sollicitatieactiviteiten bijhouden

    Heb je een voorgestelde vacature bekeken, dan kun je hier actie op ondernemen. Het registreren van sollicitatieactiviteiten gaat via de vacature-acties. Dit doe je door op de knop met de huidige status (Suggestie coach) te klikken en een andere status te kiezen in de drop-down:

    Status update vacature


    Opgeslagen zoekopdrachten

    Bekijk en beheer je opgeslagen zoekopdrachten.

    Opgeslagen zoekopdrachten beheren

    Binnen de Vacature verkenner kun je ook je Opgeslagen zoekopdrachten beheren. Klik hiervoor in de rechterbovenhoek op het Zoekopdracht-icoon (nr. 1).

    Opgeslagen zoekopdrachten openen

    In de pop-up zie je jouw opgeslagen zoekopdrachten op een rij:

    Opgeslagen zoekopdrachten pop-up

    Per zoekopdracht worden de trefwoorden, de zoekregio en de ingestelde filters gegeven. Ook zie je direct hoeveel vacatures er wekelijks worden gevonden.


    1) Zoekopdracht bekijken

    Vanuit hier kun je zoekopdrachten openen. Klik hiervoor op de titel van de zoekopdracht.

    De verkenner opent nu met de Gevonden vacatures van de kandidaat. Zie het help-artikel Gevonden vacatures van kandidaat bekijken voor meer informatie.

    2) Zoekopdracht bewerken

    Ook kun je een zoekopdracht openen in de Vacature verkenner. Klik hiervoor op het potlood-icoon bij de zoekopdracht.

    De opgeslagen zoekopdracht opent nu in de Vacature verkenner. Hier kun je de zoekopdracht aanpassen en opslaan. Voor meer informatie zie het help-artikel Zoekopdracht maken en opslaan.

    3) Zoekopdracht verwijderen

    Via het prullenbak-icoon in de rechterbovenhoek kun je een zoekopdracht verwijderen.

    Wat is nieuw?

    De Vacature verkenner is volledig opnieuw ontworpen en opgebouwd. Hij is overzichtelijker, gebruiksvriendelijker, sneller en je hebt meer informatie tot je beschikking.

    Vacature verkenner - Preview bekijken

    In onderstaande artikelen lees je wat er is veranderd, hoe het werkt en we laten het verschil zien met de oude verkenner.

    De nieuwe Vacature verkenner uitgelegd

    De nieuwe Vacature verkenner
    De nieuwe Vacature verkenner heeft qua werking en design veel weg van de Beroepen verkenner. Hij heeft ‘n nieuw jasje, maar bevat alle onderdelen waar je bekend mee bent.

    De Vacature verkenner is ingedeeld in 4 onderdelen:

    1. Gevonden vacatures
    2. Internet vacatures
    3. Opgeslagen vacatures
    4. Opgeslagen zoekopdrachten

    Tabbladen in de Vacature verkennerVia de tabbladen bovenaan in de verkenner kun je snel wisselen tussen de onderdelen Gevonden vacatures (nr. 1), Internet vacatures (nr. 2) en Opgeslagen vacatures. Via het Zoekopdrachten-icoon (nr. 4) in de rechterbovenhoek open je direct het overzicht met Opgeslagen zoekopdrachten.

    Hoe werkt het?

    Open je voor het eerst de Vacature verkenner, dan kom je op de Internet vacatures. Het tabblad Internet is voor het zoeken en filteren van vacatures. Ben je tevreden met de resultaten van je zoekopdracht, dan kun je de zoekopdracht opslaan.

    Zodra je Opgeslagen zoekopdrachten hebt, komt het tabblad Gevonden beschikbaar. De Gevonden vacatures geeft je een overzicht van alle vacatures voor al je zoekopdrachten. Zie het als een feed om dagelijks passende vacatures te bekijken.

    Interessante vacatures kun je opslaan. Opgeslagen vacatures zijn terug te vinden onder het tabblad Opgeslagen. Hier kun je je sollicitatie-activiteiten bijhouden.

    Via de Opgeslagen zoekopdrachten kun je de opgeslagen zoekopdrachten beheren.

    Alle details weten?!

    Wil je meer uitleg over de werking van ieder tabblad? Lees dan hieronder verder.


    1) Gevonden vacatures

    Onder Gevonden vacatures vind je altijd de nieuwste vacatures op basis van je opgeslagen zoekopdrachten:

    Tabblad Gevonden vacaturesHier kun je dagelijks een kijkje nemen om op de hoogte te blijven van alle nieuwe vacatures op basis van je opgeslagen zoekopdrachten. Een leuke vacature gevonden? Sla deze dan op en/of registreer je sollicitatieactiviteiten. Daarna vind je de vacature terug onder de Opgeslagen vacatures.

    Het tabblad Gevonden was voorheen het scherm ‘Gevonden vacatures voor alle zoekprofielen’:

    Gevonden vacatures in de oude verkenner


    2) Internet vacatures

    In het tabblad Internet staan alle Internet vacatures. Je kunt hier vacatures zoeken en zoekopdrachten maken en opslaan. Heb je geen opgeslagen zoekopdrachten of open je voor het eerst de vacature verkenner? Dan is dit de pagina waar je als eerste terecht komt:

    Tabblad Internet vacaturesDe nieuwe verkenner is voorzien van verbeterde zoek- en filtermogelijkheden en het nieuwe vacature overzicht maakt navigeren een stuk makkelijker. Zie de andere artikelen hieronder.

    Het tabblad Internet was voorheen ‘Zoek vacatures’ en Uitgebreid zoeken met de zoekopties rechts:

    Internet vacatures in de oude verkenner


    3) Opgeslagen vacatures

    Onder het tabblad Opgeslagen komen alle vacatures met een status. Hier kan je al je sollicitatieactiviteiten bijhouden. Heb je een leuke vacature gevonden en opgeslagen? Dan komen ze in dit overzicht:

    Tabblad Opgeslagen vacaturesOnder Opgeslagen vacatures vind je een overzicht van alle vacatures met activiteiten. Via de filters bovenin kun je filteren op status. Daarnaast kun je per vacature het volledige verloop van activiteiten zien. Ook zie je hier de suggesties van je coach.

    Opgeslagen vacatures was voorheen ‘Mijn vacatures’:

    Opgeslagen vacatures in de oude verkenner


    4) Opgeslagen zoekopdrachten

    Via het Zoekopdrachten-icoon in de rechterbovenhoek kun je alle opgeslagen zoekopdrachten bekijken en beheren:

    Opgeslagen zoekopdrachtenKlik door op een zoekopdracht om deze te openen in het tabblad Gevonden.

    Voorheen was dit ‘Zoekprofielen’ rechts in de Vacature verkenner:

    Opgeslagen zoekopdrachten in de oude verkenner

    Verbeterde zoek- en filtermogelijkheden voor vacatures

    De nieuwe Vacature verkenner is voorzien van verbeterde zoek- en filtermogelijkheden. De zoekbalk en filters staan bovenaan de pagina:

    De nieuwe zoekbalk en filtersDe zoekbalk bevindt zich bovenaan (nr. 1), met de filters direct daar onder (nr. 2).


    1) Zoekbalk

    Op het tabblad Internet vind je bovenaan op de pagina de Zoekbalk. Via de zoekbalk kun je zoeken naar vacatures. Voer trefwoorden in om te zoeken in de vacature titel, de omschrijving en herkende elementen zoals de functie en het opleidingsniveau.

    In de oude verkenner waren dit losse velden. In de nieuwe verkenner hoef je dus niet meer per veld je trefwoorden te kiezen. Maar werkt alles via één zoekbalk.

    Daarnaast wordt er nu automatisch gezocht naar de best passende vacatures en rangschikt deze op relevantie. Een match op de vacature titel weegt bijvoorbeeld ‘zwaarder’ dan een match op de omschrijving. Voorheen werden alle nieuw gevonden vacatures alleen geordend op datum. Met de nieuwe verkenner krijg je direct de best passende vacature bovenaan.

    Om je nóg beter te helpen worden er ook suggesties gegeven. Typ je bijvoorbeeld een functie, zoals ‘Timmerman’, dan zullen er suggesties gegeven worden voor vergelijkbare, veelgebruikte trefwoorden. Deze suggesties zijn gebaseerd op de daadwerkelijke vraag vanuit de markt. Big data!


    2) Filters

    Wil je een zoekterm instellen als harde eis (knock out criteria)? Gebruik dan de filters. Direct onder de zoekbalk vind je de filters. Welke filters beschikbaar zijn is afhankelijk van het tabblad waar je op bent.

    In de nieuwe verkenner worden filters (en zoekopdrachten) direct toegepast. Hierdoor hoef je niet steeds op de Zoeken-knop te klikken om te zoeken en zie je direct resultaat. Wel zo handig!

    Gevonden vacatures

    Op het tabblad Gevonden kun je met behulp van de filters snel één of meerdere opgeslagen zoekopdrachten uit- of aanzetten. Zo is gericht zoeken nóg makkelijker:

    Filters Gevonden vacaturesInternet vacatures

    Op het tabblad Internet zijn de filters beschikbaar die je gewend bent van het Uitgebreid zoeken. Hier kun je harde filters instellen op onder andere Vakgebied, Opleidingsniveau, Voltijd / Deeltijd en Type contract.

    Filters Internet vacaturesDe filter Adverteerder is in de nieuwe verkenner slimmer gemaakt. Je kunt nu snel zoeken naar bijvoorbeeld vacatures die door werkgevers zélf zijn geplaatst én nog niet alom bekend zijn op het internet (nog niet vindbaar op vacaturesites).

    Opgeslagen vacatures

    Op het tabblad Opgeslagen kun je filteren op de status van je opgeslagen vacatures. Zo kun je gemakkelijk je sollicitatieactiviteiten overzichtelijk bijhouden. Selecteer één of meerdere filters om alleen díe vacatures te zien.

    Filters Opgeslagen vacatures

    Het nieuwe vacatures overzicht (en details)

    Vacatures zoeken, zoekresultaten én de vacature-details bekijk je in de nieuwe Vacature verkenner op één pagina. Je hoeft hierdoor niet meer steeds heen en weer te klikken naar de resultaten. Wel zo handig!

    Het nieuwe vacatures overzichtDe (zoek)resultaten bevinden zich links (nr. 1). Klik je op een vacature? Dan openen de vacature-details zich rechts (nr. 2). Direct boven de vacature-details staan de vacature-acties (nr. 3).


    1) Zoekresultaten

    Heb je een zoekopdracht ingevoerd? Dan zie je direct onder de zoekbalk en filters aan de linkerkant de (zoek)resultaten (nr. 1). Ofwel: een lijst van vacatures. Je kunt zelf kiezen of je ze ordent op relevantie of op datum. Voorheen was dit het resultaten-scherm met ‘Gevonden vacatures’ en bijvoorbeeld ‘Gevonden vacatures voor alle zoekprofielen’.

    De lijst geeft inzicht in de vacaturetitel, de locatie, de datum waarop de vacature is gevonden (incl. status indicator), of de functie voltijd of deeltijd is en het niveau. Ook zie je meteen de bedrijfsnaam van de werkgever.

    Bevallen de resultaten? Dan kun je hier ook de zoekopdracht opslaan (via het tabblad Internet).

    2) Vacature details

    Klik je links in de lijst op een vacature, dan worden de details rechts weergegeven. Dit noemen we het vacature affiche (nr. 2). Dit affiche presenteert overzichtelijk alle informatie over een vacature. Dit was voorheen de ‘Vacaturedetails’ pagina.

    Vacatures bekijkenIn de nieuwe verkenner zie je meer informatie dan ooit. De nieuwe indeling en groepering zorgt voor een overzichtelijk scherm. Enkele verbeteringen uitgelicht:

    Bedrijfsinformatie

    Alle bedrijfsinformatie is gegroepeerd en uitgebreid met extra informatie. Zo heb je naast de Bedrijfsnaam en Type adverteerder (bv. Intermediair) nu ook inzicht in de Branche, Kernactiviteit en Aantal medewerkers. Ook is waar mogelijk de LinkedIn koppeling en een link naar de website opgenomen.

    Wil je nog meer informatie? Klik dan op ‘Bekijken in werkgevers’ om deze te openen in de nieuwe Werkgever verkenner. Hier kun je bijvoorbeeld alle vacatures van de adverteerder bekijken.

    Vacature BedrijfsinformatieVacature status

    Ook de vacature status is verbeterd. Daar waar je eerst allemaal losse velden had (denk aan Gevonden op, adverteerder, via intermediair? en statusindicatie) vind je nu alle informatie in één overzicht. Aansluitend zie je in dit overzicht wat de bron van de vacature is (website domein en type website) én hoeveel bronnen er in totaal zijn gevonden.

    VacaturestatusVacature bronnen

    Een belangrijke toevoeging in de nieuwe verkenner is het inzicht in alle gevonden bronnen voor een vacature. Voorheen had je via de Bekijk originele bron-knop enkel toegang tot de meest actuele bron. Via de Toon bronnen-knop heb je nu inzicht in alle bronnen. Per bron wordt de gevonden-datum, de titel van de vacature, het domein van de website en het type website gegeven. Natuurlijk heb je nog steeds de knop ‘Bekijk originele bron’ tot je beschikking.

    Vacature bronnenFunctie informatie

    Ook de functie informatie is verder uitgebreid. Voorheen had je ‘Herkende functie’. Nu wordt ook het vakgebied en een knop naar meer arbeidsmarktinformatie getoond.

    Functie informatieDe arbeidsmarktinformatie van de gevonden functie bestaat uit het Werk- en denkniveau, Beschikbaarheid (aantal uren), Werkervaring, Aantal gevonden vacatures, Doorlooptijd, Salarisindicatie, Top regio’s (provincies) en Top werkgevers.

    ArbeidsmarktinformatieContactgegevens

    Als laatste zijn alle contactgegevens samengebracht in een eigen sectie. Met één druk op de knop krijg je alle informatie van voorheen de ‘Adverteerder’, ‘Organisatie’, ‘Contactgegevens’. Aansluitend zie je direct de Type adverteerder, zodat je weet of je een werkgever contacteert of een tussenpersoon.

    Contactgegevens


    3) Vacature acties

    Direct boven het vacature affiche wordt de vacature-acties weergegeven (nr. 3). In dit paneel zijn alle acties, die zijn gerelateerd aan de vacature, samengebracht.

    Hier kun je de vacature opslaan en je sollicitatieactiviteiten bijhouden. Voorheen was dit het blok ‘Mijn vacature status’. Een nieuwe toevoeging is het Vacature verloop. Hiermee heb je een volledig overzicht van alle activiteiten rondom een vacature, op chronologische volgorde (geschiedenis).

    Vacature acties

    Kom je er niet uit? Neem contact op met je coach

    Werkgever verkenner

    Ga aan de slag met netwerken en oriënteer naar werkgevers met passend werk.

    Algemeen

    Wat is de Werkgever verkenner, hoe ziet hij er uit en hoe werkt het?

    De nieuwe Werkgever verkenner: Wat is er veranderd?

    Maak je al een tijdje gebruik van de applicatie en wil je weten wat er veranderd is met de komst van de nieuwe verkenner? Bekijk dan de info-sheet en help artikelen in de sectie Wat is nieuw? hieronder.

    Hoe werkt de Werkgever verkenner?

    Met de Werkgever verkenner vind je snel werkgevers. Met een paar trefwoorden en filters krijg je werkgevers met passende vacatures op basis van de actuele vraag vanuit de markt. Je krijgt inzicht in de werkgever-details en bekijkt direct de passende vacatures.

    De Werkgever verkenner vind je door links in het menu op ‘Werkgevers’ te klikken (Werkgevers op internet).

    In dit artikel lees je meer over de indeling van de verkenner, zodat je weet waar je een en ander kunt vinden. Ook lees je per onderdeel hoe het werkt en verwijzen we naar help-artikelen met alle details.

    1) Hoe werkt de verkenner?


    1) Hoe werkt de verkenner?

    In onderstaande afbeelding zie je de Werkgever verkenner met de belangrijke elementen voorzien van een nummer:

    Overzicht Werkgever verkenner met de belangrijke onderdelen genummerd

    1a) Zoekbalk

    De zoekbalk is bovenaan het scherm terug te vinden in de header (A).

    Via de zoekbalk kun je met trefwoorden zoeken naar werkgevers. Je kunt zoeken op bedrijfsnaam, maar ook op vacature-informatie.

    Rechts van de zoekbalk kun je opgeven in welke regio je wil zoeken.

    Lees voor alle zoek mogelijkheden het artikel Werkgevers zoeken en filteren

    1b) Filters

    Via de filters kun je de resultaten verder filteren. Hiermee kun je harde eisen/knock out criteria instellen. De filters staan direct onder de zoekbalk (B).

    Je kunt filters instellen op onder andere branche, vakgebied, opleidingsniveau, type adverteerder, etc.

    Lees voor alle filter mogelijkheden het artikel Werkgevers zoeken en filteren, hoofdstuk Filteren.

    1c) Zoekresultaten

    Alle gevonden werkgevers komen links in de lijst te staan (C). Dit noemen we de zoekresultaten en geeft inzicht in de gevonden werkgevers voor je zoekopdracht.

    Voor alle details, zie Werkgevers zoeken en filteren, hoofdstuk Zoekresultaten bekijken.

    1d) Werkgever details

    Klik je in de zoekresultaten op een werkgever, dan worden de werkgever-details rechts in de verkenner weergegeven (D):

    Werkgever detauks van Gevonden werkgevers openen in Werkgever verkennerDe werkgever details presenteert overzichtelijk alle informatie over een werkgever.

    Lees meer over de werkgever details: Werkgever details: alle werkgever-details uitgelegd

    1e) Vacatures op internet

    Direct onder de werkgever-details staan de Vacatures op internet (E). Dit overzicht toont alle passende vacatures van een werkgever. Hierbij wordt er rekening gehouden met je zoekopdracht en filters. Op deze manier krijg je alleen de passende vacatures te zien, in plaats van alle vacatures van de werkgever.

    Via de knop Bekijk in verkenner open je de Vacature verkenner met alle passende vacatures. Vanuit de Vacature verkenner kun je verder zoeken naar leuke vacatures. Wil je op de hoogte blijven van vacatures van een werkgever? Maak dan een zoekopdracht aan en krijg automatisch een melding.

    Lees meer over Vacatures op internet

    Werkgevers op internet

    Zoek en filter werkgevers en bekijk informatie die beschikbaar is per werkgever.

    Werkgevers zoeken en filteren

    In dit artikel lees je alles over de zoek- en filter mogelijkheden in de Werkgever verkenner. Met een paar trefwoorden en filters vind je snel passende werkgevers.

    1) Zoeken

    2) Zoekregio

    3) Filteren

    4) Zoekresultaten bekijken


    Zoek- en filtermogelijkheden

    1) Zoeken

    Via de zoekbalk (nr. 1) kun je met trefwoorden zoeken naar werkgevers. Je kunt zoeken op bedrijfsnaam, maar ook op vacature-informatie.

    Werkgevers zoeken werkt op basis van arbeidsmarktinformatie. Dit is alle actuele vacature-informatie samengevat. De applicatie doorzoekt deze vacatures en toont jou de bijbehorende werkgevers. Op deze manier krijg je inzicht in passende werkgevers op basis van de daadwerkelijke vraag vanuit de markt.

    Bedrijfsnaam
    Ben je op zoek naar een specifieke werkgever? Dan kun je zoeken op bedrijfsnaam. Er worden automatisch suggesties voor werkgevers gegeven. Dit zijn bedrijfsnamen op basis van alle vacatures die zijn gevonden op het internet.

    Klik je op een suggestie, dan wordt deze aangevuld en gebruikt in je zoekopdracht. De applicatie zoekt dan niet alleen naar werkgevers met die naam, maar ook andere adverteerders die werven voor de werkgever waar je op zoekt.

    Vacature informatie
    Je kunt met trefwoorden overal op zoeken. Dit noemt men vrij zoeken. Typ je bijvoorbeeld ‘Vrachtwagenchauffeur’ in als trefwoord, dan zoekt de applicatie in de titel, omschrijving en herkende elementen zoals de functie en het opleidingsniveau van de vacatures, en toont je automatisch de werkgevers met passende vacatures.


    2) Zoekregio

    Rechts van de zoekbalk kun je opgeven in welke regio je wil zoeken (nr. 2). Dit doe je op basis van een locatie en de afstand tot deze locatie. Hier vul je de plaats of postcode in, samen met de straal voor het zoekgebied.

    De zoekregio werkt op basis van de gevonden vacatures op het internet. Hierdoor zie je niet alleen lokale werkgevers, maar ook werkgevers met bijvoorbeeld thuiswerk-vacatures.

    Locatie
    Door een locatie in te vullen kun je aangeven vanuit waar vacatures gezocht moeten worden. Je kunt hier zoeken op plaats, postcode of provincie. Standaard is je postcode ingevuld op basis van je profiel.

    Afstand/straal
    Via de drop-down kun je aangeven hoe ver vanaf de locatie vacatures gezocht moeten worden. Dit is een straal die hemelsbreed is vanuit de opgegeven locatie. Standaard wordt een straal van 25km gebruikt voor het zoeken naar vacatures.


    3) Filteren

    Via de filters (nr. 3) kun je de resultaten verder filteren en harde eisen/knock out criteria instellen.

    Let op: De meeste filters werken op basis van de actuele vraag vanuit de markt. Dat wil zeggen dat de vacatures van een werkgever moeten voldoen aan de gestelde eisen. Zoek je bijvoorbeeld met het niveau ‘HBO’, dan worden ook alleen werkgevers getoond die vacatures hebben (gehad in de afgelopen ± 12 maanden) met dit niveau.

    Branche
    Met deze filter kun je alle werkgevers filteren op branche. De branche is een categorie waaronder een werkgever valt, gebaseerd op de producten of diensten die het aanbiedt.

    Wil je bijvoorbeeld graag werken in de industrie of techniek, dan kun je met deze filter zoeken naar werkgevers die actief zijn in deze branche.

    Hoe werkt de branche?
    De branche filter is specifiek voor de werkgever en is op basis van Kamer van Koophandel (KvK) informatie. Deze filter heeft geen effect op de gevonden vacatures.

    Vakgebied
    Zoek werkgevers op basis van het vakgebied van de aangeboden vacatures. Werkgevers kunnen vacatures hebben in verschillende vakgebieden.

    Met het vakgebied kun je filteren op een verzameling van gerelateerde functies. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in de bouw, dan kun je met de filter ‘Bouw en delfstoffenwinning’ de meeste vacatures uitfilteren. Hierdoor is het niet nodig om specifiek te zoeken op bijvoorbeeld ‘Schilder’ in de zoekbalk. Je krijgt vervolgens alle werkgevers terug met vacatures in de geselecteerde vakgebieden.

    Hoe werkt het vakgebied?
    Elke vacature wordt automatisch voorzien van een functie. Dit wordt automatisch gedaan op basis van de informatie in de gevonden vacature. Elke functie valt binnen een vakgebied. Welke verzameling van functies in een specifiek vakgebied vallen kun je terugvinden in de Beroepen verkenner.

    Opleidingsniveau
    Met het filter Opleidingsniveau kun je werkgevers zoeken die vacatures hebben waarin specifiek gevraagd wordt om een bepaald opleidingsniveau.

    Het gevraagde niveau wordt automatisch afgeleid op basis van de vacature-informatie. Niet alle vacatures hebben deze informatie beschikbaar. Gebruik deze filter daarom alleen als je vacatures krijgt die ver boven of onder je niveau zijn. Ook is het handig om meerdere niveaus te selecteren. Zoek je bijvoorbeeld werkgevers die vragen om mbo 3, selecteer dan ook mbo 2 en mbo 4.

    Voltijd/deeltijd
    Via Voltijd/deeltijd kun je werkgevers filteren die de gevraagde beschikbaarheid specifiek hebben aangeven in de vacature. Voltijd betekent ‘Fulltime’ en is 32 uur of meer per week. Deeltijd betekent ‘Parttime’ en is 32 uur per week of minder.

    De applicatie zoekt automatisch in de vacature-informatie of de beschikbaarheid (het aantal uur per week) is aangegeven. In sommige vacatures staat bijvoorbeeld ‘Fulltime’ of ‘Parttime’, in andere vacatures staat bijvoorbeeld precies het aantal uur. Bekijk voor de zekerheid altijd even de bron.

    In de praktijk blijkt dat werkgevers vaak redelijk flexibel zijn. Mocht je vooral fulltime vacatures vinden, en kun je bijvoorbeeld maar 24 uur per week werken, ga dan in gesprek met de werkgever. Het advies is om deze filter pas te gebruiken wanneer het écht nodig is.

    Type contract
    Ben je specifiek op zoek naar een bepaald soort werk, zoals een stage of afstudeerplaats, dan kun je met deze filter zoeken naar werkgevers die hier naar vragen.

    De applicatie zoekt automatisch in de vacature-informatie of het type contract is gegeven. Deze informatie is voor gewone functies (met uitzicht op een vast contract) vaak niet gegeven. Het advies is om deze filter te gebruiken als je zeer specifiek op zoek bent naar een bijzondere vacature zoals een freelance opdracht, stage plaats of bijbaan.

    Type adverteerder
    Ook de filter Type adverteerder werkt op basis van de actuele vraag vanuit de markt. Met deze filter kun aangeven door wie de vacatures op het internet zijn geplaatst, en waar de vacature gevonden is.

    Wil je enkel naar werkgevers zoeken, en intermediairs zoals uitzendbureaus en detacheringsbedrijven er uit filteren, gebruik dan deze filter en zet ‘Directe werkgever’ aan. Op deze manier zie je echt alleen de lokale werkgevers.

    Door ‘Niet gepubliceerd op verzamelsites’ aan of uit te zetten kun je aangeven of de vacatures ook op verzamelsites of website van andere tussenpersonen mogen zijn gevonden.

    Er wordt naar vacatures gezocht op veel verschillende websites. Denk aan verzamelsites zoals Jobrapido en Jobbird, maar ook websites van tussenpersonen zoals YoungCapital en Randstad. Dit zijn in de meeste gevallen intermediairs. Solliciteer je op een dergelijke vacature, dan kom je in de meeste gevallen niet direct met de werkgever in contact. Dit is bij vacatures die door de werkgever zelf zijn geplaatst, meestal op de eigen bedrijfswebsite, vaak wél het geval.


    4) Zoekresultaten bekijken

    Alle gevonden werkgevers komen links in de lijst te staan. Dit noemen we de zoekresultaten:

    ZoekresultatenHet overzicht met de zoekresultaten begint met het totaal aantal gevonden werkgevers, bijvoorbeeld 1-20 van 374 (nr. 1). Direct daaronder staan de werkgevers (nr. 2).

    Per werkgever wordt de bedrijfsnaam, branche en de locatie gegeven. Het icoontje rechts geeft informatie over het aantal passende vacatures die bij de werkgever gevonden zijn.

    Voor het tonen van het aantal passende vacatures wordt er rekening gehouden met je zoekopdracht en filters. Hierdoor reflecteert het getal het aantal passende vacatures in plaats van het totaal aantal vacatures. Heb je bijvoorbeeld vmbo als filter ingesteld, dan worden de vacatures die hier niet aan voldoen uitgefilterd. Heeft een werkgever 100 vacatures uit staan, waarvan er 20 het niveau vmbo hebben, dan zijn er 20 passende vacatures gevonden. Lees hier meer over in het artikel Vacatures van werkgever bekijken.

    Per pagina worden er 20 werkgevers getoond. Via de pijltjes boven- en onderaan de lijst, direct naast het totaal aantal gevonden vacatures (nr. 1), kun je bladeren.

    Periode
    Bovenaan de lijst rechts staat het kalender-icoon (nr. 3). Hier kun je de periode instellen. Deze staat standaard op ‘Afgelopen 2 maanden’. Ben je op zoek naar werkgevers met meer, oudere, vacatures, dan kun je dat doen door hier de periode te veranderen naar bijvoorbeeld ‘Afgelopen jaar’. Krijg je erg veel vacatures, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor ‘Afgelopen week’.

    Werkgever details: alle werkgever-details uitgelegd

    Klik je links in de lijst op een werkgever, dan worden rechts alle details weergegeven:

    Werkgever details bekijken in Werkgever verkennerAlle informatie over een werkgever op wordt binnen de appliatie op dezelfde overzichtelijke manier getoond. Dit noemen we de werkgever details:

    Werkgever details met de belangrijke elemente genummerd1) Bedrijfsnaam en type adverteerder

    2) Branche + Kernactiviteit

    3) Aantal medewerkers

    4) Locatie

    5) Kaart

    6) Link naar bedrijfswebsite en Linkedin-pagina

    7) Kamer van Koophandel (KvK) nummer

    Let op: Informatie over een werkgever wordt samengesteld en actueel gehouden op basis van de gevonden vacatures op het internet. Hierdoor kan het zijn dat er soms fouten in zitten. Controleer altijd even of de gegevens kloppen voor je actie onderneemt.


    1) Bedrijfsnaam en type adverteerder

    De werkgever details beginnen linksboven met de bedrijfsnaam. Dit is de handelsnaam van de adverteerder zoals deze is geschreven in de gevonden vacatures. De adverteerder is de organisatie die de vacature heeft geplaatst.

    Direct onder de bedrijfsnaam staat de type adverteerder. Dit kan een directe werkgever of een intermediair zijn. Heeft de werkgever de vacature zelf geplaatst, zonder tussen-persoon, dan staat er Directe werkgever. Een Intermediair is een bemiddelaar of een tussenpersoon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitzendbureaus en detacheringsbedrijven.

    2) Branche + Kernactiviteit

    Onder de bedrijfsnaam staat de branche en de kernactiviteit van de adverteerder.

    De branche is een categorie waaronder een bedrijf of organisatie valt, gebaseerd op de kernactiviteit van de organisatie, bijvoorbeeld ‘Zakelijke dienstverlening’.

    De kernactiviteit beschrijft de producten of diensten die de organisatie aanbiedt, bijvoorbeeld ‘Vervaardiging van dranken’.

    De branche en kernactiviteit is op basis van Kamer van Koophandel (KvK) informatie. De kernactiviteit is op basis van de Standaard Bedrijfsindeling (SBI-codes) voor activiteiten.

    3) Aantal medewerkers

    Het aantal medewerkers geeft je een indicatie van de organisatiegrootte. Dit is een schatting van aantal werknemers van de organisatie.

    Voor vacatures geplaatst door intermediairs is de bedrijfsgrootte van de uiteindelijke werkgever onbekend.

    4) Locatie

    Dit is het adres van het hoofdkantoor van de organisatie.

    Deze informatie is op basis van de gevonden vacatures en kan soms afwijken/wijzigen. Controleer daarom altijd even of deze echt klopt voor je actie onderneemt.

    Kijk voor de locatie van de gevonden vacatures in de vacature details.

    5) Kaart

    De kaart in de rechterbovenhoek geeft een indruk van de locatie van de werkgever.

    KaartVia de route knop (nr. 1) kun je een route-reistijd indicatie openen in Google Maps.

    Via de full-screen knop (nr. 2) kan de kaart ingezoomd worden.

    Indien beschikbaar wordt er ook een link naar de eigen bedrijfswebsite en een link naar de bedrijfspagina op LinkedIn getoond.

    Via de LinkedIn-pagina kun je direct zien of iemand in jouw netwerk bij het bedrijf werkt, of er iemand kent.

    7) Kamer van Koophandel (KvK) nummer

    Als laatste wordt het KvK-nummer gegeven van de Kamer van Koophandel. Met dit nummer kun je het bedrijf opzoeken op het internet.

    Vacatures op internet

    Bekijk de passende vacatures van een werkgever en blijf op de hoogte van nieuwe vacatures.

    Vacatures van werkgever bekijken

    Klik je links in de lijst op een werkgever, dan worden rechts de details weergegeven. Direct onder de werkgever-details staan de Vacatures op internet:

    Vacatures van een werkgever, gevonden op internet

    1) Vacatures op het internet

    2) Passende vacatures bekijken

    3) Bekijk vacatures in de Vacature verkenner

    4) Navigatie


    1) Vacatures op het internet

    Het overzicht Vacatures op het internet toont alle passende vacatures van een werkgever. Hierbij wordt er rekening gehouden met je zoekopdracht en filters. Op deze manier krijg je alleen de passende vacatures te zien, in plaats van alle vacatures van de werkgever.

    Heb je bijvoorbeeld vmbo als filter ingesteld, dan worden de vacatures die hier niet aan voldoen uitgefilterd. Heeft een werkgever 100 vacatures uit staan, waarvan er 20 het niveau vmbo hebben, dan zijn er 20 passende vacatures gevonden.

    Het aantal passende vacatures staat aangegeven in de titel (tussen haakjes).

    2) Passende vacatures bekijken

    De lijst geeft per vacature inzicht in de datum waarop deze is gevonden (inclusief status indicator), de vacaturetitel, locatie en het niveau.

    Vacature details bekijken
    Klik je op een vacature, dan kun je deze direct bekijken vanuit de Werkgever verkenner:

    Vacature details in de Werkgever verkenner

    Hier zie je alle vacature details, waaronder de omschrijving en contactgegevens. Wil je meer uitleg over deze gegevens? Bekijk dan het help-artikel: Vacature details: alle vacature-details uitgelegd.

    Vanuit hier kun je direct acties uitvoeren op de vacature, zoals het voorstellen aan een kandidaat. Zie Hoe werkt de Vacature verkenner? voor meer over de vacature acties.

    3) Bekijk vacatures in de Vacature verkenner

    Via de knop Bekijk in verkenner open je de Vacature verkenner. Hier kun je alle passende vacatures van de werkgever bekijken. Ook hier wordt automatisch je zoekopdracht overgenomen zodat je alleen de best passende vacatures terug krijgt.

    Vanuit de Vacature verkenner kun je verder zoeken naar leuke vacatures. Wil je op de hoogte blijven van vacatures van een werkgever? Maak dan een zoekopdracht aan en krijg automatisch een melding. Zie het help-artikel Werkgever volgen hieronder voor meer informatie.

    4) Navigatie

    Per pagina worden er 10 vacatures getoond. Via de pijltjes onderaan de lijst kun je bladeren.

    Werkgever volgen (Zoekopdracht opslaan)

    Via de knop Bekijk in verkenner onderaan Vacatures op het internet (nr. 1) open je de Vacature verkenner met alle (passende) vacatures van die werkgever:

    Vacatures van werkgever openen in Vacature verkenner

    Je zoekopdracht wordt automatisch overgenomen in de Vacature verkenner. Dit zijn je zoektermen, zoekregio en de filters. Onder de filter Werkgever zie je nu de werkgever die je zojuist open had staan in de Werkgever verkenner:

    Werkgever filter in Vacature verkenner

    Vanuit de Vacature verkenner kun je nu verder oriënteren naar vacatures.

    1) Vacatures van werkgever bekijken

    2) Werkgever volgen

    3) Voor alle werkgevers zoeken


    1) Vacatures van werkgever bekijken

    Alle gevonden vacatures van de werkgever staan links in de lijst. Dit zijn de Zoekresultaten. Klik op een vacature om rechts alle details te bekijken.

    Afhankelijk van het aantal trefwoorden en filters die je hebt ingesteld, kun je hier nog wat mee spelen. Heb je bijvoorbeeld filters onder Vakgebied ingesteld? Dan kun je breder zoeken door filters uit te zetten, of specifieker door juist extra filters aan te zetten. Op deze manier kun je het aanbod aan vacatures vergroten/verkleinen, terwijl je blijft zoeken naar de vacature van een specifieke werkgever.

    Alle vacatures van een werkgever bekijken
    Als alle filters, op de filter Werkgever na, verwijderd zijn (lees: staan op Alle), dan zie je alle vacatures van een werkgever.

    Wist je dat je ook vanuit de Vacature verkenner direct kunt zoeken naar een specifieke werkgever? Zie Vacatures zoeken en filteren voor meer informatie.

    2) Werkgever volgen

    Wil je op de hoogte blijven van nieuwe vacatures van een werkgever? Dan kun je de zoekopdracht opslaan. Je kunt een zoekopdracht opslaan door boven de zoekresultaten op ‘Zoekopdracht opslaan’ te klikken:

    Met opgeslagen zoekopdrachten ben je altijd op de hoogte van de nieuwste vacatures. Ook krijg je automatisch (standaard dagelijks) een e-mail met een overzicht van alle nieuwe vacatures die voor je zijn gevonden.

    Vergeet niet om de bedrijfsnaam te vernoemen in de titel van de zoekopdracht. Op die manier weet je dat het om vacatures van je favoriete werkgever gaat.

    Alle details weten over het opslaan van een zoekopdracht? Zie Zoekopdracht maken en opslaan.

    3) Voor alle werkgevers zoeken

    Heb je de vacatures van de werkgever bekeken en wil je op basis van deze zoekopdracht verder zoeken in alle vacatures? Klik op de filter Werkgever en zet de filter Alle aan. Je zoekt nu met je bestaande zoekopdracht in alle vacatures.

    Ook kun je de Werkgever filter volledig resetten, of juist meerdere werkgevers toevoegen. Zie het help-artikel Vacatures zoeken en filteren voor meer informatie.

    Wat is nieuw?

    De Werkgever verkenner is volledig opnieuw ontworpen en opgebouwd. Hij is overzichtelijker, gebruiksvriendelijker, sneller en je hebt meer informatie tot je beschikking. Bekijk de info-sheet hieronder:

    Werkgever verkenner - Preview bekijken

    In onderstaande artikelen lees je wat er is veranderd, hoe het werkt en we laten het verschil zien met de oude verkenner.

    De nieuwe Werkgever verkenner uitgelegd
    De nieuwe Werkgever verkenner

    De nieuwe Vacature verkenner heeft qua werking en design veel weg van de bestaande Beroepen verkenner. Hij heeft een nieuw jasje, maar bevat alle onderdelen waar je bekend mee bent.

    Ook de nieuwe Werkgever verkenner heeft verbeterde zoek- en filtermogelijkheden en maakt gebruik van het nieuwe overzicht (en details). Zie de help-artikelen hieronder voor meer info.

    Verbeterde zoek- en filtermogelijkheden voor werkgevers

    Ook de nieuwe Werkgever verkenner heeft verbeterde zoek- en filtermogelijkheden. De zoekbalk bevindt zich bovenaan (nr. 1), met de filters direct daar onder (nr. 2):

    De nieuwe zoek- en filtermogelijkhedenWerkgevers zoeken werkt nu volledig op basis van arbeidsmarktinformatie. Dit is alle actuele vacature-informatie samengevat. Deze vacatures worden doorzocht en toont jou de bijbehorende werkgevers. Op deze manier krijg je inzicht in passende werkgevers op basis van de daadwerkelijke vraag vanuit de markt.

    In de zoekbalk kun je nu niet alleen zoeken op bedrijfsnaam, maar ook op beroep, functie of een willekeurig trefwoord. Automatisch wordt gezocht in de vacature titel, de omschrijving en herkende elementen zoals de werkgever (bedrijfsnaam), functie, etc.

    Daarnaast zijn er nu suggesties voor de bedrijfsnamen. Zoek je bijvoorbeeld een specifieke werkgever, dan kun je hier op zoeken. Ook komen werkgevers naar voren die personeel werven voor de werkgever waar je op zoekt.

    Ook wordt gezocht naar de locatie van de vacatures. Hierdoor kunnen er werkgevers naar voren komen met een vestigingsplaats buiten je zoekregio, maar bijvoorbeeld thuiswerk vacatures hebben bij jou in de buurt.

    Aanvullend op je zoekopdracht kun je filters instellen. Deze vind je direct onder de zoekbalk. Ook de filters zijn op basis van vacature-informatie en geven je direct passende werkgevers op basis van de actuele vraag.
    Naast de filters die je gewend bent hebben we de filter vakgebied toegevoegd. Hiermee kun je zoeken op het vakgebied van de vacatures.

    Het nieuwe werkgevers overzicht (en details)

    Werkgevers zoeken, zoekresultaten én de werkgever-details bekijk je op één pagina. Je hoeft hierdoor niet meer steeds heen en weer te klikken naar de resultaten.

    Het nieuwe overzichtDe (zoek)resultaten bevinden zich links (nr. 1). Klik je op een werkgever? Dan worden de details rechts getoond (nr. 2). Direct onder de werkgever-details staan de gevonden vacatures (nr. 3).


    1) Zoekresultaten

    Heb je een zoekopdracht gemaakt, dan zie je aan de linkerkant de (zoek)resultaten (nr. 1). Deze lijst met gevonden werkgevers was voorheen het scherm ‘Gevonden werkgevers met vacatures’.

    Deze lijst geeft zoals voorheen inzicht in de bedrijfsnaam, branche en het aantal vacatures. Aanvullend zie je nu ook direct de vestigingsplaats van de werkgever.

    In de nieuwe verkenner gaan we een stapje verder. Er namelijk rekening gehouden met je zoekopdracht. Hierdoor reflecteert het getal het aantal passende vacatures in plaats van het totaal aantal vacatures. Heb je bijvoorbeeld vmbo als filter ingesteld, dan worden de vacatures die hier niet aan voldoen uitgefilterd. Heeft een werkgever 100 vacatures uit staan, waarvan er 20 het niveau vmbo hebben, dan zijn er 20 passende vacatures gevonden.

    Klik je in de lijst op een werkgever, dan worden rechts alle details weergegeven. Voorheen klikte je door naar de ‘Gevonden vacatures’ pagina.

    Werkgevers bekijken


    2) Werkgever details

    In de nieuwe verkenner zie je meer informatie dan ooit. Volledig nieuw is het werkgever affiche (nr. 2). Dit affiche presenteert overzichtelijk alle informatie over een werkgever.

    Werkgever detailsNaast de bedrijfsnaam en branche heb je nu direct inzicht in het type adverteerder (bv. Intermediair), kernactiviteit, aantal medewerkers en het adres van de werkgever. Ook is waar mogelijk de LinkedIn koppeling en een link naar de website opgenomen. Een handige manier om te netwerken.


    3) Vacatures op het internet

    Onder het werkgever affiche staan zoals je gewend bent de vacatures die online zijn gevonden (nr. 3). Ook hier wordt er nu rekening gehouden met je zoekopdracht en zie je alleen passende vacatures.

    Vacatures op InternetVia de knop Bekijk in verkenner open je de nieuwe Vacature verkenner. Hier kun je alle passende vacatures van de werkgever bekijken. Ook hier wordt automatisch je zoekopdracht overgenomen zodat je alleen de best passende vacatures terug krijgt.

    Wil je op de hoogte blijven van nieuwe vacatures van de werkgever? Maak er dan direct een zoekopdracht van.

    Kom je er niet uit? Neem contact op met je coach

    Problemen oplossen

    Heb je vragen of technische problemen? Bekijk hier vraag en antwoord op de meest voorkomende problemen bij het gebruik van de applicatie.

    Wachtwoord vergeten

    Ben je je wachtwoord vergeten, of lukt inloggen niet? Verander dan je wachtwoord.

    Je wachtwoord resetten kan via de Login-pagina van Jobport.

    1. Ga naar de Login-pagina via de voor jou bekende URL.
      Vragen? Zie Inloggen
    2. Klik linksonder op de knop ‘Wachtwoord vergeten?’.
    3. Voer op de volgende pagina je e-mailadres in en klik op de knop ‘Stuur instructies’.
      Je krijgt nu de volgende melding te zien: ‘Er is een e-mail naar je verzonden met instructies om je wachtwoord te wijzigen’.
      Krijg je de melding ‘Er is geen account met dit e-mailadres bij ons bekend.’, dan kan dit ook de reden zijn waarom het inloggen niet lukt. Controleer de spelling van je e-mailadres en neem eventueel contact op met je coach om je een (nieuwe) uitnodiging te sturen.
    4. Open de e-mail en klik op de knop ‘Wijzig wachtwoord’.
      Jobport opent nu weer in de browser en je kunt een nieuw wachtwoord opgeven.
    5. Kies een wachtwoord. Gebruik min. 8 tekens, hoofd/kleine letters en speciale tekens.
    6. Klik op de ‘Opslaan’-knop om je nieuwe wachtwoord op te slaan.

    Na het resetten van je wachtwoord kom je direct uit op de Home-pagina. De volgende keer kun je inloggen met je nieuwe wachtwoord.

    Beveiliging

    Wijzig de manieren waarop je kan inloggen, stel een extra controlestap in of pas deze aan.

    Wachtwoord wijzigen

    Wil je je wachtwoord wijzigen? Dit kan op twee manieren:

    Ingelogd

    Ben je ingelogd?
    Dan kun je direct in de applicatie je wachtwoord wijzigen:

    1. Klik rechtsboven op je avatar en ga naar/klik op Instellingen
    2. Klik onder het kopje Beveiliging op Beveiliging instellen Ga naar Beveiliging
    3. Onder het kopje Manieren om in te loggen zie je jouw login methoden. Klik op een inlogmethode om deze te beheren.
    4. Klik op Wachtwoord wijzigen. Je kunt nu jouw wachtwoord wijzigen.
    Niet ingelogd

    Ben je niet ingelogd?
    Dan kun je via de login pagina (app.jobport.nl) je wachtwoord wijzigen:

    1. Ga naar app.jobport.nl
    2. Klik op Wachtwoord vergeten?
    3. Vul je e-mailadres in
    4. Klik op Stuur Instructies
    5. Je krijgt nu een mail om je wachtwoord te wijzigen.
    Inloggen met extra controlestap (2FA)

    Wil je je tweestapsverificatie (2FA) instellen of verwijderen? Dit kan via de Instellingen:

    1. Klik rechtsboven op je avatar en ga naar/klik op Instellingen
    2. Klik onder het kopje Beveiliging op Beveiliging instellen Ga naar Beveiliging
      Onder het kopje Inloggen met extra controlestap zie je of de extra controlestap aan of uit staat.
    Inloggen met extra controlestap instellen

    Klik op Telefoon instellen om Inloggen met extra controlestap te activeren. Volg de instructies op het scherm om 2FA in te stellen via Authenticator app of Inloggen met sms-controle.

    Inloggen met extra controlestap verwijderen

    Klik op Authenticator app – Ingesteld  of Inloggen met sms-controle – Ingesteld om deze te openen en klik op Verwijderen.

      Mijn account

      Via Mijn account beheer je jouw persoonsgegevens en privacy instellingen. Zie hoe en waar je bent ingelogd, stel tweestapsverificatie in en wijzig je wachtwoord.

      Persoonlijke gegevens wijzigen

      Jouw persoonlijke gegevens wijzig je vanuit de instellingen. Je wijzigt hier je naam, telefoonnummer, e-mailadres en postcode.

      1. Klik rechtsboven op je avatar en ga naar/klik op Instellingen Ga naar Instellingen
      2. Onder het kopje Persoonsgegevens zie je jouw gegevens. Via de kop Aanpassen kun je jouw persoonsgegevens aanpassen.

      Wil je je wachtwoord wijzigen? Zie vraag en antwoord hieronder.

      Privacy instellingen wijzigen

      Je kunt je privacy instellingen wijzigen via de Instellingen pagina:

      1. Klik rechtsboven op je avatar en ga naar/klik op Instellingen Ga naar Instellingen
      2. Onder het kopje Privacy zie je jouw privacy instellingen. Via de selectievakjes kun je de instellingen beheren.

      Naast de algemene voorwaarden zijn er twee privacy settings:

      • Toestemming voor cookies van derden. Deze zijn bijvoorbeeld nodig om YouTube filmpjes te kunnen bekijken.
      • Helpen de applicatie te verbeteren. Dat wil zeggen dat de applicatie je onherkenbaar gemaakte gegevens (anoniem) mag gebruiken voor onderzoek.

      Lees meer over hoe we omgaan met privacy en cookies in onze Privacyverklaring en Cookieverklaring. Andere privacy vragen? Neem aub contact op met je coach.

      Account verwijderen

      Maak je geen gebruik meer van Jobport, dan kan je coach jouw account voor je sluiten. Neem even contact op met je coach voor meer informatie. Hij of zij kan jouw account archiveren en eventueel verwijderen.

      Krijg je nog e-mails van Jobport, zoals de dagelijkse update met nieuwe vacatures? Ook deze kan je coach voor je uitzetten.

      Kom je er niet uit? Neem contact op met je coach

      Mis je een vraag?

      Mist hierboven een belangrijke vraag? Stuur je vraag in en we voegen hem toe.

      Kom je er niet uit of heb andere problemen? Neem contact op met je coach









        Wens je reactie op je vraag? Vul dan ook je e-mailadres in.